Eerste zogenaamde ‘flurona’ gevallen gemeld in Catalonië

Eerste zogenaamde ‘flurona’ gevallen gemeld in Catalonië
Beeld: Canva

Eerste zogenaamde ‘flurona’ gevallen gemeld in Catalonië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Paniek is niet nodig volgens de epidemiologen want het griepvirus en het coronavirus kunnen hand in hand gaan wat niet betekent dat de drager daarvan extra ziek of extra besmettelijk is. In Catalonië heeft men de eerste gevallen van het zogenaamde ‘flurona’ geregistreerd. Het woord ‘flurona’ is een samenvoeging van ‘flu’ (griep) en ‘corona’ en is geen nieuwe Covid-variant.

‘Flurona’ werd voor het eerst geregistreerd in Israël waar een zwangere vrouw zowel het griepvirus als het coronavirus met zich meedroeg. De vrouw was niet tegen Covid-19 gevaccineerd en had ook geen griepprik. De vrouw in kwestie maakt het goed en was niet ziek maar had milde symptomen. De wetenschap heeft deze mix van griep en corona de naam ‘flurona’ gegeven wat ook omschreven kan worden als ‘twindamic’, een dubbele (twin) pandemie of epidemie.

De eerste ‘flurona’ gevallen zijn nu ook in Spanje geregistreerd, in Catalonië waar sporadisch enkele gevallen bekend zijn gemaakt door de Catalaanse gezondheidsdiensten. De patiënten met ‘flurona’ zijn er niet erger aan toe dan andere personen die alleen met de griep of het coronavirus zijn geïnfecteerd. Experts spreken vooral over milde klachten en willen geen paniek zaaien want het gaat namelijk niet om een nieuwe Covid-variant maar een mix van griep en corona.

Dat verschillende virussen samenkomen in een menselijk lichaam is overigens niets nieuws, dat gebeurt al jaren. In dit geval wordt gesproken over ‘flurona’ om de samenkomst een naam te geven maar volgens de krant El País was dat aan het begin van de corona-pandemie al in Spanje geregistreerd. Toen werd er echter geen naam aan gegeven en werd er minder aandacht aan besteed. Dat bevestigt Sonia Zúñiga, onderzoekster van het Centro Nacional de Biotecnología (CSIC) in Madrid aan de krant. Het feit dat dit niet eerder werd opgemerkt heeft waarschijnlijk te maken met alle genomen maatregelen waaronder het mondkapje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.