MENING: Mag je Sinterklaas vieren als je in Spanje woont?

MENING: Mag je Sinterklaas vieren als je in Spanje woont?
Beeld: 123rf

MADRID – Je moet integreren in de Spaanse cultuur, gebruiken en maatschappij wordt er altijd geroepen als iemand in Spanje gaat wonen. Maar kan men integreren zonder de eigen tradities en gebruiken te verliezen? Dat komt met name naar boven als het Sinterklaastijd is en je kinderen hebt. Moet/mag je dan de Sinterklaastraditie voortzetten of alleen de Spaanse Kerst- en Driekoningen tradities aannemen?

Weliswaar wordt Sinterklaas hoofdzakelijk gevierd door families die kinderen hebben maar natuurlijk zijn volwassenen ook niet vies van een avond met kado’s. Maar wat als je Nederlander/Belg bent en in Spanje woont en ook daar jouw kinderen opvoedt? Moet je de Spaanse gewoontes en gebruiken handhaven of mag je naast de Spaanse tradities ook Nederlandse/Belgische tradities vieren.

Wellicht is het voor veel emigranten een moeilijke beslissing en kiest de een alleen voor de Spaanse en de ander voor de tradities, gebruiken en gewoontes van zowel Spanje alsook Nederland/België. Maar wat is jouw mening … moet/mag je gewoon Sinterklaas blijven vieren als je in Spanje woont of moet/mag je alleen de Spaanse tradities en gewoontes aannemen omdat je ‘geïntegreerd’ moet zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

32
Reageer op dit artikel

15 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
brianvanhees@hotmail.com

Miel heeft zoals gewoonlijk de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Veel geschreeuw weinig wol zou in deze ook toepasselijk zijn.

Miel

Dat is uiteraard ook mogelijk, Brian. Maar wat bedoel je met de klok en de klepel ?
Misschien is het ook leuk om weten dat schapen niet schreeuwen maar blaten.

Ruud

Vieren maar zou ik zeggen. Alle redenen om te vieren zijn toch goed.

Maar wel met een witte Piet en een zwarte Sint, die naast zijn paard loopt, dat arme beest.

Ruud

skbeetje

Oh redactie, wat zal ik blij zijn dat zulke mensen als hierboven geen reactie meer kunnen leveren. Laat jullie voorstel aub doorgaan. Please??

Ramon

Wij vieren geen Sinterklaas. Onze kinderen zijn hier geboren en er wordt helemaal nergens Sinterklaas gevierd. Tot nu toe hebben we Kerst gevierd en waarschijnlijk zal daar 3 Reyes bijkomen, omdat ze nu de leeftijd krijgen dat vriendjes het daarover gaan hebben.

Miel

Gewoon omdat ik vind dat het invoeren van de eigen traditie geen goed idee is word ik hier de huid vol gescholden !! Wat een onverdraagzame bende ! Een voorbeeld van arrogante agressiviteit in plaats van assertiviteit ! Een handicap die nogal veel voorkomt bij onze noorderburen. Om het op zijn hollands te zeggen: bende zeikers !

Rob

Miel, ik had toch al gezegd: pilletjes niet vergeten, ik adviseer diazepam of oxazepam. En als het eenmaal werkt, bedenk dan het volgende: Zoals je ziet heb je het nu eens niet aan de stok met mij of Juan74, maar met anderen. Het resultaat is hetzelfde: grote ergernis over en weer. En natuurlijk weer het hele zwikkie over 1 Nederlandse kam scheren.
Ik had je slimmer ingeschat.

Miel

Inderdaad, Rob, behalve jij en je maatje zijn er nog wel mensen die het moeilijk hebben met het respecteren van andermans mening. Maar hoe wist je eigenlijk dat ik met die gehandicapte noorderburen jullie bedoelde ? Wie ‘t schoentje past….. ?

Femke

Leo ,wat heb je dat leuk vertaald ¡¡¡
Wat is er mis aan om onze cultuur te behouden maar respect hebben voor de Spaanse Cultuur

Kvdz

Ik woon al 22j in Vitoria gasteiz Baskenland. Al je geen kinderen hebt of ze zijn op leeftijd dan vier geen sinterklaas en vier je de dingen hier in Spanje. Trouwens ik heb nog nooit sinterklaas gezien in Spanje!!!!

Anoniem

Wij vieren zowel de Spaanse als de feesten eigen aan onze cultuur, daar is niets mee.In ons thuisland doen de geïmmigreerde families dat ook, daar is niets mis mee, wij leren onze kinderen ook nog de Nederlandse taal, ik vind dat belangrijk wanneer zij naar het thuisland gaan en de familie bezoeken dat zij nog met grootouders en andere familie kunnen converseren. Spaans leren zij automatisch in de ‘guarderia’ en van de vriendjes en op school.

maclaren0@gmail.com

zolang alles binnen huis blijft moet alles kunnen ;
Wat zou het zijn dat de engelsen hier links gaan rijden : – )

Han

Mijn eigen cultuur meenemen is niks mis mee. Dat ik een stukje Nederlandse kaas in de Mercadona kan kopen maakt het leven alleen maar rijker, kleuriger. Maar het gaat irriteren als de cultuur ter plaatse verkleurd gaat worden. Met andere woorden ik moet hier de plaatselijke cultuur respecteren. Is wel eens moeilijk als er weer uitbundig vuurwerk afgestoken wordt want dan vraag ik mij af of het niet ietsje minder kan want de kinderen in Afrika hebben niet te vreten.

Harrie

Beste Miel
Je zet je eigenmening duidelijk neer, maar dring hem andere niet op a.u.b.

Lucia

Ik ben het eens met incognito :
NL:
Natuurlijk kan men integreren zonder eigen gebruiken en tradities te verliezen, die persoonlijke en vrije keus maak je toch zelf.
Zelf doe ik er niets aan, zijn geen nederlanders hier.

Miel is inderdaad “de eeuwige Zuurpruim “

info@vuuraanzee.nl

Als ik jullie was zou ik maar een beetje op mijn woorden letten. Als de Sint jullie hoort zit je zo in en zak en hoe het dan weer verder moet ????
Fijne avond allemaal…..

Anoniem

Niet mógen maar moeten. Wát een heerlijk feest. Ik heb 17 jaren in Zuid Spanje gewoond, gehuwd met mijn Spaanse Martina en onze dochter is daar geboren. Via de Nederlandse school in Torremolinos is zij bekend geraakt met het Sinterklaas feest en we omarmen het nog steeds. Nu terug in Nederland vieren we vanavond pakjesavond en 06 januari als schoonmoeder hier is lekker Los Reyes. Wát heerlijk. Feesten waar jezelf en vooral je kind blij van worden.

Miel

Migranten worden verondersteld zich aan te passen aan de wetten en de cultuur van de nieuwe omgeving. Dat noemt men integreren en is m.i. een plicht! Het jaarlijkse kinderfeest is in Spanje op 6 januari en niet op 6 december. Sinterklaas vieren komt dus eigenlijk neer op een weigering om te integreren en is even storend als het onverdoofd slachten of het dragen van een burkini.

Koos

Miel zeg dat ook even tegen de Moslims die hun Suikerfeest overal mee naar toe nemen en wat dacht je van Ramadan.

Het is heel normaal dat je als ouders de tradities van je thuisland in ere houd, dus vier je zowel de Spaanse als de Nederlandse tradities.

Miel je bent een zuurpruim die totaal niet van het leven geniet.

Miel

Jij bent dus van mening dat migranten zich niet hoeven aan te passen ? OK, Koos, ieder zijn mening. Ik zal je daarvoor niet uitschelden, en wat dat genieten betreft: maak je over mij maar geen zorgen.

Am

Ik geloof dat Koos zegt dat ze tradities van beide landen zouden moeten vieren.

In

Je eigen tradities moet je houden, maar binnenshuis. Respecteer de tradities van je nieuwe cultuur. Zo gaan de Spanjaarden je ook aanvaarden. En wordt je geïntegreerd in je nieuw thuisland. Dit verwachten we toch ook van de vluchtelingen die in ons thuisland aankomen.

Nel Blaauwiekel

Beste Miel, geloof niet helemaal dat je begrijpt wat integreren is. Dat betekent dat je de gewoontes e.d. in het land waar naartoe je geëmigreerd bent accepteerd. Je hoeft ze niet geweldig te vinden. Bv. Stierengevechten. Ik haat het, maar is dat bij ons in de buurt dan ga ik daar gewoon niet naar toe. Net als tegenwoordig het suikerfeest in Nederland. Doet me niks dus daar zal je mij niet bij zien. Maar niemand zal het Sinterklaas feest afpakken van de Nederlanders hier in Spanje met kinderen. Dus doe aub niet zo degenererend ten opzichte van de mensen die… Lees verder »

Nicolás

Miel wat ben jij een een betweterige zielepoot. Je IQ wel eens laten meten?

Henk

Natuurlijk vier je sinterklaas in Spanje als je kinderen hebt. Je viert toch ook kerst als je in een islamitisch land zou wonen.

Anoniem

Als het Suikerfeest en de ramadan in heel de wereld gevierd mag worden ..waarom zou je dan sinterklaas niet mogen vieren met je kinderen ..integreren is eerst en vooral de taal leren

martin-anoniem

De meesten spreken al niet de taal. Wat heeft integreren dan voor zin?

INCOGNITO

Natuurlijk kan men integreren zonder eigen gebruiken en tradities te verliezen, die persoonlijke en vrije keus maak je toch zelf.

leo

Volgens mij doen ze in Benidorm een sinterklaas feest, ah ik ziet dat vorig jaar was dit jaar is het in Alfaz De Pi. Canción típica de ‘Sinterklaas’ Sinterklaasje kom mar binen / Pequeño San Nicolás, entra dentro Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht / Pequeño San Nicolás, entra con tu ayudante want we zitten allemaal even recht. / porque todos nos ponemos en pie. Misschien heeft U nog even tijd / Quizás tengas algo de tiempo voordat U weer naar Spanje rijdt. / antes de que vuelvas a España. Kom dan ook even bij ons aan / Acércate… Lees verder »

Esta Löchter

Leuke vertaling Leo!

Piet Paëlla

Hahaha, leuk Leo, maar…….. hoe zou jij “de zak van Sinterklaas, o jongens jongens ‘t is zo’n baas” nou vertalen in het Spaans?…..

Anoniem

Dank U voor de Spaanse les, zeer leerrijk !

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.