skip to Main Content
Worden de meeuwen in Spanje steeds agressiever?
Pixabay

Worden de meeuwen in Spanje steeds agressiever?

MADRID – Meeuwen komen overal voor, niet alleen nabij het water maar ook meer landinwaarts in de steden die langs het water liggen. De meeuwen gaan steeds meer landinwaarts waarbij het regelmatig tot opstootjes komt met mensen. Veel van hen denken dat de meeuwen agressiever zijn geworden.

Feit is echter dat meeuwen (gaviotas) eigenlijk altijd redelijk agressief zijn geweest. Dat laten deze vogels met name zien als men te dicht bij het nest of de jonge vogels komt. Het probleem is echter dat er nu zoveel meeuwen zijn dat er dus ook meer nesten zijn om te beschermen en hoe dichter de vogels bij de mensen komen.

In de tijd van de nesten kunnen de meeuwen gevaarlijk en agressief gedrag vertonen waarbij de vogels veel hun krachtige klauwen gebruiken. Als een dier of mens te dichtbij komt dan komt de meeuw in actie waarbij het ook vaak voorkomt dat de vogels in groepsverband overgaan tot de aanval/verdediging.

Naast het gebruik van de krachtige klauwen kunnen de meeuwen ook overgeven of de uitwerpselen lozen op de dier of persoon die het doelwit is. Daarbij lijkt het soms op de beroemde film ‘Birds’ van Alfred Hitchcock.

Meeuwen zijn ook steeds meer landinwaarts te vinden waarbij ze niet bang zijn en met gemak eten van tafel pikken als zij dat willen. Aangezien het grote vogels zijn en geen kleine huismussen of duiven schrikken de meeste mensen en dieren van de actie van de meeuwen.

Dus, zijn de meeuwen agressiever of niet. Waarschijnlijk vertonen ze hetzelfde gedrag als altijd maar omdat er meer meeuwen zijn die daarnaast steeds dichter bij de mens komen lijkt het erop dat de vogels agressiever zijn.

Wie heeft er (slechte) ervaring met meeuwen in Spanje (of ergens anders)?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Citaat; “waarbij de vogels veel hun krachtige klauwen gebruiken”.
  Zo komen de sprookjes in de wereld, meeuwen hebben helemaal geen krachtige klauwen maar zwemvliezen. Zie de foto boven het artikel.

 2. Er is nochtans een eenvoudige oplossing die reeds 20j wordt toegepast op duiven: de “pil” voederen dan komen er geen kleintjes meer bij

 3. We wonen al 17 jaar aan de spaanse West kust,
  en Nooit “last” vd meeuwen gehad. Soms zijn ze ook iets verder naar binnen, op het land, Geen centje pijn.
  Misschien omdat ze hier nog wèl genoeg eten in de zee hebben
  en aan de Middellandse zee niet meer ?

  Die laffe anonieme meneer ( /mevrouw ) met zijn windbuks,
  Ik zou die windbuks, in dit geval. graag op uw billen willen
  afschieten. Wat een oeverloos gezeur zeg !

 4. In Australië is het mij overkomen dat ik al wandelend langs de boulevard aangevallen werd door een grote meeuw die een stokbrood uit mijn hand rukte. Ik schrok enorm want het zijn echt grote dieren met snavels die er niet om liegen. . Later op een terras pikten ze het eten van de borden, was het onmogelijk om verder te eten met 3, 4 meeuwen op de tafel. Volgens de bediening komt dit gedrag doordat de meeuwen teveel gewend zijn geraakt om gevoerd te worden. Zo worden ze hoe langer hoe opdringeriger, Niet meer doen dus. Het is eigen schuld.

  1. Als geboren kustbewoner, en gewezen zeevisser ervaar ik dat je aan de kust in Belgie nu overal last hebt van meeuwen, veelal door toeristen die voederen of afval achterlaten, vroeger bestond dit niet omdat er veel kustvisserij was, de kustvisserij verminderde door de groenen, en ze zijn nu overal beschermd aan de kust, gevolg ze hebben minder voor voedsel, planten zich voort gelijk konijnen, en nu komen ze ook ver landinwaarts. Tis gelijk met de vossen, je ziet ze al aan de kust ook.

 5. De meeuwen bij ons aan de Costa Brava veroorzaken al jaren overlast. Hun gekwetter houd je v.a. 5 uur ‘s morgens uit je slaap en na het ontbijt kan je beginnen met het opruimen van hun stront in de tuin. Het zijn soms hardnekkige plekken die je er nauwelijks uit kan schrobben. Als hun jongen uitvliegen komt de hele familie op bezoek en het resultaat is oorverdovend gekwetter en de hele tuin vol met uitwerpselen. De gemeente hier doet er niets aan. Mij jeuken de vingers om er een aantal met een flinke luchtbuks naar de zevende meeuwenhemel te bevorderen. Maar ik geloof dat het ook hier een beschermde vogelsoort is. HELAAS…

 6. In Estepona (Costa del Sol) is sprake van een ware plaag. In Estepona en omgeving leven rondom de haven meer dat 6000 meeuwen. Aangezien de meeuwen beschermd zijn en geen natuurlijke vijanden (meer) hebben breidt de kolonie zich als maar verder uit. Dit gaat ten koste van mensen (kinderen!), huizen en boten in de haven. Men vraagt zich af hoe dit zal eindigen?

 7. Hier in Miraflores ( La Cala De Mijas ) hebben wij ook last van de meeuwen maar dat ik niet te vergelijken met de problemen die ze hebben in badplaatsen in Belgie. door het feit dat de vogels daar beschermd zijn wordt er tegen een hoog tempo geweekt en kan men er niets tegen doen. De badplaatsen worden overspoeld door honderden meeuwen. De mensen worden aangevallen op de dijk, kinderen kunnen niet meer lunchen op het strand, de straten in de kustgemeenten zien wit van de uitwerpselen. En ook de mensen worden meermaals met hun vuil bedient. Niet te verwonderen dat ze de vogels de ratten van de lucht noemen. De burgemeesters van de kustgemeenten zitten met de handen in het haar en weten, of vinden, geen oplossing. Hopelijk neemt het hier niet zo een vaart. Om te voorkomen dat de beesten in grotere getallen naar het binnenland komen hebben wij enkele dagen per week een valkenier die de met zijn vogel de meeuwen ( voorlopig ) wegjaagt.

 8. Haha, écht niet alleen in Spanje hoor! Ik ben geboren en getogen in Den Haag, nabij Scheveningen. Vroeger, en zeker de laatste decennia, is daar ook veel overlast van meeuwen. En inderdaad: erg agressief en brutaal. Bij bekende viskramen kunnen mensen zelfs niet fatsoenlijk iets bestellen zonder dat het uit de hand wordt gerukt. En ook belagen ze agressief mensen (klauwen, bijten). Dit gedrag komt volgens mij niet enkel voort uit bescherming voor nesten of zo. Puur agressief predator gedrag. De meeuwen zijn uit op (lekker) voedsel en daar moet alles voor wijken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by