skip to Main Content
Spanje in de ban van de “Cabalgata de los Reyes Magos”
Archieffoto

Spanje in de ban van de “Cabalgata de los Reyes Magos”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spanjaarden vieren elk jaar op 5 januari de aankomst van de Reyes Magos, de Drie Koningen, met een feestelijke en vrolijke optocht (de Cabalgata de los Reyes Magos) met lampionnetjes en feestverlichting. De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarin men fakkels droeg om boze geesten te verjagen.

De koningen rijden te paard of in feestelijk versierde wagens of koetsen door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Het snoepgoed dat wordt uitgedeeld, stamt van de heidense offermaaltijden.

Ook vragen de kindjes deze dagen cadeautjes aan de koningen net zoals de Nederlandse en Belgische kinderen aan Sinterklaas een cadeau vragen. Meestal kunnen al enkele dagen op voorhand aan de gezanten van de koningen de wensbrieven afgegeven worden.

De nacht voor de feestdag van de Drie Koningen zetten de kinderen dan hun schoentjes neer voor de Drie Koningen. Net zoals Sinterklaas en zwarte piet houden deze koningen ook van lekkere dingen, de Spaanse kinderen leggen snoepgoed voor de koningen en hooi voor hun kamelen neer.

‘s-Ochtends op 6 januari ontdekken de kinderen dat de koningen van het snoepgoed geproefd hebben, de kamelen hun hooi gegeten hebben en de koningen allerlei leuke cadeautjes hebben achtergelaten.

Voor het ontbijt of na de lunch eet men nadien een typisch dessert, “Roscón de los Reyes”. Dat is een grote ronde cake waarop versieringen liggen van gedroogd fruit, zij vormen symbolisch de robijnen en smaragden van de drie koningen.

Binnenin de cake is er een boon verstopt, degene die deze kan vinden is de koning of de koningin voor de rest van de dag en hij/zij mag de bijgeleverde kroon dragen. De oorsprong van de boon is terug te vinden bij de Germanen, zij mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten eten en de “heilige boon” betekende het einde van die vastenperiode.

In 1885 besloot de Spaanse regering dat er een optocht zou worden gehouden op deze feestdag. De Cabalgata de los Reyes Magos is inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie en het is de oudste optocht in Spanje die in alle gemeenten te vinden is in Spanje.

De grootste optochten zijn te vinden in de grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia terwijl een van de oudste te vinden is in Alcoy (Alicante).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ik weet niet hoe het in andere delen van Spanje is, maar hier aan de Costa Tropical zal het vanavond erg frisjes worden….dus ga je kijken zorg dat jezelf en eventueel als je kinderen hebt, je kinderen, warm aangekleed zijn.
    1 van onze kinderen danst mee, die gaat met extra lagen kleding aan.
    Kinderen die op 1 van de wagens zitten, zitten een paar uur stil die moeten helemaal warm gekleed gaan. Afgelopen jaar bleef er van de kinderen maar de helft zitten tot het einde omdat ze verkleumd waren…..whoopssss. Ja ja dat in het warme Spanje!
    Hoe dan ook, veel plezier allemaal en eet niet te veel heh!

    1. Er zijn tig TV zenders die het gebeuren overal in Spanje live uitzenden, dus hoef je niet persee in die kleum kou te zitten. Wij hadden vandaag LA 1 HD aan en tegelijkertijd hebben we Roscon en chocolade genuttigd. Ja ik weet een dag te vroeg maar dat komt omdat mijn zwager er morgen niet bij zou kunnen zijn nu was de Spaanse familie compleet. En ik heb naar mijn mening juist te weinig gegeten de afgelopen 2 weken, al dat rond rennen en als er dan eindelijk overkill aan eten op tafel staat geen honger hebben of heel weinig. In ieder geval wens ik iedereen een heel fijn nieuw jaar!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken