skip to Main Content
Premier Rajoy maakt nieuwe regering bekend met enkele nieuwe ministers

Premier Rajoy maakt nieuwe regering bekend met enkele nieuwe ministers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Premier Mariano Rajoy heeft donderdag aan Koning Felipe VI zijn nieuwe regering bekend gemaakt, nieuws dat later gedeeld werd met de rest van Spanje. Er zijn drie ministers die de regering verlaten, te weten Margallo (Buitenlandse Zaken), Fernández Díaz (Binnenlandse Zaken) en Morenés (Defensie). Deze plaatsen worden ingenomen door diverse andere ministers waaronder de ex regionale premier van Castilla La Mancha Maria Dolores de Cospedal. Het is nog niet bekend hoe zij haar huidige werkzaamheden als woordvoerder van de PP partij zal gaan combineren met de taak van minister. Al met al is er niet zo heel veel veranderd in de regering van Spanje.

Al met al zullen de meeste ministers van de eerste ambtstermijn van de conservatieve regering hun taak herhalen in de nieuwe regering maar zullen er enkele nieuwe gezichten zijn de komende vier jaar. De ministers die zullen herhalen zijn:

 • Minister van Justitie: Rafael Català Polo
 • Minister van Belastingzaken: Cristóbal Montoro Romero
 • Minister van Openbare Werken: Inigo de la Serna Hernaiz
 • Minister van Onderwijs, Cultuur en Sport en regeringswoordvoerder: Íñigo Méndez de Vigo y Montojo
 • Minister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid: Fatima Garcia Báñez
 • Minister van Economie, Industrie en Concurrentievermogen: Luis de Guindos Jurado
 • Minister van Gezondheid, Sociale Diensten en Gelijkheid: Dolors Montserrat Montserrat
 • Minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening en Milieubeheer: Isabel García Tejerina
 • Minister van Toerisme en Energie: Álvaro Nadal

Naast deze minister die nog eens vier jaar hun functie herhalen zijn er drie personen die hun functie niet meer zullen gaan uitvoeren, Margallo (Buitenlandse Zaken), Fernández Díaz (Binnenlandse Zaken) en Morenés (Defensie). Zij zullen vervangen worden door:

 • Minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking: Alfonso Dastis Quecedo
 • Minister van Defensie: Maria Dolores de Cospedal García
 • Minister van Binnenlandse Zaken: Juan Ignacio Zoido Álvarez

Daarboven staat uiteraard de premier van Spanje Mariano Rajoy en de Vice premier Minister van Territoriale Administratie Soraya Saenz de Santamaria Anton die beide herhalen in hun functies. Vreemd genoeg maakte Rajoy zelf de nieuwe regering niet bekend tijdens een persconferentie maar deden woordvoerders dat en werden er memo’s uitgedeeld, dit tot grote verbazing van de aanwezige journalisten.

regering2

Oppositie

Nadat de PP haar regering bekend maakte was er natuurlijk veel commentaar van de oppositie. Zo schrijven de vertegenwoordigers van de PSOE en Unidos-Podemos partijen al dat er dus eigenlijk niets veranderd is met deze nieuwe regering. De coalitiepartner van de PP, Ciudadanos en hun leider Albert Rivera, hebben op het moment van dit schrijven nog geen officiële reactie gegeven.

Wat wel opvalt, en waar zeker nog over gepraat en geschreven zal worden de komende weken en maanden, is de benoeming van de ex tweede Vice premier en ex regionale Premier van Castilla La Mancha, María Dolores de Cospedal García. Zij is meerdere keren ter sprake gekomen in fraude en corruptiezaken in Spanje. Zo komt haar naam meerdere keren voor in de beroemde papieren van Luis Barcenas, de dubbele administratie binnen de PP partij en het ontvangen van enveloppen met zwart geld. Daarnaast schijnt haar relatie met Soraya Saenz de Santamaria niet al te best te zijn.

Hoe dan ook, er is een nieuwe regering bekend die waarschijnlijk deze vrijdag rond 9:00 uur haar functie zal accepteren en het land moet gaan leiden de komende vier jaar, als alles goed gaat natuurlijk – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken