skip to Main Content

¡¡ Carnaval in Spanje !!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Volgens geschiedschrijvers heeft carnaval zijn herkomst in het oude Egypte van 5.000 jaar geleden en werd het later door de katholieke kerk overgenomen als een feest voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen die duurt tot aan Pasen. Het carnavalsfeest duurt over het algemeen drie dagen waarbij mensen verkleed over straat gaan en er optochten worden gehouden. Op veel plaatsen in Spanje wordt carnaval gevierd en overal is het feest net weer een beetje anders.

Het carnavalsfeest van Cádiz is een van de bekendste carnavals van Spanje en wordt samen met het carnaval van Tenerife gezien als een Toeristisch interessant feest. Op deze feesten komen vaak duizenden toeristen af om verkleed door de straten te lopen en te genieten van bier, wijn en de muziek. Samen hossen door de straten, vaak als een groep vrienden die allemaal hetzelfde zijn gekleed en kijken naar de optochten die plaats vinden. In Spanje heeft carnaval een speciale betekenis omdat gedurende 40 jaar alle carnavalsfestiviteiten verboden waren tijdens de Franco dictatuur. Toch vonden er op veel plaatsen feesten plaats maar zoals in Cádiz werden die feesten omgetoverd tot Fiesta Major de Cádiz of iets soortgelijks. Carnaval vierders zijn niet te stoppen.

Carnaval in Cádiz

Het carnaval in Cádiz is net een beetje anders dan de rest van Spanje waar duizenden bezoekers afkomen op de zangpartijen van de murgas en charangas die in groepen liederen zingen waarbij men de draak steekt met politici, belangrijke personen, bekende persoonlijkheden en komische evenementen van het afgelopen jaar aanhalen in hun liederen. Ook zeer belangrijk in Cádiz is hoe men zich kleed. Zo is het gebruikelijk in de straten van Cádiz groepen vrienden of collega’s allemaal met dezelfde kleding te zien lopen, kleding met felle kleuren en originele ontwerpen. Diezelfde groepen nemen vaak deel aan zangwedstrijden waarbij ze op komische wijze liederen zingen over van alles en nog wat. Honderden groepen doen mee aan deze wedstrijden maar uiteindelijk zijn er maar vier die doorgaan naar de finale. De hele wedstrijd wordt ook vaak op de Spaanse televisie uitgezonden en wordt door miljoenen mensen bekeken.

De groepen zangers zijn onder te verdelen in vijf verschillende soorten: Coros is de grootste groep van soms wel 40 of 50 personen waarbij de helft instrumenten bespelen en de andere helft zingt. Comparsas zijn de serieuzere groepen die vaak pasodobles zingen en bestaan uit vijftien personen die serieus en poëtisch over politieke zaken zingen. Chirigotas zijn het tegenovergestelde van de serieuze groepen en zingen op zeer komische aart hun liederen waarbij de twaalf personen het publiek vaak aan het lachen krijgen. Cuarteto is de modernste groep zangers en bestaat uit drie, vier of vijf zangers en vormen een mix tussen alle voorgaande stijlen. De Ilegales zijn groepen vrienden of familieleden die niet officieel samen liederen zingen en zich niet willen binden aan verschillende tijden om hun liederen te zingen en dit dus vrolijk op straat doen.

Tenerife en Gran Canaria

Het carnavalsfeest op Tenerife is misschien wel het bekendste carnaval van heel Europa en kenmerkt zich ook door middel van de murgas en charangas die hun liederen zingen, de verklede mensen op straat en de carnavalsoptochten. De Miss carnaval verkiezing op Tenerife is samen met die van Gran Canaria een waar spektakel waarbij de deelneemsters op het grote podium wat elk jaar weer een ander thema heeft, in de meest uitgedoste creaties proberen de titel te bemachtigen. De kleding creaties die de deelneemsters aan de Miss carnaval verkiezing dragen (of eigenlijk vaak rijden vanwege het enorme gewicht en dimensies) doen niet onder voor die van het beroemde Rio de Janeiro carnaval. De entreekaarten voor de finale van de Murgas en de Miss verkiezing worden voor veel geld verkocht en er kunnen vaak 20.000 mensen zitten om de spektakels op het grote podium te bekijken.

Op Gran Canaria in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria vinden altijd de Gala de Eleccíon de la Reina en de Gala de Elección del Drag Queen del Carnaval plaats, twee galas die op een enorm podium plaatsvinden wat elk jaar weer in een bepaald thema wordt omgetoverd. De andere carnavalselementen zoals die in Cádiz en Tenerife vinden ook plaats op Gran Canaria.

Carnaval in de rest van Spanje

Carnaval vindt plaats in vele andere steden en dorpen in Spanje en het is onmogelijk om deze hier allemaal op te noemen. Enkele zijn toch de moeite waard om te vermelden zoals die van Málaga die te vergelijken is met het carnaval in Cádiz, Tarragona waar vuurwerk en de Catalaanse tradities een belangrijke rol spelen, Murcia waar men de gewoonte heeft om de schillen van een ei vol te stoppen met confetti en op andermans hooft kapot te drukken, Ciudad Rodrigo (Salamanca) waar de stieren een belangrijke rol spelen en in Sitges waar de optocht door de straten gekenmerkt wordt door Drag Queens.

Al met al is carnaval in Spanje een uitbundig feest met veel zang, muziek, optochten, verkleedpartijen en typische Spaanse of streekgebonden folkloristische elementen. In 2011 zal carnaval plaatsvinden tussen 2 en 10 maart maar er zijn plaatsen waar het carnaval eerder begint en later eindigt. Op de Canarische eilanden wint men echter door drie weken lang in een carnavalssfeer te verkeren. Optochten vinden meestal plaats op zaterdag 5 of zondag 6 maart maar ook dat kan per regio en stad verschillen. Men doet er verstandig aan om de website van de VVV of de gemeente te raadplegen voor de juiste data en agenda van activiteiten. Voor een goed overzicht van alle belangrijke carnavalsplaatsen in Spanje kun je hier klikken, op de website van RTVE die (weliswaar in 2010) een behoorlijke lijst heeft samengesteld, inclusief kaart van Spanje maar wel in het Spaans.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend