skip to Main Content
Jaarlijks worden er 140.000 dieren in de steek gelaten in Spanje

Jaarlijks worden er 140.000 dieren in de steek gelaten in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

honden1MADRID – Het in de steek laten van een hond of kat en hen gewoon op straat of in een bos achter te laten is nog steeds een groot probleem in Spanje. Jaarlijks worden er 140.000 dieren in de steek gelaten door hun eigenaars, een aantal wat tussen 2008 en 2014 gelijk is gebleven. Dit betekend dus dat er dagelijks 384 dieren op straat worden gezet alsof het oud vuil is.

Een van de belangrijkste redenen op dit moment dat de honden en katten in de steek worden gelaten is zeker weten de economische crisis waardoor families geen geld genoeg hebben om voor hun huisdieren te zorgen. Volgens een onderzoek van de Fundación Affinity werden er vorig jaar 140.000 dieren in de steek gelaten in de duizenden “protectoras” en “refugios” waarvan zeker 16% vanwege het gebrek aan geld.

Het aantal van 140.000 is sinds het begin van de economische crisis in 2008 gelijk gebleven terwijl in het begin jaar van diezelfde crisis in 2008 het aantal in vergelijking met 2007 nog was gezakt met 10% van 156.000 naar 140.000 in de steek gelaten dieren. Waar men echter geen rekening mee houdt bij de cijfers is het aantal honden en katten welke worden aangereden op straat, aldus María van het ANAA. De cijfers van de Affinity stichting zijn gebaseerd op de uitkomsten van enquêtes die gestuurd werden naar alle opvangcentra in Spanje en waar slechts gekeken werd naar die dieren die het “geluk” hadden opgenomen te worden in een van die opvangcentra.

Het grootste deel van de dieren die in de steek worden gelaten gebeurt vanwege de economische crisis en het niet genoeg hebben van financiële middelen om een hond of kat te onderhouden (16%). Onverwachte geboortes van honden en katten staat op nummer twee met 13% en het gedrag van het in de steek gelaten dier met 12% op nummer drie van de redenen waarom men dieren in de steek laat. 9% heeft geen zin meer in het dier en heeft de interesse daarin verloren en het einde van het jachtseizoen, waarbij honden worden gebruikt, is met 9% ook een van de redenen om honden of katten in de steek te laten.

Daarnaast merken opvangcentra in heel Spanje dat vanwege de economische crisis veel mensen niet meer financieel kunnen bijdragen waardoor de opbrengsten van giften etc. met zeker 30% zijn gedaald – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken