Moederdag of Día de la Madre op 3 mei in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Moederdag of Día de la Madre op 5 mei in Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – Spaanse moeders zullen op zondag 3 mei (2020) in de watten worden gelegd op Moederdag ofwel Día de la Madre. In Spanje wordt Moederdag altijd gevierd op de eerste zondag in de maand mei, iets dat afwijkt van bijvoorbeeld Nederland en België waar Moederdag op de tweede zondag in mei plaatsvindt, behalve in Antwerpen waar dat op 15 augustus gevierd wordt.

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap net zoals Vaderdag (in Spanje op 19 maart) ter ere van het vaderschap. In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag in het teken van het verwennen van de moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus en van huishoudelijke taken wordt ze vrijgesteld (beetje ouderwets maar toch).

Traditie

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart. De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

Amerikaans feestje

De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland en België begon de traditie rond 1925 en in Spanje in 1965, al is deze dag in Spanje nooit officieel verklaard door de autoriteiten en is het alleen een populaire en commerciële dag.

Wereldwijd

Over de hele wereld wordt moederdag gevierd en op dezelfde dag als Spanje doen ook de inwoners van Hongarije, Litouwen, Portugal en Roemenië dat. De eerste moederdag van het jaar vindt plaats op de tweede zondag in februari in Noorwegen gevolgd door de Moederdag tussen 30 januari en 1 maart in Israël. Verder zijn er nog Moederdagen op 3 maart, 8 maart, vierde zondag in de vastentijd, 21 maart, 25 maart, 7 april, eerste zondag in mei, 8 mei en 10 mei.

Samen met Nederland en België (behalve Antwerpen) vieren de volgende landen ook op de tweede zondag in mei hun Moederdag: Anguilla, Aruba, Australië, Bahama’s, Bangladesh, Barbados, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazilië, Brunei, Canada, Chili, Colombia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Filipijnen, Finland, Ghana, Grenada, Griekenland, Honduras, Hongkong, IJsland, India, Italië, Jamaica, Japan, Kroatië, Letland, Maleisië, Malta, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Pakistan, Peru, Puerto Rico, Singapore, Slowakije, Saint Lucia, Suriname, Taiwan, Trinidad en Tobago, Tsjechië, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigde Staten, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zwitserland. (Bekijk alle data en landen hier)

Antwerpen anders

De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend toen de Antwerpse, liberaal denkende kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck in 1913 een Moederdag introduceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria (Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart), sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie.

Hiervoor moest volgens Van Kuyck alles ingezet worden op het in beeld brengen van de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij. Een speciale dag leek hem een ideale techniek. Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen.

Vaderdag 2019

Net zoals de Moederdag in Spanje is ook de Vaderdag ofwel Dia del Padre anders. Vaderdag heeft reeds op 19 maart (2020) plaatsgevonden, een dag die samenvalt met Día de San José. Deze datum is echter anders dan in Nederland waar Vaderdag op 21 juni (2020) plaatsvindt en in België op 14 juni (2020). Alleen de regio Antwerpen viert samen met Spanje op 19 maart Vaderdag. Ook het begrip vaderdag is afkomstig uit de Verenigde Staten waar deze reeds in 1909 werd geïntroduceerd.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.