menu: rubrieken, zoeken & meer

Alle schoolkinderen mogen vanaf 10 januari weer terug naar school in Spanje

Alle schoolkinderen mogen vanaf 10 januari weer terug naar school in Spanje
Beeld: Canva

Alle schoolkinderen mogen vanaf 10 januari weer terug naar school in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Alle schoolkinderen mogen op maandag 10 januari weer terugkeren naar de klaslokalen. Dat zijn het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden van de 17 autonome regio’s met elkaar overeengekomen. Het is praktisch de eerste keer dat alle instanties op één lijn zitten en dat iets unaniem zonder weerwoord beslist is tijdens de wekelijkse bijeenkomst tussen het Spaanse Ministerie en de regionale vertegenwoordiging.

Op maandag 10 januari gaan alle scholen weer open in Spanje met de ‘vuelta al cole’ na de kerstvakantie met in alle gevallen fysiek onderwijs (dus geen thuislessen). Volgens het Ministerie van Volksgezondheid zijn scholen een veilige plaats voor de schoolkinderen maar moet men wel rekening houden met enkele basisregels zoals ventileren, handen desinfecteren, mondkapjes in de leslokalen en in de pauze en de anderhalve meter afstand.

Wat betreft de quarantaineperiode in het geval van een corona-uitbraak in een klas is niets veranderd. Sinds 7 september 2021 geldt dat als personeel of leerlingen in contact zijn geweest met een positief getest iemand deze niet in quarantaine hoeven als ze volledig zijn gevaccineerd. Is dat niet het geval dan dient men 10 dagen in quarantaine behalve als je in de afgelopen zes maanden geïnfecteerd was met het virus. 

Voor alle leerlingen vanaf 6 jaar geldt anderhalve meter afstand en een mondkapjesplicht in de leslokalen en tijdens de pauze. Het mondkapje is ook altijd verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar in het schooltransport waarbij dit wordt aangeraden voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar. Verder moeten alle scholen in Spanje ervoor zorgen dat er goed schoongemaakt, gedesinfecteerd en geventileerd wordt in de schoolgebouwen, hallen en klaslokalen.

Corona-prikken kinderen

Er zijn inmiddels 1.000.351 kinderen (29,9%) die de eerste corona-prik hebben gekregen. Op woensdag 15 december 2021 begon men in Spanje met de vaccinatiecampagne bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het gaat om iets meer dan 3,3 miljoen kinderen die een speciale lichtere versie krijgen van het Pfizer-vaccin. De kinderen krijgen net zoals de 12-plussers twee prikken maar met een tussenperiode van acht weken in plaats van drie weken. 

Verder zijn in de groep van 12-19 jaar in heel Spanje 3.370.636 personen (86,7%) volledig gevaccineerd en is dat 4.007.788 personen (81,1%) in de groep 20-29-jarigen.