skip to Main Content
Mariano Rajoy Vs Carles Puigdemont en de toekomst van Catalonië (2017)

Mariano Rajoy Vs Carles Puigdemont en de toekomst van Catalonië (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Daags nadat Koning Felipe VI over de Catalonië crisis heeft gesproken komen zowel de Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont alsook de Spaanse minister-president Mariano Rajoy met verklaringen. Beide politici willen echter geen meter wijzigen van hun oorspronkelijke plannen, dat wil zeggen Puigdemont staat open voor dialoog maar zet zijn plannen van afscheiding door terwijl Rajoy niets wil weten van een dialoog zolang Puigdemont en het Catalaanse parlement buiten de wet loopt en doorgaat met het afscheidingsproces. Het is dus met rechte een gevaarlijke patsstelling op dit moment.

Niemand weet goed wat er gaat gebeuren de komende dagen en veel mensen die wonen in Catalñonië leven in grote onzekerheid. Dat geldt voor alle personen die in Catalonië geboren zijn, Spanjaarden die kort of lang geleden naar Catalonië verhuist zijn om te wonen en werken en ook de buitenlanders die in Catalonië wonen en werken en niet goed weten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het nadeel is dat welke beslissingen er ook genomen mogen worden, het leven van 7,5 miljoen inwoners van Catalonië zal drastisch veranderen, voor velen beter maar volgens anderen weer slechter.

Illustratie: Raúl Arias – El Confidencial

Carles Puigdemont

De dag nadat Koning Felipe VI het Spaanse en Catalaanse heeft toegesproken (op zich al een vreemd moment want dat is niet de normale gang van zaken) kwam de regiopremier Carles Puigdemont met zijn verklaring. Als eerste voelt Puigdemont zich gesterkt door de staking van afgelopen dinsdag en door de 2 miljoen Catalanen die voor afscheiding hebben gekozen en dus zijn plannen steunen. Verder zegt hij open te staan voor een dialoog met de centrale regering maar daarbij wil hij geen concessies doen en gewoon zijn plannen voor afscheiding voortzetten.

Ook had Puigdemont geen goed woord over voor Koning Felipe VI die volgens hem een kans om de harten van de Catalanen te winnen heeft laten liggen. Zijn bericht voor de Koning was dan ook “Así no!” ofwel “Zo niet”. Volgens Puigdemont sprak Felipe slechts een deel van de bevolking toe en dat was niet dat deel wat onafhankelijk wil zijn van Spanje. Puigdemont spreekt echter ook uit naam van slechts 2 van de 5,3 miljoen stemgerechtigden dus ook niet uit naam van de meerderheid, al ziet de Catalaanse regiopremier dat anders.

Illustratie: Raúl Arias – El Confidencial

Mariano Rajoy

Na de televisietoespraak van Puigdemont publiceerden Spaanse media een interview met de Spaanse minister-president waarin hij nogmaals aankondigde dat er geen dialoog zal komen zolang Puigdemont en zijn regering buiten de wet blijft handelen. Er kan in weze pas gesproken worden als de Catalaanse autoriteiten teruggaan naar de wet en de verklaring van onafhankelijkheid vergeten. Zolang als dat niet zal gebeuren wordt er tussen de Spaanse regering en Catalaanse overheid niet gesproken. Velen zeggen echter dat men achter de schermen wel al bezig is met gesprekken waarbij men zelfs de aartsbisschoppen van Barcelona en Madrid heeft ingeschakeld.

Rajoy voelt zich gesterkt in zijn houding door de Spaanse grondwet, de steun uit de Europese Unie en praktisch alle Europese landen die het weliswaar niet eens zijn met het gebruik van geweld zoals afgelopen zondag 1 oktober maar wel aangeven dat men in een democratie zoals in Spanje altijd binnen de wetten dient te handelen. Dit kan Rajoy blijkbaar niet al te vaak aangegeven immers zijn regering doet alles wat er gebeurt binnen de Spaanse grondwet en gehoorzaamt de rechters en het Constitutioneel Hof, iets wat volgens Rajoy Puigdemont en ze zijnen zeker niet doen.

Illustratie: 123rf

Hanengevecht

De situatie zoals er nu heerst in Catalonië en de gespannen sfeer tussen Catalonië en de rest van Spanje maar ook die van Catalanen versus Catalanen, Catalanen versus Spanjaarden en zelfs agenten versus agenten is surreëel te noemen. Veel buitenlanders begrijpen dan ook helemaal niets van deze patstelling en het gecreëerde conflict immers Spanje onderdrukt Catalonië niet zoals dat vaak in andere landen wel gebeurt, Catalonië heeft al ontzettend veel vrijheden maar wil dat de inkomsten die gegenereerd worden in de regio ook binnen deze regio blijven … allemaal dingen waarover gepraat kan worden, zeker als het om politici gaat die hun werk moeten doen, praten, debatteren, dialoog voeren en proberen op normale verstandelijke wijze uit de onenigheid te komen, dat geldt voor zowel Rajoy alsook voor Puigdemont.

Vanuit Catalonië wordt geroepen dat men al 18 keer bij Madrid heeft aangeklopt met de vraag of er gepraat kan worden (iets wat overigens volgens diverse media niet helemaal klopt) terwijl Madrid zegt dat de Catalanen wel gekomen zijn maar met maar een ding op tafel: referendum Si of Si en geen andere alternatieven. Wat in dit geval de waarheid is over deze gevoerde gesprekken en wat er gezegd is kan over gediscussieerd worden omdat van beide kanten er andere verhalen zijn dus wie spreekt daar nu de waarheid?

Volgens velen is de enige oplossing wellicht dat Rajoy en Puigdemont opstappen, dat er zowel in Spanje alsook Catalonië nieuwe verkiezingen komen en men met nieuwe leiders alsnog probeert een politieke oplossing te zoeken. Doet men zoiets niet dan kan de situatie compleet uit de hand lopen, een scenario waar niemand in Catalonië en ook niet in Spanje op zit te wachten.

Mochten de Catalanen toch beslissen door te gaan met hun plannen dan kan de Spaanse regering op grond van artikel 155 ingrijpen waarbij er een situatie ontstaat waarbij niemand weet wat er gaat gebeuren. Artikel 155 is bedoelt om de eenheid van Spanje te bewaren en mogelijke staatsgrepen uit te sluiten. Bij artikel 155 kunnen vergaande beslissingen worden genomen waarbij men ook het leger kan inzetten en dan is het hek van de dam en zullen er situaties ontstaan die absoluut niet in een modern Europees land zoals Spanje thuis horen.

Er is op dit moment ronduit een belachelijke situatie ontstaan waarbij alle partijen schuld hebben, of men het daar nu mee eens is of niet, als je de situatie nuchter bekijkt is iedereen fout bezig. Het lijkt er echter op dat gedurende het hanengevecht tussen Rajoy en Puigdemont men de bevolking compleet negeert want als je dat niet zou doen dan doet een politicus er alles aan om een vreedzame oplossing te vinden, zoniet dan ben je geen goede politicus.

PS: Het plaatsen van reacties is toegestaan maar houdt het netjes, respecteer ieders mening en houdt je aan het onderwerp. Gebeurt dat niet dan worden reacties zonder opgaaf van reden verwijdert of de mogelijkheid tot reageren opnieuw gesloten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 32 reacties
 1. er is veel gezegd en geschreven, maar heeft men al eens nagedacht over oorzaak en gevolg ?
  want hoe dan ook, er zijn redenen voor catalonie om “de molen in werking te zetten”.
  niet voor niets behoort men tot de autonome regios. catalonie is, weliswaar zeer lang geleden,
  met geweld ingenomen en onderdrukt. dit zette zich voort onder franco en zelfs vandaag
  de dag speelt madrid zich vaak op als dictatoriale macht. vandaar dat ik vind, dat er een referendum had moeten plaats vinden, en dan overleg. nu zijn, weer door dictatoriaal
  optreden, bijna alle deuren dicht.

 2. hopelijk kunnen andere landen er lessen uit trekken en ineen democratie telt de grondwet, en de meerderheid en daar moet de minderheid zich bij neerleggen tot een volgende verkiezing dan kan het volk verandering brengen

 3. Heeft Puigdemont ook al nieuw illegaal Catalaans geld in omloop gebracht nu hij Catalonië illegaal onafhankelijk heeft verklaart? Onafhankelijk betekent ook weg uit de euro en het europees samenwerkings contract wat landen ondertekent hebben.
  Madrid en de rest van Spanje blijven immers bij de euro en de Spaanse grondwet.

 4. Zonder de EU is er in deze globaliserende wereld geen land in Europa dat alleen kan overleven.

  1. Ooit is de 80 jarige oorlog begonnen omdat het gewest ( lees de autonome regio ) de Nederlanden, geen zin meer had om als welvarend gewest aan de Spaanse koning iedere keer opnieuw meer belasting te moeten afdragen. Onafhankelijk worden van Spanje was in eerste instantie helemaal geen optie. Er staat niet voor niets in het Nederlands volkslied: “de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd”. Maar wat deed de Spaanse Koning Filipe II ? Hij luisterde niet en stuurde alleen maar soldaten. Geen dialoog niets, alleen maar gericht op het in standhouden van zijn rijk, desnoods met geweld.
   De geschiedenis herhaalt zich met Catalonië en de naamopvolger Filipe V kan evenals zijn voorvader niets anders bedenken voor zijn opstandige regio dan de wil opleggen door onvoorwaardelijke gehoorzaamheid.
   Ik ben geen voorstander van Puigdemont en zijn intolerante en gemanipuleerde bestuurders maar zowel Madrid als Barcelona moeten nu echt de dialoog gaan zoeken en snel ook. Dit mag geen 80 jaar gaan duren.

  2. Geloof die onzin nou niet!! Dat is precies wat ondemocratische dictators als Juncker en Timmermans ons willen laten geloven…. voorlopig redden niet-EU-leden Noorwegen en Zwitserland zich toch heel aardig…..

 5. Los van de inhoud, die me wel interesseert, stoor ik me enorm aan de ontzettend vele, flagrante dt-fouten in het artikel. Dit haalt het niveau echt naar beneden. Misschien je teksten eerst eens laten nalezen?

  1. Luc, lekker belangrijk om bij zulke broodnodige informatie te gaan zeuren als taalprofessor! Er is al zo vaak gemeldt dat de artikelen niet zelf geschreven worden, maar overgenomen worden uit Spaanse dagbladen en dan snel vertaald worden. Wees blij dat de redactie zoveel moeite doet om ons op de hoogte te houden.

 6. Ik vind het goed dat iedereen hierover een eigen menig heeft. Maar mijn mening is dat het beleid in Spanje maar ook het project Europa duidelijk faalt, ze hebben beide jaren lang dit probleem niet constructief opgelost, wat er enkel toe leid dat bepaalde frusstraties in bepaalde bevolkingsgroepen enkel gehoord worden wanneer deze een extreme vorm aannemen, nu dit is nooit goed om eender welk beleid te voeren en ik vind het triestig dat politieke partijen bepaalde frusstraties onder bevolkingsgroepen exploiteren voor hun eigen gewin maar anderzijds heeft het gevoerde beleid ook geen constructieve oplossingen gebracht. En zie ik ook geen enkel politieke partij die constructieve oplossingen brengt ze hebben allemaal een populistisch programma. once the genie is out of the bottle….

  1. In Spanje moet je geen politieke oplossing verwachten. Spanje heeft altijd een regering gehad met een meerderheidspositie in de kamer. Hierdoor wordt het besturen van het land of comunidad dusdanig beïnvloed dat wetten zonder overleg gemaakt (of ongedaan gemaakt) worden en de deur naar corruptie ver open staat. Kijk naar al de corruptie vooroorzaakt door absolute meerderheid (zakken vullen) socialisten in Andalucia, PP in Madrid, Valencia etc, of familie Pujol en Catalonië.

   Daarnaast heeft de PP helemaal geen interesse om de situatie in Catalonië op te lossen. Hier zitten immers helemaal geen stemmers. Het is veel belangrijker om met (veel te) harde hand, de Catalanen de les te lezen, want dat geeft stemmen in Spanje.
   (Lees het artikel van zondag in NOS – aanrader)

  2. In Spanje moet je geen politieke oplossing verwachten. Spanje heeft altijd een regering gehad met een meerderheidspositie in de kamer. Hierdoor wordt het besturen van het land of comunidad dusdanig beïnvloed dat wetten zonder overleg gemaakt (of ongedaan gemaakt) worden en de deur naar corruptie ver open staat. Kijk naar al de corruptie vooroorzaakt door absolute meerderheid (zakken vullen) socialisten in Andalucia, PP in Madrid, Valencia etc, of familie Pujol en Catalonië.

   Daarnaast heeft de PP helemaal geen interesse om de situatie in Catalonië op te lossen. Hier zitten immers helemaal geen stemmers. Het is veel belangrijker om met (veel te) harde hand, de Catalanen de les te lezen, want dat geeft stemmen in Spanje.
   (Lees het artikel van zondag in NOS – Waarom harde hand? Aanrader)

 7. De burgeroorlog werd geleid door Juan March in 1936. Franco won niet de burgeroorlog doch het (buitenlands) Groot Kapital. Het Groot Kapital gaat hier ook beslissen wie er gaat winnen.

 8. Bedrijven en banken in Catalonië wachten niet langer af of het regionale parlement de onafhankelijkheid zal uitroepen en vertrekken massaal. Banken stellen hun cliënten ondertussen gerust dat hun spaargeld veilig is.

  Biotechnologiebedrijf Oryzon besloot eerder deze week al het hoofdkantoor te verplaatsen van Barcelona naar Madrid om ‘de activiteiten en relaties met investeerders te optimaliseren’.

  Telecombedrijf Eurona maakte vandaag ook de verhuizing bekend van Barcelona naar Madrid ‘in lijn met onze groeistrategie en reorganisatie van onze structuur’, zo meldt het Spaanse persbureau EFE. Banco Sabadell verhuist het hoofdkantoor van Barcelona naar Alicante te verplaatsen. CaixaBank zinspeelt op vertrek naar de Balearen (o.a. Mallorca).

  Impasse
  De bedrijven willen zich niet langer vestigen in Catalonië nu de (politieke) situatie daar zo onzeker is. Zondag mochten de Catalanen stemmen voor de onafhankelijkheid van de regio. Van de mensen die stemden (de opkomst was rond de 50 procent) was 90 procent hier voor.

  Sinds het referendum zit het land en de regio in een impasse. Beide partijen staan recht tegenover elkaar. De Spaanse centrale erkent de uitslag niet en noemde het referendum ongrondwettelijk. Bovendien verbiedt de Spaanse grondwet afsplitsing.

  Zie ook: Catalaanse leider Puigdemont wil dialoog.

  Maar regiopresident Carles Puigdemont wil door met zijn missie. Hij zinspeelde er op dat maandag, als het Catalaanse parlement bijeen zou komen, alsnog de onafhankelijkheid zou worden uitgeroepen. Deze bijeenkomst is nu verboden door het constitutionele hof. Als is de kans groot, zegt correspondent Alex Tieleman, dat ‘Catalanen deze uitspraak niet serieus nemen’.

  Ondernemers maar ook burgers verkeren in onzekerheid. Bovengenoemde bedrijven staan niet op zich. De financiële krant Expansión schreef begin dat jaar al dat de nationalistische agenda, net als de toenemende belastingdruk op particulieren en bedrijven, ervoor zorgt dat bedrijven de regio verlaten.

  ‘Exodus’ in cijfers

  In cijfers over 2016: in dat jaar verplaatsten 4240 bedrijven in Spanje (groot én klein) hun bedrijven van de ene regio naar de andere. Hoewel Catalonië een Europees en internationaal georiënteerde regio is, vertrokken 802 bedrijven. Daarvoor kwamen er 531 terug. Ter vergelijking: naar Madrid kwamen 1437 bedrijven en vertrokken er 1013.

  Volgens het Spaanse kredietbureau Axesor zette de ‘exodus’ dit jaar door. De regio verloor nog eens 405 bedrijven aan andere regio’s (vooral Madrid). Daartegenover vestigden zich in de regio 337 bedrijven.

  Catalaanse banken hebben sinds het referendum miljoenen euro’s verloren op de beurs. Zij stelden hun cliënten gisteren op de Spaanse televisie gerust dat hun geld veilig is. Ook economieminister Luis de Guindos zei dat ‘cliënten van de Catalaanse banken niets hoeven te vrezen

 9. Grondwet is grondwet en door de Catalanen eveneens ondertekend!
  Het niet naleven is illegaal. Alle si stemmers en vlaggenzwierders denken
  dat alles beter zal worden. Hebben ze een glazen bol misschien?
  Madrid is nog braaf. De Catalaanse bestuurders mogen van geluk spreken
  dat de Spaanse regering hun autonomie nog niet heeft overgenomen.
  De Illes Balears en Valencia als oorspronkelijk Catalaans grondgebied
  hoeven gelukkig niet mee te spelen in dit illegaal gebeuren.

  1. Sterker nog; uit een peiling, gehouden in de com Valenciana blijkt dat 88% van de bevolking tegen de onafhankelijkheid van Cataluña is. De president, Ximo Puig, gelooft alleen in de eenheid van Spanje.

 10. Geloofwaardigheid van Europese monarchieën, het niet democratisch gekozen staatshoofd geeft zij mening over de ,,democratie,,!!

 11. Stel,stel dat ze onafhankelijk worden krijgen de Balearen er dan ook mee te maken?

 12. Er word aan beide kanten haantjes machtspolitiek gespeeld over de ruggen van de gewone burger. Puigdemont speelt met vuur en lokt indirect geweld uit. Rajoy heeft een 5 m dikke plaat staal voor zijn hoofd. Het is totaal onbetamend gedrag voor demoratische leiders.

  Ja, in de geschiedenis zijn veel onafhankelijkheidsbewegingen (zeer) bloedig tot stand gekomen, maar dat is geen reden om het hier en nu in Europa in 2017 ook op die manier te doen. De enige acceptabele weg naar onafhankelijkheid is vreedzaam en legaal. Bloedvergieten is geen optie.

  De (zeer redelijke) regel in de generalitat is 90 zetels voor een grote verandering. Dat is 64% ofwel een 2/3de meerderheid.

  Dus: niet voordat 2/3de van de Catalanen, oftewel ongeveer 3,5 miljoen stemmen voor ‘Junts pel si’ kan er begonnen worden met een proces dat zou kunnen lijden tot onafhankelijkheid.

 13. Waarom niet gewoon het referendum begeleiden en accepteren, oftewel legaliseren. En dan over de uitkomst gaan overleggen. Dat is democratie en de wil van het volk.

  1. Ben ik het helemaal mee eens. Een legaal referendum en als dat niet mogelijk is vanwege de huidige grondwet een volksraadpleging zodat de Catalanen legaal hun mening kunnen geven waarna dialoog gevoerd kan worden. De huidige situatie slaat nergens meer op en moeten de politici oplossen voordat het allemaal te ver gaat.

 14. Iets wat de ETA ondanks jarenlang bloedvergieten, nooit is gelukt, denken de Cataloniërs nu met een illegaal referendum wél te bereiken. Lijkt me een hopeloze zaak.

 15. Ik woon al 12 jaar in malgrat de mar en het enige waar het om gaat bij de catalanen is geld. En geloof me, het grootste gedeelte van de catalanen wil gewoon bij spanje blijven.

 16. 4 miljoen tegen er zijn maar 5.5 miljoen stemgerechtigde waarvan 42,5% hebben gestemd meegerekend dat 750.000 al gestemde stemmen inbeslag zijn genomen dat komt neer op een totale opkomst van 56 procent aanhoudend dat veelal ja stemmers zijn gaan stemmen kom je neer op een nipte minderheid of meerderheid, maar ja ik had niet anders verwacht van een Spaanse propaganda site die senor Rajoy
  Leider van een partij opgerixlcht door ex-fascisten verdedigt onder het motto van het gaat tegen de constitutie in. VISCA CATALUNYA

  1. @Visca; Dit is nu een voorbeeld van een post die wel verwijderd kan worden. Het is wartaal en verwijzingen naar fascisten etc. slaat nergens op. Je berekening slaat ook al nergens op. De hele discussie over een illegaal gehouden referendum slaat zelfs nergens op. Het is zoiets van heeft de inbreker nu gewoon via de voordeur aangebeld en het servies meegenomen of is ie via de achterdeur binnen gekomen? Het gaat er toch om dat er gestolen is? Het referendum was ook volgens de eigen catalaanse regels niet legaal.

 17. Heel simpel en ik herhaal het nog maar eens: Bergpiek is met zijn boevenbende de grote schuldige. Hij handelt buiten de wet. Dat vindt de rest van Spanje , de EU en de grote Europese landen. Dit is dus een ramkoers op weg naar de afgrond en zijn Catalaanse , voorgelogen volk, meeslepend. Een groot schandaal! Natuurlijk gaat Madrid niet praten met zo’n boevenbende, ze hebben immers de steun van bijna iedereen, behalve die 2miljoen Catalanen die geloven in de leugens van Bergpiek.
  Ditbis gewoon een ordinaire staatsgreep! Als hij dat maandag inderdaad bevestigd met het uitroepen van de onafhankelijkheid ( deze vergadering is inmiddels verboden door het TC, maar daar zullen ze wederom lak aan hebben) , dan wordt hij opgepakt en voor jaren achter de tralies gezet. Net als indertijd kolonel Tejero, kent u hem nog ?

 18. Ik heb deze middag een live interview gezien van de vice president van Catalonië en dacht dat het om een joke ging. Het enige dat ie niet had was een rode neus. Dit soort mensen willen straks gaan regeren. Het zijn allemaal jokers hier en in Madrid. Bananen republiek Spanje.

 19. Er is bijna geen land in Europa dat zijn vrijheid heeft gekregen door zich aan de toen geldende wetten te houden!!

  1. En ook niet zonder bloedvergieten. Daarom praten. Dialoog. 2 miljoen mensen voor en 4 miljoen tegen.

   1. ‘k wist niet dat er maar 6 miljoen mensen wonen in Spanje?
    Of hebben die gewoon niets te vertellen?

    Straks scheiden de vlamingen zich af van Belgie en daar hebben de walen niets over te zeggen?
    Of de Friezen uit Nederland?
    En zo kunnen we nog wel ff doorgaan.
    Binnen Friesland hebben Heerenveeners veel minder op met het ‘friese’ dan de rest van Friesland. Dus ja, waar zouden die zich ook niet afscheiden van Friesland zonder met de rest van Friesland daar over te praten…
    Nee, wat ze in Catalonie doen is verkeerd en als ze doorzetten is het gewoon een oridinaire greep naar de macht mening Zuid Amerikaans of Afrikaans land niet vreemd…

    Catalonie is heels snel zijn krediet aan het verspelen op het moment. Zodanig zelfs dat ook de in de rest van Spanje verguisde en verafschuwde Rajoy het nu bij binnenlandse verkiezingen het wel eens heel goed zou doen.

    De inwoners van Catalonie, de Spanjaarden maar ook de Europeesche leiders, worden door de onbuigzame houding van beide kemphanen gedwongen een kant te kiezen. Je mag 2 keer raden naar wie de steun gaat….?
    Een onafhankelijk Catalonie daar zit echt niemand op te wachten, buiten een paar extremisten in Catalonie dan….

  2. dat is al een tijdje geleden die opstanden , toch in de landen die in de EU zitten.
   Vroeger gebeurde dat maar dan waren ze nog niet beschaafd !
   Nu blijkbaar ook niet ????

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken