menu: rubrieken, zoeken & meer

Dit is de top 5 van Spanje’s 30 mooiste dorpen

123rf
Beeld: 123rf

Dit is de top 5 van Spanje’s 30 mooiste dorpen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De special “el viajero” van de Spaanse krant El País bestaat 20 jaar en om dat te vieren werd aan de lezers gevraagd wat de mooiste dorpen van Spanje zijn. De krant wist daarna een top 30 samen te stellen waarvan wij hier de top 5 zullen bekijken. De eerste drie plaatsen zijn voor Albarracin (Teruel), Cudillero (Asturië) en Santillana del Mar (Cantabrië).

De lezers van “el viajero” hebben de 30 mooiste dorpen van Spanje gekozen waarvan de krant HIER de mooiste foto’s heeft geplaatst. Deze link moet je zeker even bekijken om zo een mini rondreis te maken door Spanje en om zo het andere Spanje te leren kennen.

In totaal hadden de lezers de keuze uit 250 dorpen van minder dan 10.000 inwoners die verdeeld in Spanje te vinden zijn. Uiteindelijk kon men aan de hand van criteria de top 30 samenstellen waarvan wij de top 5 omschrijven:

Dit is de top 5 van Spanje’s 30 mooiste dorpen
Pixabay

1- Albarracin (Teruel)

Het is zeker niet de eerste keer dat Albarracín, gelegen in de provincie Teruel in het zuiden van de deelstaat Aragón, hoog in een lijst voorkomt van mooiste dorpen en ook dit keer weet dit rood gekleurd dorp de eerste plaats te halen. De Kathedraal van Salvador, de hoge muren, de Torre del Andador, het prachtige oude centrum en de geweldige ligging maken van Albarracin de terechte winnaar. Zeker de moeite waard om te bezoeken! (kreeg 630 stemmen)

Dit is de top 5 van Spanje’s 30 mooiste dorpen
123rf

2- Cudillero (Asturië)

Het leuke en gezellige kleine dorp Cudillero is prachtig gelegen in een inham aan een kleine baai aan de Atlantische Oceaan in de deelstaat Asturië. Cudillero is nog steeds een vissersdorp maar het feit dat alle woningen felle kleuren hebben en er tientallen bars en restaurants te vinden zijn heeft dit dorp omgetoverd tot een toeristische trekpleister. Gedurende de zomermaanden is het enorm druk met busladingen vol met mensen maar buiten de maanden juli en augustus is het goed en rustig wandelen in het leuke dorp. Vanaf de mirador boven het oude dorp heb je een prachtig uitzicht over de huizen die alle kleuren van de regenboog dragen. Een plaatje! (540 stemmen)

Dit is de top 5 van Spanje’s 30 mooiste dorpen
123rf

3- Santillana del Mar (Cantabrië)

De gemeente Santillana del Mar staat wereldwijd vooral bekend als de plaats waar de beroemde Altamira grot te vinden is maar dit dorp in Cantabrië heeft veel meer te bieden. Zo is het oude centrum een geweldige plaats om lekker te struinen en een terrasje te pakken. Er zijn genoeg oude herenhuizen en paleizen te vinden en het geheel is gewoon de moeite waard. Het grappige is de naam Santillana del Mar want het dorp ligt helemaal niet aan de zee (vanwege del Mar). (485 stemmen)

Dit is de top 5 van Spanje’s 30 mooiste dorpen
123rf

4- Ainsa (Huesca)

Dit bergdorp is gelegen in de Aragonese Pyreneeën in de provincie Huesca. Ainsa is een van de toeristische trekpleisters van de deelstaat Aragón en soms kan het er erg druk zijn maar het is en blijft een mooi dorp om te bezoeken. Ook de omgeving is prachtig en vanuit Ainsa heb je een mooi panoramisch uitzicht over de vallei van Sobrarbe en de bergketen van de Pyreneeën. (251 stemmen)

Dit is de top 5 van Spanje’s 30 mooiste dorpen
123rf

5- La Alberca (Salamanca)

Het oude dorp La Alberca is een must om te bekijken als je in Castilla y León bent en voor de taalstudenten in Salamanca is het een verplicht uitstapje. Het dorp is op 1.048 meter hoogte in het Las Batuecas-Sierra de Francia natuurpark gelegen. Het is een genot om over de oude straten te lopen en de oude huizen te bewonderen en een praatje te maken met een van de inwoners of om een terras te zitten. Een must! (249 stemmen)

Bekijk HIER de hele top 30 met mooie foto’s van de dorpen die door de lezers van El País gekozen zijn als mooiste dorpen van Spanje.