skip to Main Content

Hillary Clinton op bezoek in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is voor een officieel staatsbezoek twee dagen op bezoek in Spanje. Tijdens haar eerste officiële bezoek aan het land heeft ze ontmoetingen met de Spaanse premier Zapatero, de oppositieleider Rajoy en de koning van Spanje Juan Carlos gehad. Het is niet alleen het eerste bezoek van Clinton aan Spanje maar ook het eerste sinds vier jaar, toen Condoleezza Rice in juni 2007 in Spanje was, dat een Amerikaanse minister in Spanje op bezoek is.

Clinton landde weliswaar vrijdagavond in Madrid maar had pas zaterdagochtend de eerste belangrijke ontmoetingen. Het eerste gesprek van de dag was met de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero waarbij Clinton de vele economische maatregelen van de Spaanse regering prees maar wel om geduld vroeg. Het gesprek tussen Zapatero en Clinton vond plaats in het Palacio de La Moncloa. Beiden prezen zij de samenwerking tussen beide landen en de uitstekende politieke banden die men onderhoud. Bij deze gesprekken was ook de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken aanwezig, Trinidad Jiménez die al eerder gesprekken heeft gevoerd met Hillary Clinton.

Na de ontbijtvergadering stonden ook nog gesprekken met de Spaanse koning Juan Carlos op de agenda. Voor de Koning was de ontmoeting met Clinton de eerste officiële bijeenkomst na zijn operatie aan zijn knieën op 3 juni. Na deze belangrijke vergaderingen had Clinton ook nog tijd om met de oppositieleider Mariano Rajoy te praten, al was dat gesprek slechts 30 minuten lang. Dit gesprek vond plaats in de woning van de Amerikaanse ambassadeur in Madrid. Na deze laatste ontmoetingen vertrok Clinton alweer naar Washington.

Voor Hillary Clinton is het de eerste keer dat zij als minister in Spanje op bezoek is. Eerder was zij al in Spanje maar toen als vrouw van de Amerikaanse president en echtgenoot Bill Clinton. Dit gebeurde in 1997 toen zij in Palma de Mallorca een ontmoeting had met de Koning Juan Carlos en in Granada waar zij onder andere het Alhambra bezocht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend