skip to Main Content
Hoe is het mogelijk dat de Low Cost maatschappijen zo goedkoop naar Spanje vliegen

Hoe is het mogelijk dat de Low Cost maatschappijen zo goedkoop naar Spanje vliegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

lowcost1aMADRID – Tegenwoordig zie je regelmatig advertenties om voor 9,99 euro naar Málaga of naar Barcelona te vliegen. Lijkt onmogelijk, maar door een goed doordacht marketingplan kunnen prijsvechters dit soort reisjes aanbieden. De meest bekende low cost vliegmaatschappijen zoals Ryanair, Easyjet en Air Berlin maken slim gebruik van alle middelen om voor de passagier ogenschijnlijk zo goedkoop mogelijk te vliegen maar toch veel winst over te houden.

Vaak zijn de tickets goedkoop om aan te schaffen maar als alles bij opgeteld wordt, is de reis in één keer niet meer zo goedkoop en zijn de kosten voor de reiziger vaak veel hoger. Vaak zijn het tickets zonder toeslagen, heffingen en gaat het om een enkele reis en is de terugreis fors duurder. Voor al het extra wordt betaald, aan een kant logisch aangezien je zo alleen betaald waar je gebruik van maakt, wil je meer service dan betaal je daar ook voor. Daarnaast zijn wijzigingen voorbehouden en is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Het is dus afhankelijk van een aantal factoren of een vliegtrip wel zo interessant en goedkoop is als gedacht.

Subsidies

In het verleden is er wel sprake geweest van enige vorm van subsidiëring. Ryanair bijvoorbeeld ontving voor het gebruik van het Belgische vliegveld Charleroi een subsidie van de regionale overheid. Nu mogen vluchten van prijsvechters naar bepaalde bestemmingen niet meer gesubsidieerd worden, omdat dit in strijd is met de EU-regels. Toch gebeurt het nog steeds en ontvangt Ryanair bijvoorbeeld miljoenen van regionale overheden om met dat geld zogenaamd de regio te promoten zodat er meer toeristen ergens naar toe willen en Ryanair meer passagiers zal hebben.

Met name in Spanje ontvangt Ryanair vele miljoenen op tientallen vliegvelden. Het probleem is echter, wordt Ryanair niet betaald of wordt een regionale overheid rebels, dan gaat deze weg en worden er banen geschrapt, dalen de passagiersaantallen en moeten vliegvelden zelfs sluiten. Ryanair heeft in Spanje op dit moment veel macht aangezien zij de vliegmaatschappij zijn die de meeste passagiers vervoert, leuk voor de reizigers maar slecht voor de regio’s in Spanje aangezien de druk om te blijven betalen zo wel erg groot wordt.

Vliegvelden

Een ander thema is naar en vanaf welk vliegveld gevlogen wordt. Easyjet en Air Berlin zijn grote maatschappijen die hoofdzakelijk naar grote vliegvelden vliegen as Barcelona, Madrid of Palma de Mallorca. Ryanair daarentegen kiest meestal (maar niet altijd) voor de kleine regionale vliegvelden om maximaal 1,5 uur verwijderd van een grote stad of dichtbij een toeristische bestemming te zijn. Voorbeelden zijn Girona en Reus, beiden ongeveer een uur verwijderd van Barcelona wat voor vele passagiers naar die vliegvelden ook de eindbestemming is.

Service (of geen service)

Een andere interessante vraag is, hoe het kan dat prijsvechters zo goedkoop kunnen vliegen. Ze kunnen hun prijzen laag houden doordat ze allerlei services schrappen. Tickets worden alleen online aangeboden en passagiers moeten hun eigen boardingpassen uitprinten of gebruik maken van de app. Dat is sneller en goedkoper dan een baliemedewerker. Daarnaast speelt de verkoopprijs een rol. Hoe eerder je boekt en hoe onaantrekkelijker de vertrektijd, hoe goedkoper het ticket. Zo kost een ticket van Eindhoven naar Barcelona morgen € 126,49 (inclusief belasting en toeslagen) en over twee weken maar €41,94. Alle extra services zoals bagage, reserveren van stoelen of het op het vliegveld laten uitprinten van boardingpassen kosten (veel) extra geld. Het zijn nu juist deze extra kosten die vliegen met een low cost vliegmaatschappij soms al niet meer interessant maakt. Reis je alleen met handbagage wat voldoet aan de eisen, dan kan het vliegen soms uitermate goedkoop zijn.

Type vliegtuigen

Daarnaast gebruiken prijsvechters vaak maar één type vliegtuig. Dat spaart kosten van onderhoud en training. De bezettingsgraad van de vliegtuigen is ook hoger, de stoelen staan dichter op elkaar waardoor er meer mensen in passen, bijvoorbeeld in een normaal vliegtuig van hetzelfde type bij Iberia kunnen er 128 passagiers in terwijl dat bij Ryanair 148 passagiers zullen zijn. Er wordt ook meer moeite gedaan om het vliegtuig zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen, want een vliegtuig op de grond kost geld. Er komen geen schoonmaakploegen aan de pas aangezien het personeel aan boord zelf schoonmaakt (of niet als er geen tijd is).

Vanwege het feit dat er gebruik gemaakt wordt van kleinere en rustigere vliegvelden, kan er flink bespaard worden op de tijden tussen aankomst en vertrek van een vliegtuig. Zo hanteert Ryanair de 25 minuten regel, de tijd die zit tussen het legen van een vliegtuig en het vullen van een vliegtuig met nieuwe passagiers.

Geen probleem

Vanwege het feit dat de low cost maatschappijen vaak op deze kleine vliegvelden vliegen is de extra service minder, zo zijn er weinig tot geen winkels en zit/wachtruimtes en restaurants en/of bars. Loopbruggen ontbreken zodat je alleen via een trap het vliegtuig kunt betreden. Voor veel passagiers geen enkel probleem, zij willen immers van bestemming A naar bestemming B en dat zo goedkoop en snel mogelijk.

Daarnaast vinden veel reizigers het prettig dat de low cost vliegmaatschappijen op de kleine regionale vliegvelden landen en vertrekken vanwege het feit dat het daar veel minder druk is, het parkeren meestal veel goedkoper en daarnaast dichter bij huis. Iemand die in Maastricht woont vliegt immers liever op Brussel-Charleroi of Eindhoven dan op Schiphol wat veel verder weg is en daarnaast lastiger te bereiken is, zeker bij vroege vluchten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by