skip to Main Content
Duitse openbare aanklager onderschrijft uitlevering Puigdemont aan Spanje

Duitse openbare aanklager onderschrijft uitlevering Puigdemont aan Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens de Duitse openbare aanklager mag de Catalaanse afgezette en Europees gezochte ex-regiopremier Carles Puigdemont die iets meer dan een week geleden in de boeien werd geslagen in Duitsland, uitgeleverd worden aan Spanje. Men onderschrijft daarmee het uitleveringsverzoek van de Spaanse justitie. Omdat er vluchtgevaar bestaat moet Puigdemont in afwachting van een uitslag van het Duitse Hof in de gevangenis blijven.

LET OP: De mogelijkheid om te reageren op dit artikel is actief maar mocht blijken dat men zich niet bij het onderwerp houdt en/of andere lezers gaat beledigen etc. dan wordt de optie tot reageren uitgeschakeld. Daarnaast hebben wij het recht om reacties te verwijderen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Duitsland heeft het Europese aanhoudingsbevel van rechter Pablo Llarena uitvoerig bestudeerd en ziet geen belemmeringen voor uitlevering aan Spanje waar Puigdemont verdacht wordt van rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. Puigdemont kan worden uitgeleverd aan Spanje maar het is nu nog onduidelijk voor welke drie van deze strafbare feiten. Verwacht wordt dat dit voor rebellie kan zijn omdat de Duitse wet ook Hoogverraad zwaar bestraft en voor verduistering van openbaar overheidsgeld wat neerkomt op corruptie, iets wat de Spaanse rechter heeft aangekruist op het uitleveringsverzoek.

De Duitse justitie beoordeelt rebellie, het zwaarste misdrijf waarvan Puigdemont wordt verdacht, als “het organiseren van een grondwettelijk verboden referendum, terwijl te verwachten was dat er geweld zou kunnen worden gebruikt”. Dat komt volgens het OM overeen met “hoogverraad” onder Duits recht. In de papieren van de Spaanse rechter staat uitvoerig omschreven dat zowel de Spaanse alsook de Catalaanse politie Puigdemont nog voor het referendum hadden aangeraden niet door te gaan vanwege verwachte problemen en gewelddadige confrontaties, iets wat de afgezette regiopremier weigerde.

Het gerechtelijk hof in het Duitse Sleeswijk-Holstein moet nu beslissen over het lot van de Catalaanse ex-regiopremier waarna de uitlevering aan de procureur-generaal van de Duitse deelstaat is. Puigdemont kan overigens in beroep gaan, waardoor de zaak zich nog maanden kan voortslepen, iets wat de advocaten van Puigdemont al hebben aangegeven te zullen doen. Al die tijd zal Puigdemont echter, net zoals zijn collega politici in Madrid, in de cel moeten verblijven.

Volgens sommige kranten in Spanje heeft Puigdemont zelf beloofd niet te vluchten en het blijkt dat hij al op zoek is naar een huurwoning in Duitsland waar hij, na vrijlating, in afwachting van de uitlevering naar Spanje zou kunnen gaan wonen.

Lees de hele verklaring van het Duitse OM hier in het Duits (PDF) of op de website El País (onderaan artikel) vertaald naar het Spaans.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 41 reacties
 1. He Puigi, vlucht naar Rusland als je kunt. Daar komen ze nooit meer aan je. Of naar de ambassade van Ecuador, waar Assange ook een veilig heenkomen zocht en kreeg, zij het in Londen. Ook al had je geen volledige visie op een onafhankelijk Catalunia, je hebt recht op een ander dan die idiote karakterloze westerse rechtssystemen die kinderlokkers, moordenaars en politici in leven laten en bij voorkeur niet eens voor de rechter slepen (zeker in het geval van de laatste categorie). Ook al heb je niet god nagedacht over je avontuur, de wrede kennismaking met een intens bevooroordeeld Spaans rechtssysteem gun ik je echt niet. De Spanjolen kunnen hun eigen eenvoudige gemeentelijke administratie niet eens op orde krijgen en willen dat een proces van de grote jongens imiteren. Pathetisch!!!

 2. In Oost-en Zuid- Europa wordt vaak geklaagd over de invloed van de politiek op de rechterlijke macht.De voorgestelde verhoging van 13% voor de voorzitter van het Constitutionele Hof in Spanje is natuurlijk toeval en heeft niets te maken met de zaak Puigdemont .
  Dat begrijpt ieder weldenkend mens toch?
  Ook vraag ik me af of heren als Cooper Hans en Juan.Ik ga er even vanuit dat het heren zijn, gezien hun vaak opmerkelijke schrijfstijl , zich ervan bewust zijn dat landen als Schotland, Belgie en Zwitserland geen Catalanen uitleveren.Welke reden zouden die landen kunnen hebben over het democratische gehalte van Spanje?Ik weet het niet. Jullie waarschijnlijk wel.
  En waarom gaat een zeer gerespecteerde Britse jurist als Ben Emmerson de “Catalaanse zaak ” naar de VN brengen? Wie het weet mag het zeggen.

  1. A. Bakker, kan je mij even aantonen waar staat dat de door jouw genoemde landen geen Catalanen uitleveren aan Spanje? Volgens mij is er nog helemaal geen verzoek gedaan aan die landen omdat te doen, dus je neemt iets aan, zonder dat je bewijs toont.

   En als het waar is wat je zegt, dan is het precies de omgekeerde wereld, jij spreekt over het feit dat de landen niemand uit zouden leveren, terwijl het toch de taak is in een democratie, om de rechterlijke macht en de politiek te scheiden?? Als jouw aanname klopt, dan houdt dat in dat in de door jouw genoemde landen de politiek en de rechterlijke macht NIET gescheiden zijn, want hoe zou anders het land op voorhand al kunnen beslissen dat men niet gaat uitleveren?
   Ik neem even aan dat je met ¨het land¨ de regering in die landen bedoelt?

   En waarom doet een jurist iets?? Ach ja, wij zijn maar domme mensen, maar de meeste juristen, ik neem aan dat je een advocaat bedoelt overigens, want die 2 termen zijn bepaald niet hetzelfde…elke advocaat is een jurist, maar niet elke jurist is een advocaat en je zal een advocaat nodig hebben in welke rechtbank dan ook, maar dat ter zijde.
   Advocaten doen echt niets uit hun eigen overtuiging, ze doen dit om in de publiciteit te komen maar vooral en bovenal omdat ze weten dat ze ervoor betaald worden, in dit geval, zal dat wel weer gebeuren via allemaal zogenaamde giften en op andere illegale wijze verkregen gelden, maar ook dat ter zijde.

   Kijk beste A. Bakker, in eerdere reacties had u nog wel een bepaald niveau en kon ik die waarderen, zoals ik ook heb uitgesproken, maar deze is van een zeer bedenkelijk niveau en staat vol met halve waarheden en hele aannames. Das dan toch een domper na een zo zonnige dag hier in Zuid Spanje.

   1. altijd hetzelfde liedje … “waar zijn de bewijzen” en zeggen dat het niveau van de andere op niets trekt.

   2. Beste Juan,

    Er is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de “voormalige “minister van onderwijs in Catalonie (Schotland) en een lid van de CUP ( Zwitserland )
    Dit gold ook voor Puigemont in Belgie. En zie ze zijn er nog.
    Je bent wel erg kinderachtig bezig inzake landen die uitleveren en een haarklover ( mierenneuker ) wat betreft jurist en advocaat. Als er in een krant staat :”Spanje levert geen voormalige Franquistas uit” . Dan weet iedereen toch wat er hier bedoeld wordt Juan.
    Of moet de kop dan luiden de Spaanse regering ??????Verder zou ik graag antwoord willen zien op de verhoging van het salaris van de president van het Tribunal Constitutional terwijl de pensionistas uitgeknepen worden.Ik ben blij dat je nog even de illegaal verkregen gelden noemt gezien alle rechtzaken hierover in hoofdzaak de PP betreffen. Meestal duurt het heel lang voordat ze voor moeten komen , maar dat moet jou als muziek in de oren klinken.
    Ik zou toch even de jurist (advocaat ) opzoeken die naar de VN is gestapt. Betaald of niet.
    Dan weet je in ieder geval met wie je te maken hebt.Als het niveau hier bedenkelijk is geworden dan kan ik niet anders zeggen dat jij je bijdrage ruimschoots geleverd hebt.
    Vanuit een regenachtig Amsterdam.

  2. de enige die zegt dat ze geen politici uitkleveren is Zwitserland. België wil niet uitleveren als het om rebellie gaat maar diegene die nu nog in belgië zitten worden niet vooer rebellie gezocht en ook die in schotland verblijft niet. Marta Rovira in zwisterland wel. haha omdat die zeer gewaardeerde jurist daarvoor betaald wordt

 3. Als er een crimineel probleem is tussen Madrid en Catalonië, dan moeten rechtbanken tot een oplossing proberen te komen.
  Als er een politiek probleem is, dan moeten politici de oplossing uitdokteren. Die moeten zich niet verschuilen achter rechters en oproerpolitie (want, om wat voorbeelden te geven: ergens was ooit apartheid legaal, was slavernij legaal … en daartegen ageren deden velen in gevangenissen belanden)
  Ziet iemand eigenlijk dat er al één stap gezet is in de richting van een oplossing?

  1. Apartheid is opgeheven maar kijk eens wat er momenteel in ZA gaande is. Al eens van de Paasmoorde gehoord?
   Die afsplitsing van Catalonie is zowel een justitie geval (crimineel) als natuurlijk een politiek probleem. Tevens is het een financieel economisch probleem geworden voor dat er al sprake van onafhankelijkheid is. Bedrijven ontvluchten Catalonie en toerisme neemt af.
   Puigdemont & co. hebben de Spaanse grondwet overtreden door een referendum tot afscheiding te organiseren. = Crimineel. Puigdemont & politieke partij zijn bij een zeer ernstig corruptie schandaal betrokken, de znd 4%. = Crimineel. Puigdemont is de Spaanse justitie ontvlucht. = Crimineel. Verder gaat het nog een beetje over politiek maar dat is nu in de schaduw komen te staan van de criminele activiteiten door Puigdemont & co, die er natuurlijk alles aan doen om hun huid te redden en er een politiek spel van proberen te maken. Gelukkig weet de Duitse justitie beter. Het echte probleem is nu dat dat linkse tuig, wat overal actief is in west Europa, al vechtend met de politie over straat rolt. Hun activiteiten worden alsmaar grimmiger omdat ze hun zin niet krijgen. Ik heb medelijden met de echte Catalanen.

   1. Beste Evert,

    Woon jij in Catalonie of heb je er familie wonen ? Ik heb er familie wonen en tot voor kort waren ze heel gematigd net als Puigemont. Deze stelde Rajoy een aantal keren voor om te praten , maar deze weigerde dat steeds en stuurde uiteindelijk zijn bloedhonden op de Catalanen af.De meeste Catalanen willen geen onafhankelijkheid , maar meer zeggenschap.
    Uiteindelijk denk ik dat er gepraat gaat worden, maar dan niet met Rajoy en zijn corrupte kliek.
    Veel Spanjaarden ( niet alleen Catalanen ) willen van hem af.

    1. en dat is dus een kant van het verhaal. Puigdemont is net zoals artur mas voor hem meerdere keren uitgenodigd om zelfs in het parlement zijn zegje te komen doen maar praten met iemand die alleen maar zegt referendum s o si en onafhankelijkheid si o si is niet echt een dialoog maar meer een eenzijdig gesrpek met eisen. Uiteindelijk weet niet ik en niet jij wat er uiteindelijk plaats heeft gevonden. Hebben ze gepraat? Heeft Rajoy verstek laten gaan of wilde Puigdemont niet praten want immers tot een goede oplossing komen was Puigdemont ook niet gebaat bij. Dus, wat moeten we nu geloven … jouw versie of de andere versie … de enige die dat weten zijn rajoy en puigdemont zelf en geen van beide zal dat zomaar zeggen.

  2. Laat het maar aan Luc over om dit soort zaken met elkaar te vergelijken.
   Maar als we het dan toch hebben over een crimineel probleem, het houden van een illegaal referendum is er zo eentje. Het proberen mensen te laten stemmen in een parlement zonder dat ze aanwezig zijn, is illegaal, zelfs voor de regels van datzelfde parlement.
   Met je gemaskerde gezichten overheidsbezit vernielen en mensen bedreigen zowel fysiek als op de internet media, ook illegaal….proef je al waar ik heen wil Luc?
   Voor de rest, sluit ik me aan bij Evert, die het zeer goed en helder heeft neergezet.

  3. precies Luc, dus waarom heeft Puigdemont toch doorgezet om de wetten te overtreden terwijl hij dat politiek moet oplossen. Ik heb altijd gezegd dat het een politiek probleem is wat alleen opgelost kan worden door te praten en niet door een chantage van Puigdemont en de zijnen want dat is dus precies wat er nu gebeurt is. Nu zal men natuurlijk weer roepen dat Puigdemont altijd een debat heeft willen hebben maar dat is niet wat hem intereseert want dat interessert de separatisten niets. Daarnaast een debat met de nationale regering (die nog altijd boven een regioregeing staat) willen de CUP en ERC helemaal niet dus Puigdemont was in een hoek geduwd. Daaranast was het een rechter in Barcelona die de oproerpolitie heeft ingezet en niet de PP. Wat er dus nu gebeurt is precies een crimineel probleem oploseen want als je de wetten overtreedt ben je crimineel bezig, dat geldt voor mij, voor jou, voor iedereen en dus ook voor politici die gelukkig niet onschendbaar zijn.

 4. Duits adres of niet, FoetsieMop blijft zitten waar hij nu zit en wel tot de rechters uitspraak hebben gedaan m.b.t. de overlevering.
  De Duitse OvJ weet heel goed dat praatjesmaker FoetsieMop een Spaanse voortvluchtige is.

  Wetend dat op een vrijdagavond FoetsieMop tijdens zijn city-trip in Helsinki door zijn advocaat (zie interview TV3) op de hoogte is gesteld (was niet echt nodig, want het was op zich al een Trending topic) dat de Spaanse Justitie een EOB heeft uitgevaardigd. Op zaterdag had FoetsieMop nog wat sightseeing ingepland en later in de middag de vliegtuig vlucht naar België. Dus FoetsieMop doet een Road Show door Europa per vliegtuig en op het moment dat de EOB wéér wordt geactiveerd, laat men de vliegtuig vlucht schieten en wordt een vluchtauto vanuit Waterloo (bestuurd door 2 Mossos in ziekteverlof!) overgebracht en uiteindelijk wordt ie in de kraag gevat door de Duitsers.

  Nee, het piepen dat er van zijn zijde geen vluchtgevaar is, wordt niet zonder meer door de OvJ aanvaard gezien de feiten.

  1. Als je wilt dat jouw reaktie serieus wordt genomen, begin dan alvast met de naam van P. correct weer te geven. Hoe kinderachtig is jouw weergave.

   1. En wie is dan P.???
    Pietje Puk, Peter Konijn, leuke film trouwens.
    Cynisme en sarcasme, nieuws met een knipoog en feiten, dat is wat vriend Cooper hier doet, laat hem lekker, en als je het niet serieus neemt, dan niet. Maar schrijf dan zelf ook de volledige naam, de pot en de ketel…hoe was het ook al weer??

  2. Mossos waren NIET op ziekteverlof maar verlof zonder wedde en gewoon verlof!

 5. Er is geen land in de wereld dat zich op een wettelijke manier hun onafhankelijkheid heeft gekregen het is gebeurd door revolutie oorlog alleen tjechie en slovakije zijn als vrienden uit mekaar gegaan de beste manier wil jij een huwelijk nog doorzetten als het niet meer lukt

  1. Her verschil is echter dat Catatonië geen land is en een deel van Spanje waar men zich aan de grondwet dient te houden.

   1. Wat een domme reactie. Alle landen die hebben moeten vechten voor hun onafhankelijkheid waren daarvoor, net als Cataluña, onderdeel van andere landen. Zij moesten zich allemaal aan de wet houden.

    1. 1830 Brussel, Paleizenplein? Ik denk niet dat die mannen zich daar aan de wet hielden en toch erkent elk land in de wereld la Belgique! (heb geen trema op toetsenbord en anders gaan de trollen weer wild!)

 6. Had niet anders verwacht van politiestaat Duitsland, mijn broertje wilde daar heen emigreren maar heeft gezien wat er daar gaande is de afgelopen tijd en heeft zijn beslissing ingetrokken. Bij mij zelf geen haar die er aan denkt om naar een politiestaat als Duitsland zelfs maar op vakantie te gaan.

  1. Zijn er eigenlijk landen en mensen waar je niet op tegen bent Leo?
   Het moet vreselijk zijn om jou te zijn, altijd negatief en depressief….oef man.
   Ga toch de deur uit, geniet van het leven en de mensen om je heen en laat het hier even voor wat het is.

   1. Ik ben zeer positief ingesteld het nieuws is echter niet positief dus waarom zou ik er dan positief op reageren? Dat anderen zich anders voor doen als dat ze zijn fijn. Maar daar val ik niet onder. Ik ben wie ik ben en blijf critisch op het (negatieve) nieuws.

    1. Geweldig Leo, blijf vooral wie je bent en leer vooral niet je eens te verplaatsen in de denkwijze van anderen. Vandaar dat het niet in je breintje opkomt dat voor een merendeel van de Spanjaarden het gelukkig wel goed nieuws is dat de crimineel Puidgemont opgepakt is en hopelijk snel de gevangenis ingaat. Over en uit met het voorliegen van de Catalanen. Overigens schrijf je critisch in het Nederlands met een k, dus kritisch. Leer je toch nog wat……

     1. Als dit in Nederland gebeurd was ging er niemand naar de gevangenis, dus ik verplaats mij wel degelijk in de denkwijze van anderen, Ik ben enkel beslist geen voorstander van heksenjachten want deze lossen niets op en maken het probleem enkel maar groter. Ik ben 100% voor een oplossing maar niet voor het wegwerken van wat volgens de Spaanse regering de oplossing zou moeten zijn. Gezonde verstandinge mensen proberen rond de tafel te gaan zitten en halen geen rare truukjes uit de doos zoals nu continu het geval is. Dus eigenlijk verplaats jij jezelf helemaal niet in een ander en wijs je enkel maar de vinger. Daarnaast woon ik al 20 jaar in Spanje en let niet zoveel meer op mijn eigen Nederlandse spelling want dat boeit me niet zoveel meer, ik ben niet voor niets vertrokken ooit.

     2. “crimineel Puigdemont”? wordt dit het nieuwe “croocked Hilary” in discussies op spanjevandaag?

 7. Inmiddels zijn de separatisten in het Catalaanse parlement al weer bezig de volgende wetsovertredingen voor te bereiden. Ze willen bij de stemming voor een nieuwe President de stem van oa. de gevluchte Puigdemont geldig gaan verklaren, ondanks dat zowel de Catalaanse “letreros” evenals het Constitutionele Hof al hebben aangegeven dat het onwettig is.
  Daarna kunnen de separatisten weer in hun slachtofferrol kruipen als blijkt dat een aantal mensen voor deze handelingen (na uitvoering ervan) zullen worden aangeklaagd.
  Hetzelfde leidje zal weer klinken: “we worden onderdrukt door Spanje, wij willen alleen maar stemmen, wij zijn democraten en zij niet”.
  Ik vrees dat deze ellende nog wel een tijdje doorgaat, zolang de cognitieve dissonantie van de separatisten aanhoudt. Zij lijken in een parallel universum te leven, losgezongen van elke vorm van realiteit.

  1. Gelukkig Hans hebben ze zichzelf in de voet geschoten, ze waren ff vergeten dat om dat er door te krijgen ook de stemmen nodig waren van de mensen die er nu juist niet bij zijn. Dus de stemming is blijven hangen voor nu op 66 stemmen en dus geen meerderheid en dus weer paniek dat ze de deadline niet gaan halen voor de nieuwe verkiezingen!

   Maar je hebt helemaal gelijk, die mensen leren er niets van.
   Fraaie parlement voorzitter ook, die moet onpartijdig zijn.
   Loopt met dat gele lintje en doet vrijwel alles wat God verboden heeft om toch vooral maar te zorgen dat de Indeps hun zin kunnen doordrijven.
   Als zelfs je EIGEN advocaten zeggen en adviseren, doe het nu niet zo, en het dan toch doen, dan kan je niet meer wijzen naar de ¨onderdrukker¨ ook heh.

   Binnen de ERC is men nu bezig aan een toekomst zonder Puigdemont, wat al weer tot boze gezichten heeft geleid. Dus onderling zijn ze nu zwaar verdeeld, en de regio zit zonder degelijk lokaal bestuur. Nee, het gaat lekker daar.
   En deze laatste onrust en onzin is 100% te wijten aan de regio politiek zelf heh, daar heeft ¨Madrid¨ niets van doen.

  2. perfect juist ! en dan bleiten ” ze slaan op ons ” …..of hoe separatisten de dictatuur van de Anarchie vertegenwoordigen : separatisme = dictatuur ….. en nu is die parvenudemont terug es op zijn plaats gezet …die dacht zich al zo alles te kunnen veroorloven …. wordt een echte Mr Komiek

 8. Dat dit gevraagd is normaal hoort bij de rechtsgang het O.M moet dit doen was in Belgie ook maar daar was Spanje die het terug trok ze hadden schrijnbaar schrik voor de uitspraak het is de rechter die onderzoek doet en een uitspraak word volgends de wet gemaakt rebellie of hoogverraad kan niet hij iemand die geen geweld gebruikt en geloof me Duitsers hebben 2 keer de oorlog verloren hoe grundlich ?

  1. Beste Wim,
   In de EU hebben regeringen de kans om een uitzettingen tegen te gaan of op zijn minst enorm te rekken. De rechter was niet bang voor de Belgische uitspraak, maar wilde domweg zijn aanklacht beter formuleren en in de tussentijd zijn er meer bewijzen bij gekomen.

   Bij de Belgen was er al geen normale zaak meer mogelijk omdat de pers en een aantal partijen, zonder enige kennis van zaken overigens, al partij hadden gekozen.
   Het mooie aan de rechtstaat hier is dat men niet van te voren partij kiest, maar vast stelt of er strafbare feiten te bewijzen zijn, dan gaat het OM over tot vervolging en vervolgens toetsen rechters dan het bewijs en de aanklacht.

   Op een persoonlijke noot, vind ik het te zot voor woorden dat ook maar 1 Belg commentaar durft te hebben over zaken als mensenrechten en hoe mensen gevangen zitten. In hun eigen land zitten mensen er slechter bij als de ratten in het hol waar ze in gestopt worden. Nederland zet niet eens verdachten uit naar de Belgen vanwege het feit dat men daar de rechten van een gedetineerde niet kan waarborgen! Maar dat vergeten ze hier allemaal ineens maar ff….

   1. Wij vlamingen genieten enorm van Hollandse betweters,
    schimpend op alles wat ver van hun bed is , wat een grof
    volkje toch ?

    1. Ach ver van mijn bed??
     Een Hollander die al lange tijd in Spanje woont, zou die over iets spreken dat ver van zijn bed is??

     Feiten zijn feiten Bavo….de gevangenissen bij de Belgen zijn slecht, te slecht om mensen aan de Belgen uit te leveren….Dus nu graag ff je punt?

    2. Wij Nederlanders genieten daarentegen weer enorm hoe de Vlamingen met de Walen omgaan en dat in zo’n klein landje

 9. Duidelijk dat er niets mis is met de Spaanse rechtsstaat. De Duitsers hebben het uitgebreid bestudeerd en het was IN ORDNUNG. Aangezien er niemand twijfelt aan de Duitse GRUNDLICHKEIT, kunnen we dus concluderen, dat dit waar is.

  1. Rob toch….je hebt 2 woorden gebruikt uit een andere taal man.
   Je hebt geluk dat niemand dat gezien heeft, anders kreeg je vast straf en moest je in de hoek gaan staan….tja, vond het een beetje rot dat er nog niemand iets onder je reactie had gezet, dus ik dacht, ik gun die Rob ook zijn plezier….
   Fijne avond man!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken