skip to Main Content
Aantal werklozen in oktober in Spanje weer gestegen en met name in Catalonië

Aantal werklozen in oktober in Spanje weer gestegen en met name in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het onafhankelijkheidsproces in Catalonië heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven deze autonome deelstaat verlaten hebben vanwege de politieke en sociale onrust en onzekerheden. Alleen al in Catalonië steeg het aantal werklozen in de maand oktober met 14.698 personen, het dubbele dan het aantal vorig jaar oktober en het slechtste aantal sinds 2008, het jaar dat de economische crisis begon.

In heel Spanje is het aantal werklozen met 56.844 personen gestegen waardoor het totaal aantal inwoners van Spanje zonder baan eind oktober geëindigd is op 3.467.026 personen. Aan de andere kant zijn er nog steeds in heel Spanje 18.430.529 personen die wel een baan hebben, een 94.368 personen meer dan de maand september.

In aantallen steeg het aantal werklozen in Catalonië het meest maar in percentages niet. In de door politieke en sociale problemen gegrepen deelstaat steeg het werkloosheidspercentage met 3,6% terwijl dat op de Balearen eilanden 21,2% was, in Cantabrië 3,8% en in la Rioja 7,1%. De enige twee regio’s in Spanje waar banen bij zijn gekomen zijn Baskenland en de Comunidad Valenciana.

Buiten het feit dat er in Catalonië nu 14.698 nieuwe werklozen bij zijn gekomen is er ook nauwelijks werk gecreëerd. In heel Catalonië werden slechts 1.700 nieuwe banen gecreëerd terwijl dat aantal in Madrid maar liefst op 40.000 nieuwe banen is blijven steken. Een van de redenen voor het verlies van banen in Catalonië is het vertrek van bijna 2.000 bedrijven uit Catalonië er zijn veel hoofdzakelijk kleinere bedrijven met minder dan 250 werknemers die niet, zoals de grote bedrijven hun sociale en/of fiscale zetels buiten Catalonië plaatsen, ook hun hele hebben en houwen hebben gepakt en zijn vertrokken uit Catalonië. Ondanks artikel 155 waardoor de centrale regering min of meer de controle over Catalonië heeft overgenomen, zijn er nog steeds bedrijven die vertrekken uit Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. En de leugens gaan verder… Rayoy en zijn PP zijn Spanje weer eens naar de financiële afgrond aan het leiden, terwijl allen naar de rijke en egoïstische Catalanen kijken die niet willen delen met het geldverkwistende Spanje.

 2. catalonie heeft daar iets mee te maken maar dan ook heel weinig
  waar wij wonen is de werkloosheid ook gestegen en er is hier maar één reden voor en die is omdat “het seizoen” gedaan is en het zal terug verbeteren rond maart – april
  de regering doet er inderdaad niks aan om de mensen een behoorlijke job te bezorgen, eigen zakken eerst en de rest kan stikken, misschien eens proberen met andere regering
  het is gemakkelijk om te zeggen dat er minder werkloosheid is, kwart en halve jobben tellen ook mee, wat een lafaards zijn dit om zo de cijfers te manipuleren
  rajoy en de zijnen bakken er gewoon niks van
  het is inderdaad de schuld van spanje, wie anders?
  toch niet michel van belgie of rutte van nederland?

  1. De internationale definitie werkloosheid luidt: Alle personen vanaf 15 jaar zonder werk, die actief op zoek zijn naar betaald werk voor 1 uur per week of meer en daarvoor binnen 2 weken beschikbaar zijn. Absoluut geen sprake van het manipuleren van de cijfers, alle nationale bureaus voor de Statistieken hanteren dit.

   Met betrekking tot zakkenvullerij, het gerechtshof Barcelona heeft stukken waaruit blijkt dat de regering Puigdemont onder ander de fonds van de Departamento de Trabajo, Asuntos Sociales y Familia heeft gebruikt voor de financiering om de Republiek in te richten. Dus, het geld is niet besteed aan een actief werkgelegenheidsbeleid, sociale integratie, vluchtelingen- of immigratiebeleid, zoals dit in de beleidsbegroting is vermeld en goedgekeurd door het Catalaanse parlement.

 3. De tijd is te kort om maar snel te zeggen dat het komt door de toestand daar in Catalonië. Even een paar maanden wachten dan krijgt men betere cijfers.

 4. De PP heeft nog altijd zelf niets ondernomen wat de werkeloosheid betrefd, ze denken daar dat alles vanzelf weer goedkomt en ondertussen plukken ze de kippen kaal.

 5. Natuurlijk heeft het te maken met het hele proces en de bijbehorende onzekerheid in Catalonië. De aanslagen en het einde van het “strandseizoen” spelen natuurlijk ook een rol. Nu je toch over het Spanje / Madrid begint: Het spaanse model is de centrale regering en de politieke macht opgedrongen en dat zint ze totaal niet. Ondanks dat vele taken en bevoegdheden, zoals onderwiijs en gezondheid aan de regios zijn overgedragen houdt Madrid kunstmatig de hun hele set-up in stand. Ipv van alleen een minister en een staatsecretaris aan te houden voor algemene zaken blijft een heel kermis aan mensen gewoon doen alsof ze het gehele land besturen met alle kosten van dien. Bevoegdheden die ze ook niet naar een minder bedeeld gebied willen transfereren zoals men ooit in Nederland deed (Limburg, Groningen…..). Waarom kan Fomento niet vanuit La Coruña of León hun werk doen. Ze moeten gewoon kiezen voor een compleet federaal systeem of gewoon alles keihard centraliseren. Nu blijft het Madrid boven alles en enkele regios die steeds meer zelfbestuur of zelfs de onafhankelijkheid willen wat dus is gaan botsen. Trouwens, je zegt dus Spanje maar het overgrote deel van de mensen die voor de onafhankelijkheid van Catalonië zijn zijn dus niet de linkse CUP maar juist vooral de middenklasse en die hebben juist geen problemen met de spanjaarden als mensen maar juist met het politieke model van de PP & hun companen. Dat bepaalde media en de regeringspartij(en) dit anders proberen te verkopen veroorzaakt een erg vertekend beeld van de situatie. Uitzonderingen daar gelaten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken