Nederland werkt aan vergoeding PCR-test voor reizigers in juli en augustus

Nederland werkt aan vergoeding PCR-test voor reizigers in juli en augustus
Beeld: 123rf

Nederland werkt aan vergoeding PCR-test voor reizigers in juli en augustus

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse kabinet heeft aangegeven zich in te gaan spannen om de kosten van de verplichte coronatesten voor reizigers die in de maanden juli en augustus naar het buitenland op vakantie gaan te gaan betalen, zo meldt de website Rijksoverheid.nl op donderdag. Dit zal dan alleen gelden voor bijvoorbeeld de PCR-test die verplicht is om Spanje binnen te mogen komen maar niet voor de verplichte coronatesten voor de terugreis naar Nederland.

Het Nederlandse kabinet spant zich op verzoek van de Tweede Kamer in om de kosten van coronatesten voor reizigers die vanuit Nederland naar het buitenland vertrekken, in de maanden juli en augustus volledig te vergoeden. 

De vergoeding is bedoeld voor mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis laten testen om daarmee een Europees digitaal Covid certificaat te verkrijgen. Met dit certificaat is het straks mogelijk en makkelijker om binnen Europa te reizen. Het kabinet waarschuwt wel dat aan de uitvoering ook stevige risico’s zitten.

Het plan om de testkosten voor reizigers te vergoeden, zal zo snel mogelijk verder worden uitgewerkt. Het kabinet informeerde de Tweede Kamer op donderdag dat door het korte tijdsbestek en de complexe uitvoerbaarheid het niet is uit te sluiten dat de uitvoering van het verzoek van de Kamer naar de huidige inzichten onrechtmatigheden en frauderisico’s met zich mee zal brengen. Uiteraard zal het kabinet er alles aan doen om deze zo goed mogelijk te beheersen, maar uitsluiten kan het kabinet dit helaas niet.

Het kabinet schat dat de kosten van het gratis testen van vertrekkende reizigers tot ongeveer 350 miljoen euro kan oplopen. De kosten voor een test voor terugkerende reizigers naar Nederland worden niet door de overheid vergoed.

Spanje

Concreet houdt het bovenstaande in dat als de plannen van de Tweede Kamer doorgaan, de verplichte PCR-of TMA-test voor de reis naar Spanje vergoed zal worden maar dat de (op dit moment) verplichte PCR-test en antigeensneltest voor de terugreis vanuit Spanje naar Nederland niet vergoed zullen worden. 

Deze testverplichting voor de terugreis naar Nederland geldt op dit moment niet voor de gebieden in Spanje die een gele kleurcode hebben wat betreft het reisadvies, op dit moment zijn dat de Balearen en de Canarische Eilanden. De rest van Spanje heeft op dit moment een oranje kleurcode. 

Geel houdt echter niet in dat reizigers die vanuit Nederland naar de Balearen en Canarische Eilanden reizen geen PCR-test moeten hebben, dat is op dit moment voor alle reizigers vanuit het buitenland verplicht (Spaanse regels). 

Daar kan eventueel vanaf maandag 7 juni een wijziging in komen wanneer het officieel bekend wordt gemaakt dat gevaccineerde Nederlanders geen PCR-test meer hoeven te laten zien om Spanje binnen te mogen komen. Hierover hebben wij op dit moment niet meer informatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.