skip to Main Content
Nieuwe opkomst van kwallen bij Javea?
Voorbeeldfoto / Pinterest

Nieuwe opkomst van kwallen bij Javea?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Vissers hebben voor de kust van de badplaats Javea een grote groep ‘Velella velella’ kwallen gezien. In het Nederlands heten deze kwallen ‘bezaantjes’, 10 cm ronde kwallen die aan het oppervlak van de zee drijven. Op de bovenkant van het drijflichaam bevindt zich een met gas gevuld driehoekig zeiltje zodat hij zich door de wind kan laten voortbewegen.

Na een desastreuze Semana Santa met veel regen, overstromingen en vernielingen zou het zomaar kunnen dat men aan de Costa Blanca nu, net zoals vorig jaar, weer te maken krijgt met kwallenplagen. In mei 2018 werden er op veel plaatsen Portugese oorlogsschepen kwallen gezien die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens maar nu is het tijd voor een ander soort kwal die reeds in grote aantallen in de zee gezien is.

Het gaat om de ‘Velella velella’ kwal die ook wel ‘medusa velero’ wordt genoemd en in het Nederlands de naam ‘bezaantje’ heeft gekregen. Het is een kleine kwal van ongeveer zeven centimeter lang die blauw gekleurd is waardoor sommige mensen deze kleine kwallen soms aanzien voor de potentieel gevaarlijke ‘carabela portuguesa’ ofwel het Portugees oorlogsschip.

Ongevaarlijk

De kleine zeilboot-kwal of ‘bezaantje’ is echter niet gevaarlijk voor de mens en steekt niet. Deze kleine kwal ziet eruit als een rond schip met een zeil in het midden waardoor deze kwallen op het zeeoppervlak door de wind en de stroming van de zee verplaatst wordt.

In tegenstelling tot andere kwallen heeft de mens geen last als men in aanraking komt met deze kwallen. Het komt na slecht weer vaker voor dat deze kwallen gezien worden op zee en in sommige gevallen zoals in 2015 in Denia en Javea maar recenter vorig jaar april aan de Costa Brava, Barcelona en Costa Dorada spoelen deze kwallen aan op de stranden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken