skip to Main Content
De traditionele Driekoningen cake: Roscón de reyes
123rf

De traditionele Driekoningen cake: Roscón de reyes

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als je in Spanje woont en op de een of andere manier ook het Driekoningenfeest viert dan zul je zeker ook in aanraking komen met de typische cake of taart die op 6 januari gegeten wordt. De roscón de Reyes is een ronde taart die eigenlijk op een hele grote donut lijkt, met een gat in het midden en de randen gevuld met slagroom of ander zoets. Het opvallende is dat in de vulling iets verstopt zit en dat dit een betekenis heeft.

De roscón de Reyes of pastel de Rey is een groot zoet brood of taart in de vorm van een torus (zeg maar donut) met een gat in het midden en de taartranden belegd met gesneden gekonfijt fruit. De taart zelf bestaat uit twee delen (boven en onder) en is normaal gesproken gevuld met slagroom of crème maar de laatste jaren ook wel met mokka, chocolade, dulce de leche en van alles en nog wat als het maar zoet is. In veel winkels zijn tot wel 50 soorten te vinden. Er zijn ook Driekoningentaarten te vinden zonder vulling voor diegene die niet zo van zoet houden.

Het meest opvallende en karakteristieke van de roscón de Reyes is dat er kleine verrassingen in zitten. Dat zijn traditioneel gezien kleine keramische of plastic beeldjes die te maken hebben met baby Jezus. Daarnaast zit er ook een boon (haba) in de vulling van de taart en wordt de taart gepresenteerd met een gouden kroon. Diegene die in zijn/haar stukje taart een boon vindt moet de roscón de Reyes betalen terwijl degene die het beeldje vindt de kroon mag opzetten en voor die dag de Rey (koning) of Reina (koningin) is.

De laatste jaren worden de roscónes de Reyes ook gebruikt voor reclamedoeleinden en om klanten te trekken zoals bij het warenhuis El Corte Inglés waar diverse goudstaven verstopt zijn in de ruim 600.000 geproduceerde Driekoningentaarten. Daarnaast zijn er ook bakkers en winkels die geld en cadeaubonnen verstoppen in de vulling van de taarten maar dat heeft eigenlijk niets meer te maken met het kinderfeest.

Geschiedenis

Waar de roscón de Reyes vandaan komt is niet helemaal bekend maar volgens sommige deskundigen stamt deze speciale taart, oorspronkelijk zonder vulling, uit de tijd van de Romeinen die ook in Spanje huis hebben gehouden. Anderen zeggen dat de roscón de Reyes taart komt van de vorm van de corona de adviento ofwel de adventskrans die dezelfde ronde vorm heeft maar bestaat uit dennen- of sparrengroen.

Er zijn ook theorieën dat de roscón de Reyes de oorsprong heeft in het feest ter ere van Saturnus, de God van landbouw. Tijdens deze festiviteiten werd er al een ronde taart gemaakt met vijgen, dadels en honing die verdeeld werd onder de armen en slaven. Daarnaast is bekend dat er in de derde eeuw al een boon of iets soortgelijks in de vulling werd gedaan.

Hoe dan ook, laat het je smaken, je moet het zeker eens proberen, ook al is het erg zoet 🙂 Wat is jouw favoriete roscón de Reyes, met welke vulling?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. De karakteristieke smaak van de Roscón, die oorspronkelijk niet gevuld was, komt door het toevoegen van oranjebloesemwater. “Te zoet” is natuurlijk relatief… het deeg zelf heeft zeker niet veel suiker in verhouding met hoeveelheid bloem bv

  1. Dat klopt Leo, dat wordt ook in het stukje vermeld!! Is het nu werkelijk een nationale sport onder nederlands lezenden om de redactie contstant af te vangen?

   1. Volledig met Beppie eens. Laat die betweters snel terug naar Nederland vertrekken. In plaats van een nuttige bijdrage hebben deze aso’s altijd iets te zeiken en vinden zichzelf geniaal. Helaas weten figuren als Leo niet waar het werkelijk om gaat, zielig mannetje!
    Complimenten voor de redactie, ga zo door, alle “normale” Nederlanders zijn er blij mee!!

    1. Precies, maar laat hem maar. Leo heeft natuurlijk niet doorgeleerd, heeft nu een minderwaardigheidscomplex, en wil van tijd tot tijd interessant doen. Heeft zelf niet in de gaten wat een onbenul hij is.

   1. Dan ben jij toch blind en leo niet want die ziet het gewoon goed, bij traditioneel PLAATS JE DE JUISTE FOTO en dus niet een foto van een roscon die er jaren later pas is bijgekomen. En wat een zeikerds zitten er hier zeg als iemand een mening geeft wordt dat gelijk afgezeken door een stel figuren die schijnbaar al langer dan een jaar niet meer mogen van hun vrouw zo gefrustreerd allemaal. En ik denk dat leo al heel wat langer in Spanje woont dan mening ander want hij heeft al meedere malen geschreven een Spaanse familie te hebben en wie kent dan de tradities beter?

    1. Ik ben het met Anoniem eens leo zeikt nooit iemand af maar er wordt wel over hem gezeken zonder enige gegronde reden daarvoor. Mensen kijk eens een keer in de spiegel.

     1. Ow en zelf kun je niet onder je eigen naam schrijven? Wie is dan eigelijk een trol? Ik lees hier vaak het nieuws maar van de commentaren eronder wordt ik vaak doodmoe, leven en laten leven he. Snap niet dat de webpagina eigenaar niet ingrijpt als mensen gericht iemand aanvallen.

     2. Er zijn er velen die anoniem reageren en wie zegt dat bvb koos jouw naam is? Naïeveling

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken