skip to Main Content
Bosbrand Canarische Eiland La Palma legt meer dan 2.000 hectare natuur in de as

Bosbrand Canarische Eiland La Palma legt meer dan 2.000 hectare natuur in de as

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

bosbrand29aTENERIFE – De nog steeds actieve bosbrand op het Canarische Eiland La Palma heeft inmiddels al meer dan 2.000 hectare natuur in de as gelegd. Daarnaast moesten er sinds het ontstaan van de brand afgelopen woensdagmiddag, 2.500 inwoners uit voorzorg geëvacueerd worden. De veroorzaker van de brand is aangehouden en helaas is een parkwachter om het leven gekomen bij de bluswerkzaamheden.

Het blussen van deze bosbrand schijnt heel moeilijk te zijn vanwege het bergachtige terrein, de droogte van de struiken en bomen en de aanhoudende hoge temperaturen. Daarnaast staat er een stevige wind die de vlammenzee alle kanten opstuurt. Het is tot nu toe de ergste bosbrand van de afgelopen zeven jaar op het eiland La Palma.

Eenheden

Er zijn meer dan 200 brandweermannen bezig om de brand te blussen die naast tientallen voertuigen ook luchtsteun krijgen van diverse helikopters en blusvliegtuigen waarvan er meer naar het eiland zijn gestuurd vanuit Málaga, Huelva en Tenerife. Er zijn ook extra brandweermannen van nabij gelegen eilanden naar La Palma overgevlogen.

Helaas is een 54-jarige parkwachter in de vlammenzee door de rookontwikkeling om het leven gekomen. Zijn lichaam werd donderdag gevonden door collega’s. De parkwachter werkte al jaren in dit gebied en laat een vrouw en vijf kinderen achter.

Dader

De veroorzaker van de brand is inmiddels ook aangehouden. Het gaat om een 27-jarige Duitser die per ongeluk de brand in werking heeft gezet. Nadat hij zijn behoefte had gedaan in de bossen stak hij het wc papier in brand waarna de vonken oversloegen in het droge gras en de wind de rest van het werk deed. De Duitser zit in de cel te wachten op het vonnis van de rechter maar hem kan eventueel doodslag ten laste worden gelegd.

Evacuees

In eerste instantie werden uit voorzorg woensdagmiddag 700 inwoners geëvacueerd maar daarna moesten op donderdag meer inwoners hals over kop hun huizen verlaten vanwege de naderende vlammenzee. Tot nu toe zijn er 2.500 inwoners van de wijken San Nicolás, Jedey en Tacande in het dorp El Paso en El Charco, Las Indias, Los Quemados en Los Canarios in de gemeente Fuencaliente die hun woning leeg moesten achterlaten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken