skip to Main Content

Zapatero zegt nee tegen leiderschap bij algemene verkiezingen 2012

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Eindelijk is dan bekend gemaakt wat de plannen van de PSOE leider en premier van Spanje José Luis Rodriguez Zapatero zijn bij de volgende algemene verkiezingen in 2012. Zapatero heeft zaterdag aangegeven dat hij geen kandidaat zal zijn voor het presidentschap in 2012. Deze aankondiging heeft hij gedaan bij het partijcongres wat op zaterdag gehouden werd. De vraag wordt nu echter, geen Zapatero meer maar wie wordt dan de partijleider en wellicht de toekomstige premier van Spanje indien de PSOE partij de verkiezingen van 2012 weten te winnen. De voormalige inmiddels vijftigjarige advocaat werd een eerste keer verkozen in 2004 en vernieuwde zijn mandaat als regeringsleider in 2008. Zapatero’s tweede termijn als premier van Spanje zal tevens zijn laatste zijn.

Na een toespraak van 30 minuten kwamen dan eindelijk de woorden uit de mond van de premier Zapatero zelf “No voy a ser candidato en las proximos eleciones generales”. De belangrijkste reden om dit nu aan te geven is volgens de premier om alle speculaties uit de lucht te helpen. Volgens Zapatero is het niet makkelijk deze aankondiging te doen maar gezien de situatie die inmiddels is gecreëerd rondom het wel of niet kandidaat zijn in 2012, is deze aankondiging wel noodzakelijk. Zapatero zelf geeft aan in zijn toespraak dat zijn partij wellicht fouten heeft gemaakt, iets wat elke partij kan overkomen, maar dat zijn partij en de ministers van de regering op elk moment 100% zich hebben ingezet voor het land.

In de peilingen in Spanje ligt de PSOE van Zapatero achter op de oppositionele Volkspartij (PP) van Mariano Rajoy. De tegenvallende resultaten van de partij van Zapatero in de peilingen zijn vooral een gevolg van de economische malaise waaronder Spanje gebukt gaat. Wie de opvolger van Zapatero als partijleider zal worden is nog niet bekend maar er worden twee namen genoemd, Alfredo Perez Rubalcaba, de actuele minister van binnenlandse zaken en vice premier en Carme Chacon de minister van defensie die wellicht als eerste vrouwelijke leidster gekozen zou kunnen worden.

Spanje kampt volgens de officiële cijfers met een werkloosheid van ruim 20 procent. Dat is veruit het hoogste percentage in de eurozone. Vorig jaar is de Spaanse economie, de op vier na grootste in Europa, voor het tweede achtereenvolgende jaar gekrompen. Volgens de centrale bank groeit de economie van het land dit jaar met 0,8 procent en 2,5 procent in 2012, ruim minder dan de verwachting van de overheid. De regering voorspelde eerder dat de groei voor 2011 en volgend jaar op respectievelijk 1,3 en 2,5 procent zou uitkomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend