skip to Main Content
Is Spanje wel diervriendelijk genoeg voor Wereld Dierendag
123rf

Is Spanje wel diervriendelijk genoeg voor Wereld Dierendag

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Is Spanje wel diervriendelijk genoeg voor Wereld Dierendag

123rf

MADRID – Net zoals vele andere landen wordt er in Spanje op 4 oktober ook stilgestaan bij Wereld Dierendag. De vraag is echter, hebben Spanje en de Spanjaarden wel recht op een feest om de dieren te eren? Er worden immers nog steeds stieren voor plezier gedood in de arena, er worden nog steeds elk jaar tienduizenden honden en katten in de steek gelaten en er zijn nog steeds vele feesten waar een dier te lijden heeft. Gelukkig zijn er ook heel veel Spanjaarden die wel van dieren houden en tegen elke vorm van misbruik of verwaarlozing van dieren zijn.

Spanje staat bij de buitenlanders niet echt bekend als dieren lievend land maar klopt dat beeld wat men van het zuid Europese land heeft wel. Veel buitenlanders menen dat alle Spanjaarden het stierenvechten leuk vinden en elke zondag naar de arena gaan of dat elke Spanjaard een hond of kat voor dat men op vakantie gaat aan een boom vastbindt. Gelukkig klopt dat beeld wat men heeft van Spanje en de Spanjaarden niet altijd.

Er zijn heel veel Spanjaarden die wel om dieren geven, die niet van stierenvechten houden en daar fel tegen zijn of zelfs met hart en ziel elke keer als ze kunnen als vrijwilliger meehelpen in de vele honderden kennels en asielen. Men ziet ook steeds meer honden en katten als huisdier tegenwoordig en gezien het feit dat de dierenspeciaalzaken en dierenartsen meer dan genoeg werk hebben en dat er veel geld aan de huisdieren wordt uitgegeven, kan men wel zeggen dat men de huisdieren een warm hart toedraagt.

Politiek

De Spaanse politici beginnen zich ook steeds meer te roeren en doen er veel aan om de dieren te beschermen, volgens velen nog lang niet genoeg maar elk proces heeft zo zijn tijd nodig. Het stierenvechten is in enkele delen van het land zoals de Canarische Eilanden, Baskenland en Catalonië verboden (al is dat nog niet helemaal 100% zeker) en in de circussen mogen geen dieren meer gebruikt worden in een groeiend aantal regio’s in het land. Helaas gaat het hier vaak om regionale wetten en geen landelijke regels.

De gevangenisstraffen voor het mishandelen en/of verwaarlozen van dieren zijn ook strenger geworden maar slechts zelden komt het tot veroordelingen. De politie in Spanje heeft bij de Guardia Civil en regionale politie-eenheden zoals de Catalaanse Mossos d’Esquadra speciale agenten die zich bezig houden met dierenmishandeling en andere verwante zaken en ook lokale politiekorpsen hebben steeds meer de zogenaamde “Policía verde” die voor het milieu en dierenbescherming zijn.

Politieke partij

Sinds 2003 heeft Spanje ook een partij voor de dieren, PACMA of Partido Animalista Contra el Maltrato Animal. Deze partij heeft weliswaar landelijk gezien in het Spaanse Parlement nog niet veel in te brengen (maar dat gebeurde in Nederland ook niet van de ene op de andere dag) maar heeft wel een vertegenwoordiging in de Spaanse Senaat. Ook regionaal en provinciaal gezien heeft PACMA steeds meer volksvertegenwoordiging en op sommige momenten was de inbreng van PACMA erg belangrijk.

Samen met de dierenrechtenactivisten wist PACMA het gruwelijke Toro de la Vega stieren-dood-steek-feest te stoppen en is dat sinds dit jaar niet meer toegestaan. PACMA is als politieke partij groeiende al is er nog een lange weg te gaan voordat ze grote invloed zal krijgen in de Spaanse politiek.

Jagen

Er wordt, overigens net zoals in andere landen zoals Nederland, nog steeds gejaagd in Spanje en dat doet men traditiegetrouw met honden. Deze honden doen eigenlijk al het zware werk voor de jagers maar worden niet altijd daarvoor beloond. Sterker nog, als ze ouder worden of niet voldoen aan de kwaliteiten om een jagershond te zijn, worden ze achtergelaten in de natuur en in sommige gevallen gedood of zelfs opgehangen aan bomen. Helaas heeft het jagen een nog te beschermende status en zijn er veel bekendheden en politici die ook jagen. Het schijnt zelfs dat Willem Alexander ook wel eens naar Spanje komt om te jagen.

Diervriendelijk

Zoals hierboven te lezen is moet er nog veel gebeuren voordat Spanje een diervriendelijk land genoemd kan worden maar langzaamaan zijn er sommige zaken aan het veranderen. De Spanjaarden zelf beginnen ook een steeds grotere afkeur te krijgen van het stierenvechten en het mishandelen van dieren in het algemeen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Ik vind spanje redelijk diervriendelijk want veel Spanjaarden dat ik ken hebben bij allemaal een hond en overal in de wereld zie je mishandeling

  2. Wereldwijd worden dieren op de meest gruwelijke manieren gemarteld en afgeslacht.
    Spanje is in mijn ogen op de goede weg om geleidelijk aan het beleid te veranderen.
    Om nu alleen Spanje iedere keer weer als zondaar te betitelen vind ik nogal vergezocht

  3. Een beetje voorlichting op scholen zou geen kwaad kunnen. Met name mensen die niet met dieren in aanraking komen zien ze vaak als een “ding”. Zo denken velen dat dieren geen gevoelens hebben.

    1. Francisco Javier Barbero, voormalig psychotherapeut in Amsterdam, heeft een stichting opgericht, genaamd OLGA …. in de buurt van Allicante , een man die zeer begaan is met het lot van straathonden, etc.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken