skip to Main Content
Openbare aanklager gaat gevangenisstraf vragen voor de ex-regiopremier Puigdemont en zijn regering

Openbare aanklager gaat gevangenisstraf vragen voor de ex-regiopremier Puigdemont en zijn regering

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Openbare aanklager gaat deze donderdag en vrijdag gevangenisstraf vragen voor de inmiddels ex-regiopremier van Catalonië Carles Puigdemont, de ex-voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell en de hele ex-regioregering van Catalonië behalve Santi Vila, de PDeCAT politici en rechterhand van Puigdemont die voor de verklaring van de Catalaanse Republiek ontslag nam. De reden voor deze celstraf is dat deze ex-politici gezien worden als de aanstichters van de grootste constitutionele crisis in de Spaanse geschiedenis.

Er wordt tussen de 19 en 20 jaar celstraf geëist voor de ex-regiopremier Puigdemont, ex-vicepremier Junqueras, ex-parlementsvoorzitter Forcadell en iedereen van de ex-regioregering behalve Santiago Vila, ooit de rechterhand en vriend van Puigdemont die uit onenigheid met zijn PDeCAT partij voordat de Catalaanse republiek werd aangekondigd afgelopen vrijdag 27 oktober opstapte en ontslag nam. Alle aangeklaagden moeten volgens de openbare aanklager schuldig bevonden worden voor opruiing, rebellie en verduistering van openbare fondsen.

Deze donderdag 2 november en vrijdag 3 november moeten de aangeklaagden voor rechter Carmen Lamela verschijnen bij het Hooggerechtshof en bij rechter Pablo Llarena bij de Hoge Raad. In principe heeft iedereen min of meer aangegeven bij de hoorzittingen aanwezig te zijn, ook die ministers die in Brussel waren de afgelopen dagen waarvan er minstens drie zijn teruggekeerd naar Barcelona. De enige die waarschijnlijk gemist moet worden is de ex-regiopremier Carles Puigdemont die volgens zijn Belgische advocaat Paul Bekaert er nog niet over denkt om van Brussel naar Spanje terug te reizen en dat pas wil doen als er garanties zijn voor een eerlijk proces. Mocht Puigdemont niet voor de rechter verschijnen dan kan er een Europees arrestatiebevel uitgegeven worden voor de ex-regiopremier.

Terwijl Puigdemont en vijf ministers naar Brussel afgereisd waren in de hoop internationale steun te krijgen in de Europese hoofdstad, heeft dat vertrek juist averechts gewerkt en wil men nu voorlopige celstraffen zien omdat er een serieus vluchtrisico is. Puigdemont is volgens de Spaanse kranten nog in Brussel waar zijn Belgische advocaat heeft aangegeven dat hij vrij is om als Europese ingezetene te verblijven waar hij wil binnen de EU. Er wordt voorlopig uitgesloten dat Puigdemont politiek asiel wil aanvragen in België maar er wordt niets uitgesloten. Mocht Puigdemont politiek asiel willen aanvragen in België dan zal hij het niet makkelijk krijgen en zal dat hoogstwaarschijnlijk afgekeurd worden om onder andere een politiek conflict met Spanje en de Europese UNie te voorkomen

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken