skip to Main Content
Spanje op Nederland na het duurste land wat betreft bekeuringen voor al bellend autorijden

Spanje op Nederland na het duurste land wat betreft bekeuringen voor al bellend autorijden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse politie controleert er steeds vaker op en steeds meer worden er automobilisten op de bon geslingerd voor het bellen achter het stuur. Tegenwoordig is het echter niet meer alleen telefoneren maar ook whatsapp berichten versturen of inspreken, e-mails lezen, SMS’en of internetten. Het lezen van SpanjeVandaag achter het stuur kan de Spanje liefhebber zeer duur komen te staan want daar rekent de Spaanse verkeersdienst minimaal 200 euro voor en 3 punten van je rijbewijs.

Spanje is met de 200 euro aan bekeuring een van de duurste landen wat betreft bekeuringen voor het gebruikmaken van de mobiele telefoon achter het stuur en tijdens het autorijden. De Duitse automobielclub ADAC heeft een vergelijking gemaakt tussen Europese landen waarbij Nederland als winnaar uit de bus is gekomen met boetes vanaf 230 euro. Spanje staat op een eervolle tweede plaats met 200 euro en op gelijke hoogte als Denemarken. Italië heeft boetes vanaf 160 euro gevolgd door Zweden met minimaal 160 euro en Frankrijk met boetes vanaf 135 euro. Duitsland staat met 60 euro aan boetes bijna onderaan de lijst, net boven Oostenrijk met boetes vanaf 50 euro en Turkije waar je slechts 20 euro betaald voor het rijden met de mobiel in je hand.

Spanje is dus niet het goedkoopste land wat betreft het bellen achter het stuur waarop steeds meer gecontroleerd wordt. Het gaat daarbij tegenwoordig niet meer alleen om het bellen maar om alle handelingen met een mobiele telefoon zoals whatsapp berichten versturen of inspreken, e-mails lezen, SMS’en, video’s kijken of internetten.

De politie in Spanje controleert op het gebruikmaken van de mobiele telefoon achter het stuur via camera’s, agenten die het persoonlijk zien bij controles en door gebruik te maken van helikopters met extra scherpe camera’s die elke beweging in een auto kunnen zien. Als een autorijder de politie ziet is de eerste reactie om het mobiele toestel naast zich neer te leggen. Mocht een agent dat zien dan is dat reden genoeg voor een bekeuring. Deze “multas” worden normaal gesproken of ter plaatse gegeven of worden naar iemands huis gestuurd.

Lees ook: Eerder geplaatste berichten over bekeuringen in Spanje

Het voordeel van boetes in Spanje is dat als je deze binnen 20 dagen betaalt je 50% korting krijgt op het bedrag van de boete, dus 200 euro wordt dan 100 euro. De financiële bekeuring is echter niet de enige straf die autorijders in Spanje krijgen aangezien de autorijder ook punten van het rijbewijs kan kwijtraken, om precies te zijn 3 punten (van de 12 die men oorspronkelijk heeft).

Voor de duidelijkheid, het “handsfree” bellen is in Spanje wel toegestaan maar het bellen met “bluetooth handsets” in je oor weer niet. Het geluid moet via luidsprekers gaan waarbij er ook een microfoon moet zijn waarbij ten allen tijde men de mobiele telefoon tijdens het rijden niet mag aanraken omdat dit de autorijder af kan leiden van het rijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. In België 0 € boete? Ik zie er dagelijks bij ons op een rond punt met één hand aan de gsm en het andere aan hat stuur.

 2. Zelfs het handsfree bellen blijkt maar al te vaak niet zonder risico’s te zijn. Indien men tijdens druk verkeer slecht nieuws ontvangt via de telefoon, gebeurt het maar al te vaak dat een bestuurder zijn hoofd er niet goed meer bij heeft. Er zijn al diverse ongevallen geweest, waarbij de bestuurder naderhand aangaf dat hij afgeleid was door een handsfree gesprek!

 3. Radio, navigatie, telefoon enz. maken steevast deel uit van de auto uitrusting. Er is ook niets mis mee, maar laat dan de telefoon ‘handsfree’ zijn, zodat beide handjes aan het stuur blijven. Ook radiobediening zit tegenwoordig vaak op het stuur en navigatie moet gewoon vóór het rijden ingesteld worden. Op die manier is het veilig rijden redelijk gewaarborgd lijkt mij. En eh, Martin, radio en navigatie kunnen bijdragen aan meer ontspannen rijden en bevorderen daarmee de veiligheid.

 4. Duidelijk dat we er allemaal mee klaar zijn. Hoge boetes prima!! Maar waar blijven de controles? Ik zie dagelijks tientallen bellen of wat dan ook, een bos extra politie kan de hele dag door boetes schrijven. Het loont vast het extra personeel.

 5. Mooi, die hoge boetes….. maar ik zie 80% van de Spanjaarden gewoon ouderwets bellen in de auto. Wordt totaal niet op gelet door politie.

 6. Als je je bekeuring binnen 30 dagen betaald kost het in Spanje de helft dus €. 100-
  koopje, maar ze mogen het van mij best €. 500- maken en dan in heel Europa prima.

 7. De domme bestuurder wordt rijdend gebeld in dit geval met gebruik van de auto op de snelweg. Hij vraagt met wie spreek ik? De beller geeft antwoord , met Harry en ik rijdt nu achter je kijk maar ik zwaai nu. !! Waarop de domme bestuurder achterom kijkt en frontaal tegen de vangrail rijdt en over de kop slaat. Zeg maar vliegt en een mooie salto 3x. Geplet.! Stoppen en kappen met dat gedoe. Stop eerst op een parkeerplaats en bel terug.

 8. Zelf gebruik ik geen telefoon alleen thuis ook niet op straat het is niet nodig zeker niet in een auto, sorry …de boete mag € 500.00 worden voor een ieder, na de tweede maal € 1000.00 , bij de derde maal inname van de rijbevoegdheid, hopelijk zal men het dan afleren!
  OM het is tijd er vallen genoeg doden en gewonden door het bellen etc.

 9. Heel goed!
  Zie de laatste tijd maar al te vaak ‘slingerende’ auto of automobilisten die wel heel langzaam gaan rijden en dan blijken ‘druk’ te zijn met hun telefoon. Trouwens onze Spaanse weggebruikers hebben wel wat beters te doen….bijvoorbeeld richting aangeven!! Maar goed daar maakt zelfs de politie zich schuldig aan, was verbaasd (of eigenlijk niet) toen ik stukje achter ze reed en niet ene keer de richting werd aangegeven! Voor de rest leuk volk hoor die Spanjaarden!

 10. Is “handsfree” bellen niet genoeg? Dat moet toch volstaan!
  Al het andere is verboden dus doe het niet dan krijg je ook geen boete.

 11. Dat het gebruik van een toestel dat niets te maken heeft met autorijden gevaarlijk is, zal ongetwijfeld juist zijn MAAR: men moet dan wél consequent zijn en het gebruik van de autoradio en diversen ook maar beboeten want dat heeft ook niets te maken met autorijden!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken