Nederland wil een coronapas in de horeca, het terras en de bios maar hoe is dat in Spanje?

Nederland wil een coronapas in de horeca, het terras en de bios maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: Voorbeeldfoto / Europa Press

Nederland wil een coronapas in de horeca, het terras en de bios maar hoe is dat in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vrijdag werd bekend dat het Nederlandse kabinet nadenkt over verplichte toegangsbewijzen voor in de horeca, op terrassen, uitgaansgelegenheden, bioscopen etc. Met dit coronatoegangsbewijs of deze coronapas moeten bezoekers aantonen of ze gevaccineerd zijn, of ze covid hebben gehad en zijn genezen of dat ze een coronatest hebben laten afnemen. In landen als Griekenland, Frankrijk en Italië is dat nu al de norm maar hoe zit dat in Spanje? 

Volgens het Nederlandse kabinet zijn er 1,8 miljoen inwoners van Nederland die (nog) niet gevaccineerd zijn en/of dat ook niet willen en dat aantal is volgens minister De Jonge te hoog. Het kabinet wil een wet voorbereiden waardoor de toegangsbewijs-eis al eind september in werking kan treden. De vraag is hoe men dit gaat accepteren in Nederland want een coronapas kan gezien worden als een dwangmiddel om je toch te laten vaccineren, iets wat in andere landen voor veel ophef en protest heeft gezorgd.

Maar hoe is dit in Spanje? Moet je in Spanje een bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve coronatest hebben om op een terras te zitten, in een bar of restaurant iets te drinken of een hapje of tapas te eten naar een bioscoop te gaan? Nee, op dit moment hoeft dat niet. 

Er zijn wel regionale overheden geweest die de verplichting van een coronapas wilden invoeren maar dat werd telkens door de rechters afgewezen zoals op de Balearen en Canarische Eilanden en in Navarra, Andalusië, Cantabrië en Galicië. In de laatste regio heeft het wel een tijd gefunctioneerd maar uiteindelijk stak ook daar de rechter een stokje voor de regionale maatregel. In alle gevallen ging het alleen om een ‘pasaporte Covid’ om binnen te kunnen zitten en niet voor terrassen of de bioscoop.

Een van de problemen in Spanje is dat men het EU Digitaal Corona Certificaat wilde gebruiken maar daar is dit EU-certificaat niet voor bedoeld. Een landelijk alternatief is er niet want alles is regionaal per autonome regio geregeld. Er is ook geen landelijk of regionaal Spaanse versie van een CoronaCheck-app dus ook dat kan niet gebruikt worden.

De Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias heeft eind juli al aangegeven dat de de centrale regering niet over een wetswijziging nadenkt om de verplichting van een coronapas te vergemakkelijken. Volgens het Ministerie dient het EU Digitaal Corona Certificaat alleen gebruikt te worden voor het reizen en niet als horeca-toegangsbewijs.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.