skip to Main Content
Demonstraties in heel Spanje tegen het jagen met honden

Demonstraties in heel Spanje tegen het jagen met honden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er in een tiental steden in Spanje duizenden dierenliefhebbers de straten opgegaan uit protest tegen de jacht met honden en het mishandelen en doden van honden in het algemeen. Zoals wellicht bekend is het in Spanje als een van de weinige Europese landen nog toegestaan om te jagen met galgo honden. Helaas komt er vaak op een gruwelijke manier een einde aan het leven van deze honden op het moment dat ze voor hun “baasje” niet goed genoeg meer zijn.

Zaterdag zijn er in 42 steden waaronder Madrid, Barcelona, Alicante, Valencia, Málaga, Bilbao, Salamanca, Zaragoza etc. duizenden mensen de straten opgegaan voor de verdediging van de honden, en dan met name de jachthonden die blijkbaar het meeste te lijden hebben in Spanje. Elk jaar weer worden er duizenden honden van de rassen galgo en podenco om het leven gebracht op het einde van het jachtseizoen in februari of wanneer de jagers menen dat de honden niet meer “hun werk” goed kunnen doen of simpelweg te oud zijn.

Ophangen

Vaak worden deze honden in de steek gelaten en ergens gedumpt (dan komt de hond er op zich nog goed vanaf) maar het komt steeds vaker voor dat deze honden op gruwelijke wijze aan bomen worden opgehangen, uitgehongerd of doodgeschoten. En dat terwijl ze eigenlijk hun leven lang voor hun baasjes gewerkt hebben, om het maar zo te zeggen. Volgens een studie uit 2015 van SOS Galgos worden er elk jaar meer dan 50.000 galgo’s in de steek gelaten of vermoord. Daarbij moet men dan nog de podenco’s optellen waarvan er ook duizenden aan hun lot worden overgelaten of erger.

Protest

De Spaanse Partij voor de Dieren (Pacma) had samen met diverse dierenbeschermings stichtingen en verenigingen voor afgelopen zondag opgeroepen de straten op te gaan uit protest tegen het jagen met honden, het doden van honden en uiteraard het mishandelen van honden in het algemeen. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven en op veel plaatsen gingen dan ook duizenden mensen met of zonder huisdieren, de straten op om te protesteren.

Jagen

Zo wil men een verbod hebben op het jagen met honden, iets wat bijna nergens meer is toegestaan in Europa behalve in Spanje. Pacma (Partij voor de dieren) wil eigenlijk nog een stap verder gaan door het hele jagen te verbieden in Spanje. Een algeheel verbod op de jacht zal nog moeilijk gaan worden want er leven in Spanje meer dan 900.000 jagers. Zij tezamen schieten jaarlijks miljoenen dieren, vooral gevogelte, konijnen, wilde zwijnen, herten, vossen en wolven, dood voor plezier of voor eten. In veel gevallen worden honden gebruikt om de dieren op te jagen of op te halen maar de jagers zijn ook niet vies van het plaatsen van vallen die vaak nog illegaal zijn.

Rectificatie: Het is in veel landen nog wel toegestaan om met honden te jagen maar niet met galgo’s en podenco’s, rassen die meer voorkomen in Spanje dan in andere Europese landen. Andere hondenrassen die gebruikt worden bij de jacht (o.a. in Nederland en België) zijn staande honden, spaniels, retrievers, lopende honden, zweethonden, dashonden en terriërs.

Lees meer over de Spaanse Partij voor de Dieren (Pacma)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Fijn dat Spanje vandaag deze gruwelijkheden belicht in dit artikel en natuurlijk is er weer een jager bij die zijn moorden wil vergoeilijken met allerlei drogredenen. Hoeveel plezier de honden er aan hebben en uiteraard komt het eten van vlees uit de vee industrie ook weer aan bod en hoe zo fijn het “scharrelvlees” uit de natuur is. We kennen de smoesjes van de jagers maar al te goed, maar het gaat niet om het een of het ander, maar om beide zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Jagers moorden graag vossen/roofvogels uit, want ze dulden geen concurrentie. Tellingen van het wild worden aan de keukentafel door de jagers zelf gedaan, want als je maar meldt dat er “teveel” van iets is, dan moet het wel afgeschoten worden natuurlijk. Hopelijk wordt de jacht ooit verboden, maar dan nog gaan de “heren” gewoon door, want ze laten hun moordzuchtige pleziertje niet afpakken!

 2. Rectificatie: Het is in veel landen nog wel toegestaan om met honden te jagen maar niet met galgo’s en podenco’s, rassen die meer voorkomen in Spanje dan in andere Europese landen. Andere hondenrassen die gebruikt worden bij de jacht (o.a. in Nederland en België) zijn staande honden, spaniels, retrievers, lopende honden, zweethonden, dashonden en terriërs.

 3. Ik heb al eerder op eenzelfde artikel gereageerd en volgens mij is dit dan ook een herhaling!!
  Er mag in heel Europa zoals Luc al zegt met honden gejaagd worden en ik denk dat de auteur zich wat meer moet verdiepen in het onderwerp voordat hij verkeerde info verstrekt aan onwetende mensen
  Ik jaag al 38 jaar met o.a working cocker spaniels, heidewachtel en flatcoated retriever
  En het plezier wat deze honden hebben tijdens de jacht is onbeschrijfelijk.
  En ik denk dat de Spaanse jagersverenigingen zich hard moeten maken voor een EERZAME en LIEFDEVOLLE behandeling van de jachthond die er uiteindelijk voor zorgt dat er een eerzaam stukje ultiem scharrelvlees op uw bord komt
  En ook wil ik nog graag even reageren op de on genuanceerde reactie van de anti jacht personen die met droge ogen kip eten waarvan er in Nederland zo’n 350.000.000 per jaar geslacht worden en een vreselijk leven hebben gehad, wild is het ultieme scharrelvlees en deze dieren hebben tenminste een aantal jaren in Gods vrije natuur geleefd en niet opeengepakt in een schuur

  1. Het artikel is een Nederlandse versie van een Spaans artikel, of in dit geval meerdere artikelen die maandag in de kranten verschenen naar aanleiding van wat er gebeurd is. De informatie komt dan ook uit deze nieuwsbronnen, wij vertalen het nieuws alleen zodat degenen die geen Spaans begrijpen het laatste Spanje nieuws kunnen lezen.

  2. Reactie op Mr Rene…. Het gaat hier niet over anti jacht zoals u het beschrijft en het gaat ook niet over
   wild of kip eten. Het gaat hier puur over het lot van jachthonden in Spanje. Welke Spaanse jager in bvba Andalusie gaat zich zorgen maken over een ” eerzame en liefdevolle ” behandeling van zijn jachthond.
   Denkt u nu echt dat die het verband gaan leggen tussen een goede behandeling van hun hond en een
   stuk wild op hun bord ! Het gaat hier over Spanje he !!!

 4. inderdaad,het is een schande dat dit nu nog kan gebeuren in België bestaat er nog steeds een organisatie die deze sukkelaars gaat halen en overbrengen naar België heel brave mensen met de hulp van vele sponsors ,maar vooral van mirielle broeders ze heeft er zo al duizenden gered van de dood,hopelijk komt daar eindelijk verandering in want zoals we gedaan hebben met vele mensen naar Brussel gaan heeft niets bijgebracht.
  jan De Pauw

 5. Beste mensen, inderdaad in Spanje is men niet diervriendelijk, neem maar het stierenvechten. Ook het fenomeen van de zwerfhonden is een echt probleem. Heb er zelf al eens een gered, dat gaat een mens door het hart. En dank aan de goede diensten van de Guardia Civil. Maar het heeft ook te maken met armoede, dat vergeet men wel eens.
  Maar dit artikel is toch te belachelijk voor woorden. Jagen met honden is in gans Europa toegestaan. Weet ook dat jachthonden dure honden zijn die een opleiding hebben gehad. Jagers, gaan echt hun trouwe jachthond niet uithongeren en in brand steken…Kom aan zeg.. En al eens in een slachthuis geweest waar dan later worstjes, hamburgers, biefstuk…van gemaakt worden ? Die dieren zijn slechter af dan op een jacht..

  1. Beste mr Sevenhans, waarom denk je dat er zoveel Spanjaarden op straat komen om te betogen tegen de mishandeling van de jachthonden? natuurlijk is dit werkelijkheid, nu nog altijd! Ze zijn niet allemaal zo, de jagers, maar toch…hoeveel galgo’s en podenco’s worden niet aan hun lot overgelaten omdat ze bvb niet genoeg jachtinstinct hebben. En duur? De jagers laten hun honden kweken, zo hebben ze telkens weer nieuwe en betere en de oudere worden dan opzij geschoven of in het ergste geval opgehangen of verbrand. Dit is nu nog altijd werkelijkheid. Er zijn in Spanje heel wat organisaties die daartegen opkomen, maar het blijft dweilen met de kraan open. De mensen veranderen wel meer en meer in Spanje, vooral de jongere generatie is veel diervriendelijker, het zijn ook zij die nu op straat komen

  2. Beste Luc, zie mijn antwoord op een andere reactie. Het gaat in dit geval om de jagers in Spanje die dus niet netjes met hun honden omgaan en geloof mij, dat is een echt probleem. Dat andere jagers wel goed omgaan met hun beesten is helemaal geweldig maar helaas is dat in Spanje niet zo in de meeste gevallen. HET GEBEURD DUS WEL IN SPANJE en misschien niet in Nederland en/of België maar dit nieuws gaat dan ook over Spanje.

  3. Begrijp deze reactie niet goed : er wordt geschreven over armoede en dan weer over dure jachthonden….Jachthonden hebben in Spanje totaal geen waarde , de jacht is hier een traditie maar spijtig genoeg het martelen van jachthonden ook.

 6. Inderdaad, het moet stoppen de dierenmishandelingen en dat in alle landen.
  Maar in Spanje moeten de jacht met honden stoppen.
  Het ophangen, folteren en ze overgieten met benzine en dan in brand steken, het moet stoppen.
  Hoe kunnen wij helpen.
  Ik heb al meerdere e-mails gestuurd naar het Gouvernement, krijg telkens antwoordt, dat het niet bij hun ligt maar dat ze er mee bezig zijn, gewoon een pleister op een bloedende wonde, er gebeurd niks.
  Waarom doen mensen dieren dit aan, ben maar getrouwd met zo een beul.
  Ik vind dat we inderdaad de rollen moeten omdraaien, en dit met de jagers moeten doen, en laat hun maar goed afzien.
  Meintje

 7. Er moet in Spanje zwaar opgetreden worden tegen dierenmishandeling
  De moet een einde komen tegen de jacht van honden en alle gruwelijke mishandelingen tegen dieren direct stoppen ermee en ook moeten die mensen gevangenisstraffen moeten krijgen

 8. Wie is er de trouwste vriend van de mens ? De hond natuurlijk.
  Mensen die zo dieren behandelen zouden hetzelfde lot moeten beschreven krijgen. Een dier is geen wegwerpartikel maar een wezentje van vlees en bloed. Dierenhaters vertrouw ik niet.

 9. Wanneer gaan ze die dierenbeulen kunnen stoppen ? Woon in Andalusie en heb ze vorige zondag
  zien vertrekken met een 10 tal jeeps en bestelwagens,met honden in kooien. Verkleed zoals een legereenheid. Echt walgelijk! Hopelijk wordt het jagen met honden snel verboden……

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken