skip to Main Content
SEO/Birdlife kiest de kerkuil tot vogel van het jaar in Spanje

SEO/Birdlife kiest de kerkuil tot vogel van het jaar in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De organisatie voor het behoud en bescherming van de vogels in Spanje SEO/Birdlife heeft voor de “lechuza común” ofwel de kerkuil gekozen tot de “Ave del año 2018” ofwel de vogel van het jaar 2018. Er waren nog twee andere kandidaten voor deze titel, te weten de chorlitejo patinegro (strandplevier) en de alimoche común (aasgier). De kerkuil kan in praktisch heel Spanje gezien worden maar ook van deze vogel zijn er steeds meer te vinden op het Spaanse vasteland en de eilanden.

De kerkuil (Tyto alba) is een vogel uit de familie Tytonidae. De lechuza común is te zien in heel het Spaanse vasteland maar ook op de Canarische eilanden, voornamelijk Fuerteventura en Lanzarote. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel exemplaren er leven van de kerkuil maar men weet wel dat er steeds minder zijn. In de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft men wel schattingen gedaan waarbij er geconcludeerd werd dat er tussen de 50.000 en 90.000 exemplaren waren. De vraag is alleen of dat aantal jaren later nog steeds actueel is maar men gaat ervan uit dat er steeds minder kerkuilen te vinden zijn in Spanje. Daarom wil SEO/Birdlife met de uitroeping van vogel van het jaar 2018 meer aandacht geven aan de kerkuil.

Kenmerken

Zoals bij veel andere uilen (en ook roofvogels) is het vrouwtje iets groter en zwaarder dan het mannetje. De vogel heeft een dikke kop met donkere ogen en is aan de bovenzijde goudbruin gevlekt en aan de onderzijde licht gestippeld. Deze uil heeft lange poten en is ongeveer 29 tot 44 cm groot en weegt tussen de 430 en 620 gram. ’s-Nachts gaat de kerkuil op zoek naar kleine knaagdieren en soms ook kleine vogels. Tijdens de jacht vliegt hij vooral laag over de grond. Boomholten, ruïnes, schuren en bijgebouwen worden als nestruimte gebruikt door de kerkuil.

Ook in Nederland en België komen nog kerkuilen voor maar stukken minder dan in Spanje. In 2007 werd er geschat dat er tussen de 1.150 en 2.000 paren leefden in Nederland waarbij dat aantal in België geschat wordt op zo’n 1.000 broedparen (in Vlaanderen want in Wallonië zijn er geen cijfers bekend gemaakt). Zowel in Nederland alsook België staat de kerkuil op de rode lijst van kwetsbare vogels.

Foto: SEO.org

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken