skip to Main Content

Nieuw record aan werkelozen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID –  Het aantal werklozen in Spanje heeft in maart een nieuw record bereikt, met een totaal van 4,33 miljoen. Het gaat om het hoogste aantal sinds de start van de maandelijkse barometer in 1996, zo meldt het Spaanse ministerie van Werk. Spanje telde eind maart 34.406 werklozen meer dan in februari, of een stijging met 0,8 procent. Sinds het begin van het jaar kwamen er in Spanje 230.000 werklozen (4,1 miljoen in december) bij, aldus het ministerie, dat geen werkloosheidsgraad vermeldt bij de statistiek.

Die werkloosheidsgraad wordt één keer per kwartaal bekendgemaakt door het Spaanse nationale instituut van de statistiek (Ine), dat daarvoor een andere berekeningsmethode hanteert. Volgens de meest recente cijfers van het Ine bereikte de werkloosheidsgraad in Spanje 20,33 procent van de actieve bevolking tijdens het vierde kwartaal van 2010, of het hoogste niveau sinds 1997 en twee keer hoger dan het Europese gemiddelde.

Jongeren

In maart steeg de werkloosheid in Spanje vooral bij de jongeren. Bij degenen jonger dan 25 jaar werd een stijging van 2,73 procent opgetekend in vergelijking met een maand eerder. De Spaanse regering nam in februari nochtans nieuwe maatregelen om de werkgelegenheid aan te zwengelen, vooral dan bij de jongeren. Maar dat plan is duidelijk niet voldoende aangezien premier Zapatero voor maart op betere cijfers rekende. Staatssecretaris voor Werk Mari Luz Rodriguez moest vandaag toegeven dat de cijfers slecht zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend