skip to Main Content

290 miljoen jaar geleden ontstond het Iberische schiereiland

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Volgens onderzoekers van de Universiteit van Salamanca, de Universiteit Complutense van Madrid, de STFX in Canada en het Bryn Mawr in Philadelphia, is het Iberische schiereiland zo’n 290 miljoen jaar geleden ontstaan door toedoen van een botsing tussen tektonische platen die voor verschuiving van het centrum van Pangea, toendertijd het enige aardse continent, zorgde. Volgens de onderzoekers ontstond er een wijziging in de externe en interne geologie van het Iberische schiereiland toen de bewegingen van de platen leiden tot een vernietiging van de lithosfeer mantel op 30 tot 150 kilometer diepte tot de huidige vorm. Dit valt te lezen in een artikel geplaats in het magazine Geology.

Meer dan twee jaar lang hebben onderzoekers monsters genomen in vulkanische rotsen die zijn ontstaan in de huidige mantel die tussen de 310 en 290 miljoen jaar geleden ontstonden. Op basis van deze rotsen en de monsters hiervan kon er een studie gemaakt worden van de diverse mantels waarbij geconstateerd werd dat de mantel die het Iberische schiereiland voor 300 miljoen jaar geleden had gevormd werd zo’n 1.000 miljoen jaar geleden. Daarentegen heeft de tegenwoordige mantel een bestaansgeschiedenis van 290 miljoen jaar. Volgens de onderzoekers vond er 290 miljoen jaar geleden een volledige of bijna volledige vervanging plaats van de mantel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend