skip to Main Content
Baskische regioregering wil snoep en chips vervangen door fruit in verkoopautomaten

Baskische regioregering wil snoep en chips vervangen door fruit in verkoopautomaten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – De regioregering van het País Vasco ofwel Baskenland wil een gezondere jeugd hebben en wil daar iets aan gaan doen. De regering van de regiopremier Iñigo Urkullu wil in minder dan drie jaar tijd in alle producten die verkocht worden in scholen het suikergehalte met minstens 20% verlagen door chocoladerepen, zakjes chips en ander snoepgoed welke verkocht worden in de verkoopautomaten (vending) vervangen door fruit en suikervrije producten.

Volgens een regionale gezondheidsenquête eet 51,2% van de Baskische jeugd geen fruit en eet 82% geen groente. 90% van de Basken voldoet niet aan de aanbeveling om dagelijks vijf stuks fruit en groente te eten. Een op de die kinderen heeft in Baskenland last van overgewicht of zijn zwaarlijvig. Daarnaast blijkt dat de helft van de Basken onder de 15 jaar last heeft van overgewicht waarbij de mannen er meer last van hebben dan de vrouwen. Deze uitslag heeft de regiopremier en zijn regering doen besluiten een innovatief plan in werking te stellen om de jeugd gezonder te maken.

Met dat plan wil de regioregering in 1.000 dagen voor elkaar zien te krijgen dat 60% van de Baskische jongeren elke dag fruit eet en 22% van de jeugd dagelijks groente eet. Ook moet het consumeren van zout met 20% dalen en moet het nuttigen van suiker ook met zo’n 20% verlaagd gaan worden. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is om in de verkoopautomaten die overal staan al het zoet te vervangen voor gezondere producten waaronder suikervrije artikelen en vers fruit.

Ook de maaltijden op school worden onderzocht en daar waar nodig verbeterd. Daarnaast wil men gaan onderzoeken of er iets gedaan kan worden aan de verkooppunten dichtbij de scholen waar de studenten ook zoete etenswaren kunnen kopen of fast food kunnen eten. Er wordt ook een speciale mobiele app gecreëerd die de jeugd moet leren beter te eten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. het is niet alleen in baskenland dat dit probleem zich voordoet, het is overal in spanje en zeg maar over heel europa, overal waar wij komen zien we meer en meer “dikkertjes”,dit is niet negatief bedoeld maar het is wel zo, kinderen van 10 of 12 jaar die veel te veel overgewicht hebben en als je dan naar de ouders kijkt tja die zien er dikwijls niet beter uit.
    het begint altijd bij de thuis-situatie, als het daar niet goed zit…
    een héél goed initiatief denk ik maar neem dan ook niet alles af
    wij “oudjes” snoepen toch ook wel eens…
    ik zeker, elke dag iets met of zonder suiker, zonder overdrijving natuurlijk

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by