skip to Main Content
Spaanse Parlement heeft geen vertrouwen in Mariano Rajoy

Spaanse Parlement heeft geen vertrouwen in Mariano Rajoy

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy22aMADRID – Met 170 stemmen voor en 180 stemmen tegen is het de zittende premier van Spanje Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) woensdag niet gelukt om een meerderheid van de stemmen te krijgen om een coalitieregering te vormen. Hiervoor had hij 176 stemmen of zetels nodig maar na twee dagen debatteren kwam hij niet verder dan de van te voren reeds bekende 170 zetels. De overige 180 parlementsleden, waaronder ook die van de PSOE en Unidos-Podemos, stemden tegen waardoor vrijdag 2 september een tweede stemronde zal volgen.

Komende vrijdag 2 september zal Mariano Rajoy voor de tweede keer het vertrouwen van de parlementsleden vragen maar naar alle waarschijnlijkheid zal hij dat, net zoals afgelopen woensdag, ook dan niet krijgen. Hij zal blijven steken op 170 zetels terwijl er 180 zetels tegen zijn plannen zijn. In principe heeft Rajoy slechts een simpele meerderheid nodig van de stemmen, dat wil zeggen van de 350 stemmen meer stemmen voor dan tegen maar dat lijkt niet te gaan gebeuren.

De socialisten en daarnaast ook Unidos-Podemos zijn het erover eens dat Spanje dringend een nieuwe regering nodig heeft maar niet een slechte regering en meer van hetzelfde, dat wil zeggen hetzelfde slechte beleid als de afgelopen vier jaar conservatieve regering. Het probleem is echter dat de alternatieven ook niet met elkaar om een tafel kunnen zitten om tot een alternatieve linkse regering te komen waardoor er dus nu een patstelling is ontstaan in de Spaanse politiek.

Mocht de tweede stemronde deze vrijdag ook mislukken dan komen er nieuwe verkiezingen, de derde in een jaar tijd. Na de tweede stemronde heeft men nog 2 maanden de tijd om een nieuwe kandidaat te kiezen, gebeurd dat ook niet dan wordt het parlement op 31 oktober door de Koning ontbonden en dienen er 54 dagen daarna nieuwe verkiezingen te zijn, dat wil dus zeggen op kerstdag 25 december 2016, iets waar eigenlijk niemand in Spanje op zit te wachten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken