skip to Main Content
Gas Station Castor wordt als verantwoordelijke gezien van de vele aardbevingen voor de kust van Valencia

Gas Station Castor wordt als verantwoordelijke gezien van de vele aardbevingen voor de kust van Valencia

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – We moeten alweer teruggaan naar de jaren 2012 en 2013 toen de inwoners van de regio’s Castellón en Tarragona te maken hadden met meer dan 500 kleine tot middelgrote aardbevingen. Het duurde eventjes maar uiteindelijk meende men dat deze aardbevingen op een niet natuurlijke wijze werden opgewekt of veroorzaakt door de gasinjecties van het Castor station, gelegen zo’n 21 kilometer voor de kust van de gemeente Vinaros, op de grens met de provincie Tarragona en nabij de kustplaats Peñiscola. Nu zeggen experts zeker te zijn de oorzaak te hebben gevonden.

Het gas station Castor had als doel aardgas op te slaan op zo’n 1.000 meter diepte voor de kust van de provincie Castellón. Deze bewegingen in het aardoppervlakte zorgden uiteindelijk voor meer dan 500 kleine en middelgrote aardbevingen die gevoeld werden door de inwoners van het noordelijke deel van de provincie Castellón (Comunidad Valenciana) en het zuidelijke deel van de provincie Tarragona (Catalonië).

Als eerste reactie wist de regering, met als toenmalige verantwoordelijke de Minister Soria (inmiddels afgetreden vanwege de Panama Papers), te melden dat het gas station niet de veroorzaker was. Dat was ook wel logisch want de regering had immers toestemming gegeven voor de gasinjecties voor de kust van de Comunidad Valenciana. Uiteindelijk werden de activiteiten stilgelegd en moest de regering de eigenaar van het gasplatform 1,2 miljard euro schadevergoeding betalen.

Er werd verder onderzoek gedaan en uiteindelijk is men tot de conclusie gekomen dat het gasinjectie platform inderdaad de veroorzaker was van de honderden aardbevingen. De regering heeft nu besloten het platform nooit meer in gebruik te gaan nemen, op de plaats waar het nu ligt te laten liggen en het reeds in de aardbodem gepompte aardgas niet op te halen uit angst dat dit weer nieuwe aardbevingen zou veroorzaken. Op dit moment is de situatie stabiel en zijn er geen aardbevingen meer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken