skip to Main Content
Catalaanse gevangengezette ex ministers en los jordis opnieuw voor de rechter voor mogelijke vrijlating

Catalaanse gevangengezette ex ministers en los jordis opnieuw voor de rechter voor mogelijke vrijlating

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nu dat rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof de zaak tegen de acht afgezette Catalaanse ministers en die van de “los jordis” heeft overgenomen van het Nationale Gerechtshof, moeten alle betrokkenen deze vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnen. enkele dagen nadat de tevens afgezette regiopremier Carles Puigdemont en vier andere ministers voor de Spaanse justitie naar Brussel vluchten kregen acht ex ministers voorlopige celstraffen zonder borgtocht opgelegd. Nu willen zij het artikel 155 accepteren en elke illegale vorm van afscheiding van Spanje afzweren om op vrije voeten te komen.

UPDATE: Vijf van de ex ministers hebben alle vragen van de rechter beantwoord maar de afgezette vicepremier Oriol Junqueras en ex minister Raül Romeva hebben geen antwoord gegegeven op de vragen van rechter Pablo Llarena. Hoe dan ook, de gevangengezette Catalaanse politici moeten tot maandag wachten op een besluit van de rechter waarbij ze dus pas na het weekend zullen weten of ze op borgtocht vrij kunnen komen of niet.

Op 2 november stuurde rechter Carmen Larena van het Nationale Gerechtshof de afgezette vicepremier Oriol Junqueras en zeven andere afgezette ministers, te weten Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Joaquim Forn, Dolors Bassa en Meritxell Borrás, in het onderzoek naar opruiing, rebellie, fraude en misbruik van overheidsgeld voor voorlopige hechtenis zonder borgtocht naar de gevangenis. Dat gebeurde onder meer omdat de rechter meende dat er vluchtgevaar is, zoals wel gebleken is met Puigdemont en vier ministers die naar Brussel vluchten om aan de Spaanse justitie te ontkomen.

Rechter Carmen Lamela stuurde op 17 oktober ook al de leiders Jordi Sanchez van het ANC en Jordi Cuixart van Omnium Cultural, beter bekend als “los jordis”, zonder recht op borg naar de gevangenis voor het aanzetten tot rellen, manifestaties en opruiing in Barcelona. Deze twee jordis worden verantwoordelijk gesteld voor de oproer die ontstond voor de deur van de Consejería de Economía de la Generalitat (Catalaanse Economische Raad) gelegen aan de Paseo de Gracia in Barcelona. Ook zij werden vanwege mogelijk vluchtgevaar en eventueel vernieling van bewijsmateriaal naar de gevangenis gestuurd in afwachting van hun proces.

Hooggerechtshof

Rechter carmen Lamela van het Nationale Gerechtshof heeft de zaken die hierboven omschreven staan overgedragen aan rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof die deze vrijdag gaat beoordelen wat te doen met de gevangengezette politici. Eerder liet hij Carme Forcadell, de afgezette voorzitster van het Catalaanse Parlement, op borgtocht vrij omdat zij artikel 155 accepteerde en toegaf dat de verkondiging van de Catalaanse Republiek slechts “symbolisch” was en alleen politiek van aard was. Llarena geloofde dat blijkbaar waarna Forcadell na betaling van 150.000 euro (betaald door het ANC), inlevering van haar paspoort en de eis dat ze zich elke week meldt bij de rechtbank op vrije voeten gesteld in afwachting van het definitieve proces.

Acceptatie

Deze vrijdag 1 december moeten alle verdachten voor rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof komen waarna hij zal beslissen of ze in de gevangenis moeten blijven of na betaling van borgsommen (wat opnieuw het ANC en Omnium zullen betalen) vrij kunnen komen. De afgezette en gevangengezette ministers, inclusief de ex vicepremier Junqueras, hebben nu aangegeven dat ze artikel 155 zullen accepteren en toe zullen geven dat er geen Catalaanse Republiek werd verkondigd en dat ze dat in de toekomst ook niet meer unilateraal zullen doen.

Puigdemont

De naar Brussel gevluchte afgezette regiopremier Carles Puigdemont heeft zijn ministers vanuit België opgeroepen om er alles aan te doen om vrij te komen. Hizjelf en zijn vier ministers die sinds eind oktober in Brussel verblijven en zich reeds gemeld hebben voor de rechter in Brussel, moeten komende maandag 4 december opnieuw voor de Raadkamer verschijnen waarna besloten wordt of de Catalanen uitgeleverd gaan worden aan Spanje of niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Het verlopig in invrijheidstelling op basis van gestelde voorwaarde(s) is onderdeel van het Spaanse civiele-/strafgerecht. Heel gebruikelijk is een Fianza (onderpand of borg) en vrijwel altijd iets met financiële waarde, zoals geld, ontroerend goed(eren). Doel is dat je (gewoon) verschijnt op de zitting(en), want in Spanje wordt je niet veroordeeld op basis van verstek. Dit geld niet voor de zware geweldsdelicten, zoals moord, doodslag en ook niet voor buitenlanders.

  Bij deze groepering opruiers is zeker sprake van een zekere vluchtgevaar, want tenslotte is een groot gedeelte van de bende met de zelfbenoemde bendeleider het land uit gevlucht. M.a.w. als de hele groepering vlucht wordt het proces min of meer in de ijskast gezet.

 2. Ja natuurlijk wet is wet, maar die word niet nageleverd,uitzonderingen daargelaten
  In de Nederlandse rechtsstaat gebeuren de raarste zaken, de burger kan er met zijn pet niet bij.
  De Nederlandse politici snappen het wel, ze schuiven elkaar de mooiste baantjes toe.
  Van vlucht gevaar is bij deze lieden geen sprake, de zakken moeten immers gevuld worden.
  Conclusie het gebeurd overal, puur en alleen voor eigen gewin.

 3. Ja heer ‘Vreemd’ geheel met u eens, maar een inbreker draagt geen wit boord omdat hij (maar) een eenvoudige inbreker is. Het gehele proces wordt met fluwelen handschoentjes aangepakt om de Catalanen geen voer tot ‘opstand’ te geven. Vraag me wel eens hoe dit allemaal zou zijn verlopen in een ander land. Het zou me helemaal niet verbazen dat al dit soort gespuis aan het eind van de rit een weekje moeten schoffelen in het park en daarmee de kous af is.

 4. Hopenlijk kunnen nu ook in de toekomst de inbrekers gaan zweren om niet meer te roven om snel vrij te komen en wordt hun straf ook kwijtgescholden. Voor mij is: wet is wet bij een misdrijf en uiteraard met gevangenisstraf.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken