menu: rubrieken, zoeken & meer

In Spanje wil men niet meer over Covid-19 maar over Covid-22 spreken maar waarom?

In Spanje wil men niet meer over Covid-19 maar over Covid-22 spreken maar waarom?
Beeld: 123rf

In Spanje wil men niet meer over Covid-19 maar over Covid-22 spreken maar waarom?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal corona-besmettingen is weer aan het stijgen in Spanje maar volgens het Ministerie van Volksgezondheid is dat (nog) niet alarmerend. Er zijn naast meer personen die positief op Covid getest worden ook veel meer ziekenhuisopnames maar voorlopig is dat allemaal nog onder controle. Men maakt zich wel zorgen om de nieuwe BA.4 en NA.5 varianten van de Omikron-variant die veel besmettelijker zijn maar met mildere klachten. Daarom wordt er gesproken over Covid-22 en niet meer Covid-19 omdat het virus dat nu circuleert heel anders is.

De Spaanse pers worstelt met de termen want is nu de zevende corona-golf al begonnen, is deze alweer voorbij en begint de achtste corona-golf of moeten ze gewoon stoppen met de toename van besmettingen ‘corona-golven’ te noemen. 

Volgens de minister van Volksgezondheid , Carolina Darias, is het overgrote merendeel van de nieuwe positief op corona geteste personen besmet met de nieuwe BA.4 en BA.5 varianten, in sommige regio’s meer dan 85% van de gevallen. Deze nieuwe variant uit zich hoofdzakelijk in koorts, hevig hoesten en keelpijn en in sommige gevallen (afhankelijk van de persoon) tot ernstige symptomen.

Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Meestal is die verandering zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt. Soms zorgt een verandering er wel voor dat een virus zich anders gedraagt en bijvoorbeeld makkelijker verspreidt. Net zoals in andere landen waaronder Nederland en België lijkt het erop dat de BA.4 en BA.5 de overhand hebben nu.

Volgens de regionale gezondheidsexpert van de autonome regio Madrid zijn deze varianten dusdanig anders dat er beter niet meer gesproken kan worden van Covid-19 maar meer van Covid-22, maar dat is slechts een naam die gegeven kan worden aan een nieuwe ziekte waar overigens nog nergens anders over gesproken wordt.

Cijfers

Volgens de corona-cijfers die op dinsdag 5 juli zijn gepresenteerd (twee keer per week op dinsdag en vrijdag) is het aantal besmettingen in Spanje sinds vorige week vrijdag met 71.818 nieuwe positief op corona geteste personen gestegen naar bijna 12,9 miljoen sinds de aanvang van de corona-pandemie in maart 2020.

Er zijn helaas ook 148 personen overleden met of als gevolg van Covid-19 waarna het totaal aantal corona-doden sinds de aanvang van de corona-pandemie is gestegen naar 108.259 personen.

Het aantal ziekenhuisopnames is sinds vorige week vrijdag gestegen naar 11.586 Covid-patiënten waarvan er 502 op de intensive care liggen. In een maand tijd is dat respectievelijk met 4.769 en 177 Covid-patiënten gestegen. De corona-incidentie is bij 60-plussers inmiddels gestegen naar 1.135 per 100.000 inwoners waarbij deze het hoogst is bij de 80-plussers met een corona-incidentie van 1.483.