skip to Main Content
Gemeente Valencia wil onroerend goed belasting verhogen voor toeristische appartementen

Gemeente Valencia wil onroerend goed belasting verhogen voor toeristische appartementen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Net zoals in andere steden heeft ook Valencia te maken met het fenomeen Airbnb en wat men in Spanje noemt “la turistificación” ofwel het vollopen van de stad met toeristen. In de gemeente Valencia is men op zoek naar mogelijkheden om de verhuurders van toeristische appartementen op de een of andere manier te belasten. Want, waarom zouden de eigenaren van appartementen net zoveel belasting moeten betalen terwijl ze met hun woning veel geld verdienen?

Daarom denkt men erover om de onroerend goed belasting, in Spanje IBI genoemd, te verhogen voor de verhuurders van woningen die verhuurd worden aan toeristen. De burgemeester van Valencia, Joan Ribó van Compromís, is een voorstander van een extra belasting voor die eigenaren die geld verdienen met hun woning. Soortgelijke initiatieven wil men ook gaan nemen in andere steden als Barcelona en Madrid maar Valencia is de eerste stad die dit openlijk bekend maakt.

Het mag niet zo zijn dat hotels extra belasting dienen te betalen voor de verhuur van hun kamers terwijl eigenaren van private woningen extra geld verdienen door deze aan toeristen te verhuren en geen extra belasting betalen. Dat verschil moet kleiner worden voordat de verhuur van woningen via platforms als Airbnb en Homeaway uit de hand lopen in Valencia.

Het probleem is echter nog de wet die aangeeft dat men dit niet mag doen, op dit moment. Men is aan het besturen hoe men om deze wet heen kan of hoe deze wet aangepast kan worden zodat de gemeente meer onroerend goed belasting kan gaan heffen aan die eigenaren van appartementen die daar geld mee verdienen door de verhuur aan toeristen.

Net zoals in andere steden als Barcelona, Madrid, Palma, Málaga etc. heeft ook Valencia steeds meer te maken met de effecten van “la turistificación” of de vertoeristering (vrije vertaling ;)) In Barcelona geeft men boetes tot 60.000 euro aan die verhuurwebsites die illegale appartementen in de verhuur hebben en dienen alle appartementseigenaren zich te melden bij de gemeente en daarnaast aan bepaalde eisen voldoen. In Madrid mogen verhuurders slechts voor een gelimiteerde tijd hun appartementen verhuren en in Málaga dienen de verhuurders zich in te schrijven, belastingen te betalen en aan extra eisen voldoen.

Het gaat in het geval van Valencia niet zo zeer over de particuliere verhuurders die af en toe hun eigen woning in de verhuur doen om wat extra zakcentjes te verdienen maar meer om professionele investeerders die 30 tot 50 appartementen opkopen om daar toeristen woningen van te maken en zo veel geld verdienen zonder extra belastingen te betalen.

In 2016 ontving de stad Valencia zo’n 2 miljoen toeristen die voor 4,5 miljoen overnachtingen zorgden. Velen van hen verbleven in hotels maar in vergelijking tot voorgaande jaren zijn de overnachtingen in appartementen flink toegenomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. De huurprijzen op de lange termijn / in Spanje zijn niet echt bevorderend voor het land zelf. De lokale burgers samen met de europeanen zijn de dupe en gaan massaal verkassen naar andere locaties.
  De hoogte van de aangeboden huren zijn regelmatig veel te hoog en staan niet in verhouding met de kwaliteit van de huur woningen / apartementen. Altijd weer hetzelfde monologe liedje. Bedragen opvoeren als het volop mogelijk is. De balans valt volledig weg en leegstand komt er voor in de plaats.
  Verpaupering en verval vooral op B-locaties. Zelf van dichtbij in straten en wijken gezien en dat is jammer . Ook aan de boulevard zie je leegstand met borden te huur . Maanden lang.

  Bij het binnen stappen van de zgn. huur makelaars krijg je het gevoel ik wordt hier niet serieus genomen. Niet echt geweldig , maar eerder met slecht te bestempelen. Borgsommen die brutaal te hoog zijn en wat betreft huren incl. meubilair ook link om daar je handtekening onder te zetten.
  De hoop dat niet elke huur instantie zo te werk gaat is helaas extreem afgenomen.

  Tarieven van stroom en water ook niet echt duidelijk weergegeven. De opnemers die de standen noteren komen wanneer het hun uit komt. Bij gemeenschappelijke meterkasten is het oppassen geblazen. Vooral bij oude apartementen is te zien het doorlussen van stroomkabels naar onbekende afnemers. Nee er moet nog veel veranderen in Spanje. Bij nieuwbouw verwacht je dat het wel goed zit. Ook daar moet je opletten.

  De taal beheersing heeft vele voordelen . Je pakt gelijk de spaanse dolle stier bij de horens.
  Natuurlijk zijn er ook huur bedrijven die het wel goed doen. Je moet wel goed zoeken om er 1 te vinden. En mond op mond reclame is ook niet echt clean te noemen.

 2. Wat is dit artikel? Een copy/paste van een ander artikel dat slecht vertaald werd door Google Translate en waarvan men de grove fouten heeft verbeterd zonder stil te staan bij de finessen van de Nederlandse taal?

   1. Trek je niets aan van zo’n “taaldetective”, want de meeste lezers weten jullie vertalingen wel te waarderen! En zijn dagelijks blij met jullie berichtgeving en de moeite die jullie ervoor doen!

    1. Lieve mensen ,stop toch met die kritiek over de taalfouten .Wat maakt het uit ,ik ben super blij dat ik iedere dag de berichten van , Spanje Vandaag , mag lezen .Een pluim voor de redactie die dit voor ons doen .
     Als jullie zooooooo goed zijn ,stap de redactie binnen en help deze mensen ,zodat er een foutloos artikel verschijnt .

  1. Weer zo’n betweter die struikelt over de taal, terwijl het artikel uitstekend te lezen valt en interessante informatie biedt!? Wat zijn dit voor types die op deze site zo graag blijk geven van hun kennis van de Nederlandse taal?
   Ga eens wat nuttigs doen of zo en blijf lekker weg van deze site als je allen maar zo kunt reageren, stelletje onaneerders!

 3. Ik hoop echt dat de “turistificación” mee gaat vallen, dat was de reden waarom ik 4 jaar geleden van Barcelona naar Valencia ben verhuist. Het is daar bijna onwoonbaar als je in de binnenstad wilt wonen. Valencia heeft nu een mooie balans inwoners toeristen. Hopelijk blijft de balans.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken