menu: rubrieken, zoeken & meer

België past reisadvies voor Valencia regio aan van rood naar oranje

België past reisadvies voor Valencia regio aan van rood naar oranje
Beeld: 123rf

België past reisadvies voor Valencia regio aan van rood naar oranje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Buitenlandse Zaken in België heeft woensdagmiddag een nieuwe wijziging aangebracht in het reisadvies voor Spanje. Zoals bekend staat heel Spanje sinds enkele weken op rood op de Canarische Eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma die een oranje kleur hebben, maar sinds woensdagmiddag heeft ook de Valencia regio de oranje kleur gekregen wat dus goed nieuws is voor de overwinteraars in dat gebied.

Op de website van Buitenlandse Zaken staat sinds vrijdag 25 september een interactieve kaart met daarop in kleuren per land aangegeven waar je als Belgische reiziger wel nog naar toe mag en waar niet. Op die kaart is heel Spanje inclusief de Balearen (eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) en de Canarische Eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa ROOD gekleurd. 

De enige uitzondering daarop zijn de Canarische Eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma die een ORANJE kleur hebben. Sinds woensdag 30 september is daar ook de Valencia regio bijgekomen die als enige regio op het vasteland een ORANJE kleur heeft gekregen.

Spanje heeft geen GROEN (reizen is mogelijk) gebied maar heeft wel dus de provincie Tenerife en de autonome regio Valencia op ORANJE (reizen is mogelijk mits voorwaarden) en de rest van Spanje op ROOD (reizen ten zeerste afgeraden) staan op de interactieve kaart.

Voor de duidelijkheid, de Comunidad Valenciana ofwel Valencia regio is de autonome regio bestaande uit de drie provincies Castellón (met de Costa Azahar en o.a. Vinaros en Peñíscola), de provincie Valencia (inclusief de hoofdstad van de regio) en de provincie Alicante (met de Costa Blanca en o.a. Denia, Calpe, Benidorm etc.)

Reizen weer mogelijk

Nieuw sinds 25 september is dat de kleur ROOD niet langer een verbod is om te reizen maar een reisadvies waarbij toeristische niet-noodzakelijke reizen ten zeerste worden afgeraden. Dat houdt dus in principe in dat de Belgen weer naar Spanje kunnen reizen maar dat dit als advies wordt afgeraden.

Uiteraard is dat met het oog op het overwinteraars-seizoen in Spanje goed nieuws maar mocht je naar Spanje reizen controleer dan goed wat de codes ROOD en ORANJE betekenen voor verzekeringen etc. 

Let wel op als je de informatie op deze website leest want bij code ROOD staan twee opmerkingen waarbij de volgende geen betrekking heeft op Spanje omdat de Spaanse autoriteiten GEEN  inreisverbod voor Belgen (en Nederlanders) heeft: de autoriteiten van het land verbieden niet-essentiële reizen vanuit België.

Het zijn namelijk de Belgische (en Nederlandse) autoriteiten die negatieve reisadviezen voor Spanje hebben uitgegeven terwijl de Spaanse autoriteiten Belgen en Nederlanders met open armen ontvangen en er geen inreisverboden gelden.

Terugkeer naar België

Als je vanuit een ROOD gekleurd gebied in Spanje terugkeert naar België is een COVID-test en quarantaine verplicht. Als je vanuit een ORANJE gekleurd gebied terugkeert naar België worden een COVID-test en quarantaine aangeraden.

Formulier naar belgië

Alle reizigers die vanuit Spanje (ongeacht de kleurcode) naar België terugkeren moeten verplicht het terugreisformulier (Passenger Locator Form) invullen dat HIER te vinden is.

Dit formulier moet altijd ingevuld worden als je met het vliegtuig of per boot naar België reist.

Dit formulier moet niet ingevuld worden als je met een ander transportmiddel reist (zoals auto, camper, motor, fiets) en minder dan 48 uur in België blijft of als je  met een ander transportmiddel terugkeert na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.

Formulier naar Spanje

Alle reizigers die via het vliegtuig of per boot naar Spanje reizen moeten verplicht online het SPTH invullen wat HIER kan.

Dit formulier moet niet ingevuld worden als je met een ander transportmiddel (zoals auto, camper, motor, fiets) naar Spanje reist. Wij raden echter aan om toch DIT FORMULIER van de Wereldgezondheidsorganisatie in te vullen en bij je te hebben zodat alle nuttige informatie indien daarom gevraagd wordt bij bijvoorbeeld ziekenhuisopname vermeld staat.