Spanje in de ban van de ‘Cabalgata de los Reyes Magos’

Emilio J. Rodríguez Posada / Wikimedia
Beeld: Emilio J. Rodríguez Posada / Wikimedia

MADRID – De Spanjaarden vieren elk jaar op 5 januari de aankomst van de Reyes Magos, de Drie Koningen, met een feestelijke en vrolijke optocht (de Cabalgata de los Reyes Magos) met lampionnetjes en feestverlichting. De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarin men fakkels droeg om boze geesten te verjagen.

De koningen rijden te paard of in feestelijk versierde wagens of koetsen door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Het snoepgoed dat wordt uitgedeeld, stamt van de heidense offer maaltijden.

Ook vragen de kindjes deze dagen cadeautjes aan de koningen net zoals de Nederlandse en Belgische kinderen aan Sinterklaas een cadeau vragen. Meestal kunnen al enkele dagen op voorhand aan de gezanten van de koningen de wensbrieven afgegeven worden.

De nacht voor de feestdag van de Drie Koningen zetten de kinderen dan hun schoentjes neer voor de Drie Koningen. Net zoals Sinterklaas en zwarte piet houden deze koningen ook van lekkere dingen, de Spaanse kinderen leggen snoepgoed voor de koningen en hooi voor hun kamelen neer.

‘s-Ochtends op 6 januari ontdekken de kinderen dat de koningen van het snoepgoed geproefd hebben, de kamelen hun hooi gegeten hebben en de koningen allerlei leuke cadeautjes hebben achtergelaten.

Voor het ontbijt of na de lunch eet men nadien een typisch dessert, “Roscón de los Reyes”. Dat is een grote ronde cake waarop versieringen liggen van gedroogd fruit, zij vormen symbolisch de robijnen en smaragden van de drie koningen.

Binnenin de cake is er een boon verstopt, degene die deze kan vinden is de koning of de koningin voor de rest van de dag en hij/zij mag de bijgeleverde kroon dragen. De oorsprong van de boon is terug te vinden bij de Germanen, zij mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten eten en de “heilige boon” betekende het einde van die vastenperiode.

In 1885 besloot de Spaanse regering dat er een optocht zou worden gehouden op deze feestdag. De Cabalgata de los Reyes Magos is inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie en het is de oudste optocht in Spanje die in alle gemeenten te vinden is in Spanje.

De grootste optochten zijn te vinden in de grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia terwijl een van de oudste te vinden is in Alcoy (Alicante).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

2
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Bas

Wat een leuke informatie.

leo

Als je als volwassene Roscon eet en je vind de boon dan betaal jij de Roscon, naast de boon zitten er namelijk ook nog andere figuren of kleine speeltjes in de Roscon. Het is dus altijd spannend wie de boon vind 🙂 Vanavond Roscon en we hebben er 2 een gevulde en een normale traditionale ongevukde Roscon. Ik zelf eet ze niet want eet vrijwel nooit zoet heb dus ook nooit suiker in mijn koffie.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.