skip to Main Content
Spaanse wijnen gemaakt van sinaasappels en clementines

Spaanse wijnen gemaakt van sinaasappels en clementines

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

tarongino1VALENCIA – In Valencia, de regio waar de meeste sinaasappels van het land te vinden zijn, hebben wijnmakers het voor elkaar gekregen om wijn te produceren van de oranje citrusvruchten. Naast sinaasappels worden er ook wijnen gemaakt van clementines, bloedsinaasappels en in de toekomst wellicht andere citrusvruchten.

De verantwoordelijken voor de Tarongino wijnen zijn de eigenaren van het sinaasappel bedrijf naranjas Che, een onderneming van drie broers in Sagunto, regio Valencia. Het bedrijf heeft een ruime ervaring in de verkoop van sinaasappels via onder andere internet maar de broes wilden iets anders.

Toen de broers in Zuid Amerika ontdekten dat men daar wijn maakte van onder andere mango’s of passievruchten begin bij hun het belletje te rinkelen: wijnen van sinaasappels sen clementines. Ondanks het belang van sinaasappelen voor Valencia, was niemand ooit op dit idee gekomen om er wijn van te maken. Dus besloten de broers zich aan dit avontuur te wagen door samen te werken met een wijnmaker die alles van wijn wist, maar niets van sinaasappelen.

De broers tekenden een verdrag met de Polytechnische Universiteit van Valencia en begonnen testen uit te voeren die volgens Antelo aanvankelijk ondrinkbare resultaten opleverden. “Dit was nodig om veranderlijke waardes aan te passen, zoals suikerspiegels, fermentatietemperatuur of oogsttijd, die met sinaasappelen compleet anders zijn dan met druiven.” De eerste versie van de sinaasappelwijn kwam in de zomer van 2014 uit, na een jaar onderzoek gebaseerd op vallen en opstaan.

Mandarijnwijn is droger en minder zoet en de smaak ligt tussen witte wijn en cider, maar met een vleugje frisse zuurheid, aldus een van de broers. Sinaasappelwijn heeft een zoete, intense smaak, omdat het met de schil is geweekt. Bloedsinaasappelwijn heeft een roze kleurtoon en een smaak die aan bessen doet denken, omdat deze sinaasappelvariant daar veel bestanddelen mee gemeen heeft, aldus de uitleg van de drie broers.

Dit familieproject, dat zelfstandig gefinancierd is met €300.000, is met succes geïntroduceerd op meerdere nationale beurzen en wordt al geëxporteerd. Het wordt met name goed ontvangen door jongere consumenten, die het drinken als aanvulling bij voorgerechten, salades, maar ook bij dessert omdat de fruitsmaak goed combineert met zoete gerechten.

De makers van Tarongino zullen in ieder geval niet stoppen met innoveren en zijn van plan om hun assortiment uit te breiden. Antelo onthult dat er al wordt geëxperimenteerd met grapefruitwijn, die een bittere smaak zal hebben en binnenkort vermarkt zal worden – (Remco Stoffer)

Meer informatie is te vinden op de website Tarongino.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken