skip to Main Content
Gratis roaming zorgt voor 300 procent meer gebruik van Spaanse telecom netwerken in de zomer

Gratis roaming zorgt voor 300 procent meer gebruik van Spaanse telecom netwerken in de zomer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals verwacht is het gebruik van het dataverkeer in Spanje dankzij de gratis roaming binnen de EU flink toegenomen in het land. Volgens de belangrijkste telecomproviders Movistar, Vodafone en Orange is het gebruik van het dataverkeer met ruim 300% toegenomen de laatste maanden. Dit hadden de bedrijven ook wel verwacht en tot nu toe zijn er geen problemen ontstaan nadat miljoenen toeristen in Spanje graag gebruikmaken van “roam like at home”.

Zoals bekend is sinds 18 juni het roaming binnen de Europese Unie gratis geworden, of in ieder geval worden er geen extra kosten in rekening gebracht als men in een ander land verblijft. Dit heet het “roam like at home” systeem waardoor je dus tijdens de vakantie in Spanje gewoon gebruik kan maken van het Spaanse netwerk zonder dat jouw provider in Nederland of België je extra daarvoor berekent. Dit alles als je binnen je datapakket blijft. Kom je daarbuiten, dan komen er wel kosten bij en dien je op zoek te gaan naar een WIFI punt voor het gratis internet.

Voor de telefoongebruiker is het roaming dan weliswaar gratis geworden maar de telefoonmaatschappijen betalen de kosten. De EU heeft bepaald dat een giga ongeveer 7,70 euro kost in Spanje, kosten die dus Movistar, Vodafone en Orange dienen te betalen. Het probleem in Spanje is echter dat er dit jaar 80 miljoen buitenlandse toeristen verwacht worden waarvan een groot deel uit andere EU landen. Gezien het feit dat zo’n beetje elke toerist tegenwoordig een mobiele telefoon in de hand heeft en deze ook tijdens de vakantie niet loslaat, kunnen de kosten enorm oplopen.

De Spaanse telecombedrijven bevestigen dan ook dat het gebruik van zowel dataverkeer alsook belverkeer vanaf buitenlandse mobiele telefoons flink is toegenomen met ruim 300% ten opzichte van vorig jaar. Nu het roaming in principe gratis is geworden hoeft men niet meer op zoek te gaan naar WIFI om foto’s, video’s, berichten en emails te versturen en kan dat gewoon vanuit de luie stoel op het strand terwijl je verbonden bent met het 4G of 3G netwerk. Let daarbij wel op dat mocht je over je datapakket heen gaan er extra kosten bij kunnen komen.

De Spanjaarden die naar andere EU landen gaan maken volgens de grootste telecombedrijven echter ook veel gebruik van het roaming waarbij alledrie de bedrijven aangeven dat er stijgingen zijn van 500% sinds 18 juni. Zoals bekend zijn ook de Spanjaarden verzot op hun mobiel en maken zij dus ook veel gebruik van WhatsApp, Facebook, YouTube etc. in het buitenland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Tja wat is de defenitie, “geen problemen”. Vorig jaar waren er bij Oranje ook problemen heeft toen alle roaming gebruikers op laag pitje gezet in bepaalde gebieden. Het grote data verbruik zit vooral in streaming diensten, mensen nemen massaal hun appleTV of Kodi box mee om daar tegen. 1 a 1,5 GB/h illegaal content te streamen.

  2. Logisch dat ze zeggen dat het GEEN problemen oplevert in dit artikel. Tijdens divers contact met CS van Orange houden ze stug vol dat het niet aan hen kan liggen dat mijn internet 4G en Casa de laatste 4 weken bijzonder traag is. Het ligt aan mijn laptop, aan mijn Wifi, aan …… ???? Maar aan ons ligt het niet, zeggen de bijzonder vriendelijk blijvende Orange CS medewerkers. Er is niets aan de hand. Wij horen geen enkele andere klacht. Erkennen is ook een keuze en een bedrijfspolicy. Het bereik is dusdanig afgenomen dat de helft van de tijd zelfs geen speedtest kan worden gedaan. En dat voor 34,95 per maand voor 50G. The proof zal zijn dat het internet weer krachtig is va september?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken