MADRID – Bij de redactie krijgen we veel vragen van lezers over of het mogelijk is om te overwinteren in Spanje en of dat verstandig is. Logischerwijze kunnen wij daar geen antwoord op geven maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden in deze vreemde corona-tijd. Daarom een kort overzicht met wat ons te binnen schiet over het overwinteren in Spanje en waar je aan moet denken.
Nu Nederland en België de corona-maatregelen weer aanscherpen vanwege een explosieve stijging van corona-besmettingen en ziekenhuisopnames, vragen veel Nederlanders en Belgen zich af of het misschien beter is om te overwinteren in Spanje. In Spanje heeft men immers nog niet te maken met een stijging van besmettingen maar moeten de inwoners en bezoekers zich wel aan enkele basisregels houden om juist een nieuwe corona-golf in Spanje te voorkomen.
In Spanje is de bereidheid tot vaccinatie enorm groot en 80% van alle inwoners vanaf 12 jaar is volledig gevaccineerd en meer dan een miljoen ouderen hebben al een derde ‘bootsreprik’ gekregen. Daarnaast moet je in Spanje praktisch overal het mondkapje dragen (iets wat ook nog veel op straat wordt gedaan), dien je 1,5 meter afstand te houden en gelden diverse regels in verschillende autonome regio’s / gebieden van Spanje in met name de horeca. Het laten zien van een coronapas in een bar, restaurant of een terras in de zon is niet nodig, behalve in de nachthoreca in enkele regio’s.
Voor aanvang van de overwinter-reis
Controleer voor aanvang van je reis naar Spanje altijd de officiële websites van Nederland (nederlandwereldwijd.nl ) en België (info-coronavirus.be ) wat betreft de corona-regels etc. Je kunt ook SpanjeVandaag goed in de gaten houden en kijken in onze speciale CoronaVirus-rubriek (LINK) voor de actuele informatie en updates over Spanje. Verder heb je nog de handige Europese website ReOpen.eu (LINK ) en de Spaanse website TravelSafe (LINK ). Beide websites zijn alleen in het Engels.
Reizen naar Spanje
Om Spanje binnen te komen moet je in feite over twee documenten beschikken: het Europees digitaal coronacertificaat (in Nederland ook wel Digitaal Corona Certificaat genoemd) en de online gezondheidsverklaring ook wel SPTH-formulier genoemd. De gezondheidsverklaring geldt alleen voor reizigers die met het vliegtuig of de boot Spanje bereiken, kom je met de eigen auto, motor, fiets of camper, dan hoef je geen gezondheidsverklaring te hebben in Spanje. Het Europees digitaal coronacertificaat is wel verplicht en er kan naar gevraagd worden bij de grens (iets wat zelden gebeurt).
Het Europees digitaal coronacertificaat wordt automatisch aangemaakt in de CoronaCheck-app (LINK ) van Nederland of in de CovidSafeBE-app (LINK ) van België. In deze smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) of je getest, gevaccineerd of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken. Je kunt via de websites ook een papieren versie aanvragen.
Als je met het vliegtuig reist moet je ook per persoon een gezondheidsverklaring aanmaken via de Spaanse SpTH-website (LINK ) of speciale smartphone app (beiden alleen in het Spaans, Engels, Frans en Duits). De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app.
Het invullen van dit document kan een lastig proces zijn maar kun je al aan beginnen als je een vluchtnummer hebt. Pas 48 uur voor aankomst in Spanje kun je dit formulier digitaal ondertekenen waarna je een QR-code krijgt. Na aankomst bij de luchthaven in Spanje wordt gevraagd naar deze QR-code die je moet laten zien of moet scannen. Officieel worden papieren versies van deze QR-code niet geaccepteerd maar in de praktijk gebeurt dat echter wel. Mocht je tijdens het invulproces problemen hebben kun je met de SpTH-website contact opnemen (wij kunnen daar helaas niet bij helpen).
Eenmaal in Spanje
Als je eenmaal in Spanje bent aangekomen zul je merken dat er veel vrijheden zijn en dat het normale leven zo zijn gang gaat. Maar je moet altijd een mondkapje dragen (op uitzonderingen na die we hieronder beschrijven), je moet indien mogelijk 1,5 meter afstand houden, je handen desinfecteren en vaak wassen met zeep en je moet je als buitenlander houden aan deze in Spanje geldende regels. Het voordeel van Spanje is dat een coronapas of coronatoegangsbewijs niet nodig is in Spanje om op een terrasje te zitten, een winkel binnen te gaan, in een bar iets te drinken of een hapje te eten.
Mondkapje
Het mondkapje is in Spanje nog steeds verplicht op praktisch alle plaatsen zoals in alle binnenruimtes zoals bijvoorbeeld supermarkten, winkels, bars, restaurants, musea en in het openbaar vervoer, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations, perrons en luchthavens. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. De politie kan boetes vanaf 300 euro geven als iemand weigert een mondkapje te dragen.
Anderhalve meter
In Spanje is en blijft de norm de anderhalve (1,5) meter afstand binnen en buiten. Op dit moment wordt nog niet gediscussieerd over een verandering in deze algemene en landelijke corona-maatregel. Kan in de buitenlucht de anderhalve meter gewaarborgd worden dan hoeft men geen mondkapje te dragen. Lukt dat echter niet dan moet altijd het mondkapje gedragen worden. In de horeca moeten tafels en stoelen minstens 1,5 meter uit elkaar staan.
Corona-passen
Landelijk gezien is er geen verplichting om een corona-pas te laten zien om horeca (binnen en buiten), evenementen, dierentuinen, pretparken, sportscholen en zwembaden binnen te komen. Regionaal gezien zijn er wel regels wat betreft de coronapas maar alleen om discotheken en andere nachthoreca binnen te mogen komen. Dat geldt voor Catalonië, Balearen eilanden en Galicië. De corona-passen zijn in Spanje, net zoals voorlopig in Nederland en België, ook niet verplicht op de werkplek zoals wel het geval is in Italië. Om een winkel of winkelcentrum binnen te gaan heb je in Spanje ook geen coronapas nodig.
Is Spanje veiliger?
Veel lezers melden vaak dat ze zich veiliger voelen in Spanje waar strengere regels gelden en waar het merendeel van de mensen zich ook houdt aan de corona-regels. Dat neemt niet weg dat Spanje ook nog steeds met het coronavirus te maken heeft en dat je dus altijd voorzichtig moet zijn. Als je jezelf houdt aan de basisregels en je gevaccineerd bent moet een aantal maanden in Spanje geen enkele probleem zijn en moet je redelijk normaal kunnen genieten van het aangename klimaat, de zon, rust en gastronomie.
Ziektekostenverzekering
Een verandering van de kleurcode van reisadviezen en het reizen naar een ander land in corona-tijd kan van invloed zijn op verzekeringen. Daarbij is het belangrijk onderscheid te maken tussen een reisverzekering en een ziektekostenverzekering. Het reisadvies van de ministeries van Buitenlandse Zaken is leidend voor reisverzekeraars. Wanneer het reisadvies groen of geel is, dan ben je gewoon verzekerd voor coronagerelateerde schades. Als het reisadvies oranje of rood is, dan ben je doorgaans niet verzekerd voor coronagerelateerde schades, zo meldt de Bond van Verzekeraars (LINK ).
Europese gezondheidskaart (handig)
De Europese gezondheidskaart, Europese Zorgpas of Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) is een persoonsgebonden kaart die ervoor zorgt dat inwoners van de Europese Economische Ruimte landen en Zwitserland gratis, of tegen gereduceerd tarief, noodzakelijke medische hulp krijgen in een andere lidstaat, als die behandeling nodig is tijdens het bezoek in dat land (bijvoorbeeld bij een ongeluk, of een (chronische) ziekte, zoals een nierdialyse).
De EZVK is ook geldig in Spanje en je hebt recht op gratis medische en ziekenhuiszorg. De zorg vindt na het tonen van de Europese gezondheidskaart plaats in de gezondheidscentra door een behandelend arts of op de plaats waar je verblijft indien je niet verplaatsbaar bent. Indien je een specialist of overbrenging naar het ziekenhuis nodig hebt, zal de arts je het juiste certificaat (of verwijsbriefje) overhandigen. De ziekenhuizen hebben ook eerstehulpafdelingen.
Met de Europese gezondheidskaart ontvang je de vereiste gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf, net als de Spaanse burgers. De geldigheidsduur staat op de kaart vermeld. KLIK HIER voor meer informatie.