skip to Main Content

Mediterraan dieet in Spanje steeds minder gehandhaafd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Spanjaarden volgen steeds minder het Mediterrane dieet. Ze eten te veel verzadigd vet en te weinig groente en fruit. Dat blijkt uit een voedselconsumptiepeiling van de Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) wat afgelopen week werd gepresenteerd. Het onderzoek werd verricht bij 3000 mensen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar.

Spanjaarden blijken te veel eiwitten en vetten en te weinig koolhydraten dan aanbevolen te consumeren. “Voor een evenwichtig dieet, zou de Spaanse bevolking meer granen moeten eten, bij voorkeur volkoren, en  meer fruit, groente, peulvruchten, gedroogd fruit en olijfolie”, stelt ASEAN in een persbericht.

De voedselautoriteiten pleiten voor het Mediterrane dieet omdat dat gevarieerd en gezond is, maar niet alleen daarom. “Het is ook cultureel erfgoed van alle volkeren in Spanje.”

Vlees

De gemiddelde consumptie aan vlees- en vleeswaren ligt op maar liefst op 164 gram per persoon per dag. Per week consumeert de Spanjaard 3,8 porties vis, schaal- en schelpdieren. In Spanje wordt 3 tot 4 porties aanbevolen. Slechts 43 procent van de bevolking eet dagelijks groente. Ouderen eten meer (208,4 gram per dag), dan jongeren (185 gram per dag).

Het aandeel van eiwitten (16 energieprocent) en vetten (40,2 energieprocent) is te hoog en het aandeel koolhydraten (41,4 energieprocent) te laag. De gemiddelde energie-inname lag op 2482 kilocalorieën. In Nederland wordt voor vrouwen 2000 kcal en voor mannen 2500 kcal aanbevolen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend