skip to Main Content

Jagen op wilde zwijnen met pijl en boog tijdelijk toegestaan in natuurpark Collserola

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) Nadat de Generalitat de Catalunya een verbod heeft uitgesproken op het stierenvechten vanaf 2012 in Catalunya, gaat de autonome deelstaat het nu wel toestaan om in het natuurpark Collserola op wilde zwijnen te jagen, met pijl en boog dat wel. Het toestaan van deze vorm van jagen geldt slechts voor een bepaalde tijd en is ingevoerd om de populatie wilde zwijnen in het aan Barcelona grenzende natuurpark te verlagen.

Het toestaan van jagen met pijl en boog op wilde zwijnen is slechts tijdelijk en onderdeel van een testfase waarin gekeken wordt of deze vorm van jagen effectief is of niet. Het aantal wilde zwijnen is in het Parque Natural de Collserola, daar waar de grote antenne op de berg staat, behoorlijk toegenomen en het komt regelmatig voor dat deze wilde dieren de hoger gelegen wijken van de stad in trekken op zoek naar voedsel.

Het jagen op wilde zwijnen mag alleen ’s-Nachts gaan gebeuren, tussen bepaalde tijden die voorlopig nog niet bekend zijn gemaakt. Daarnaast mogen jagers alleen op de wilde zwijnen jagen met pijl en boog om overlast van geweren tegen te gaan. Voorlopig zal deze vorm van jagen worden toegestaan tot het einde van februari waarna geëvalueerd wordt of men door moet gaan met deze vorm van jagen of niet.

Het probleem van de jabalíes (wilde zwijnen)

De wilde zwijnen zijn een probleem geworden voor de hoger gelegen wijken van Barcelona aangezien er regelmatig wilde zwijnen gespot worden in de stad op zoek naar voedsel. In sommige gevallen, zeker wanneer er jonge wilde zwijnen bij zijn, kunnen de jabalíes in de aanval gaan en gevaarlijk worden al is er geen geval bekend van agressief gedrag, tot nu toe. Dankzij de afwezigheid van natuurlijke vijanden in het natuurpark is de groep wilde zwijnen de laatste jaren behoorlijk gegroeid tot ongeveer 12 exemplaren per 100 hectare. In 2009 werden er nog 199 aangiften van overlast door wilde zwijnen gedaan bij de politie van Barcelona maar tussen januari en september van 2010 waren dat er al 540, met name in de wijken Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia en Horta-Guinardó. Er zijn zelfs wilde zwijnen gespot op het Plaza Lesseps en in L’Hospitalet de Llobregat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend