Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen op aarde en de Spanjaarden?

Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen op aarde en de Spanjaarden?
Beeld: Freepik

Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen op aarde en de Spanjaarden?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Over het algemeen zegt men altijd dat de Spanjaarden wat betreft de lichaamslengte klein zijn en veel kleiner dan de mannen en vrouwen in andere landen. Maar die situatie is de afgelopen 160 jaar veranderd, vooral als gekeken wordt naar de gemiddelde lichaamslengtes van de inwoners van diverse landen. In Nederland is men gemiddeld het langst van allemaal maar waar staan Spanje en België op lijst van lichaamslengtes?

Nederlanders staan erom bekend om gemiddeld de langste mensen op aarde te zijn maar dat was niet altijd zo. De afgelopen 160 jaar zijn de Nederlanders wat betreft lengte circa 20 centimeter gegroeid. In verschillende onderzoeken wordt uitgelegd hoe dat waarschijnlijk gekomen is. Verbeterde voeding, democratisering van rijkdom, genetische factoren en de natuurlijke selectie van lange mannen zijn de belangrijkste redenen. Andere factoren die meespelen zijn o.a. het hoge niveau van de Nederlandse gezondheidszorg, de lage inkomensongelijkheid en het gezonde socialezekerheidsstelsel.

De gemiddelde lengte van een Nederlandse man (21 jaar en ouder) is nu 183,8 cm en dat van de vrouwen 170,7 cm met een gemiddelde lichaamslengte van 175,6 cm in Nederland. Maar in 1860 bijvoorbeeld hadden mannen een lichaamslengte van 164 cm en waren de Australiërs met 172 cm en de Amerikanen met 171 cm de langste mensen op aarde. In Spanje hadden de inwoners toen een gemiddelde lichaamslengte van 162 cm.

Nu meer dan 160 jaar later zijn de Nederlanders echter de langste personen op aarde geworden. Een Nederlandse man heeft een gemiddelde lichaamslengte van 183,8 cm en een vrouw gemiddeld 170,7 cm. Dat is meer dan de Denen, Ijslanders, Duitsers en Finnen. Nederland staat bovenaan de lijst. 

Maar de Spanjaarden staan ook in de top 10 van landen met gemiddelde lichaamslengtes van 180,6 cm voor de mannen en 167 cm voor de vrouwen. Spanje staat daarmee hoger op de lijst dan Zweden en België waar de mannen gemiddeld 180,4 cm en de vrouwen gemiddeld 164,6 cm lang zijn.

In de meeste landen van Europa en Azië is de gemiddelde lichaamslengte gedurende de hele 20e eeuw toegenomen, dit als gevolg van een over het algemeen gezonder leefpatroon en een betere gezondheidszorg. In de Verenigde Staten, waar de lichaamslengte in de 19e eeuw relatief zeer groot was, is de lichaamslengte sinds de jaren 50 van de 20e eeuw gestagneerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.