menu: rubrieken, zoeken & meer

Lovende woorden WHO over Corona-aanpak Spanje

Lovende woorden WHO over Corona-aanpak Spanje
Beeld: 123rf

Lovende woorden WHO over Corona-aanpak Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft lovende woorden geuit over de wijze waarop Spanje en Italië de corona-crisis hebben aangepakt. Met vergaande maatregelen hebben de autoriteiten van deze twee landen die op het hoogtepunt van de crisis het aantal besmettingen en sterfgevallen weten te reduceren, aldus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In maart waren Spanje en Italië het epicentrum van de COVID-19 crisis met als hoogtepunt 10.000 dagelijkse corona-besmettingen in Spanje en 6.500 besmettingen per dag in Italië. Als de autoriteiten van beide landen geen drastische maatregelen hadden genomen waren de cijfers heel anders geweest.

Beide landen hebben met combinatie van strak leiderschap, nederigheid, actieve deelname van de samenleving en een complete aanpak met vergaande maatregelen ervoor gezorgd dat de situatie niet veel erger is geworden.

De directeur van het WHO herinnert iedereen eraan dat noch proeven, noch fysieke of sociale afstand, opsporing van contacten of gezichtsmaskers  alleen de besmettingen kunnen stoppen maar dat een combinatie van deze en andere maatregelen vereist is.

Tedros Adhanom Ghebreyesus herhaalt dat men niet de fout moet begaan door te denken dat de pandemie voorbij is want met meer dan 10,5 miljoen geregistreerde besmettingen, 507.000 officieel bevestigde corona-doden en nog steeds wereldwijd 150.000 corona-besmettingen per dag is het virus nog lang niet verdwenen.

Het WHO houdt er rekening mee dat er wereldwijd nieuwe uitbraken zullen komen waarbij hij alle inwoners van de getroffen landen en de autoriteiten oproept attent te blijven.