menu: rubrieken, zoeken & meer

Eerste AstraZeneca vaccins in Spanje aangekomen

Eerste AstraZeneca vaccins in Spanje aangekomen
Beeld: 123rf

Eerste AstraZeneca vaccins in Spanje aangekomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft op zaterdag de eerste lading van 196.800 AstraZeneca vaccins ontvangen. Verwacht wordt dat gedurende de maand februari er in totaal 1.810.575 AstraZeneca vaccins naar Spanje worden gestuurd. Tot nu toe heeft Spanje alleen vaccins ontvangen van Pfizer/BioNTech en Moderna waarvan er samen 2.218.755 vaccins in Spanje zijn ontvangen en er inmiddels 1.988.160 zijn gebruikt.

Het corona-vaccinatieplan begon eind december vanwege de feestdagen traag maar daarna begon men er vaart achter te zetten en werd het vaccinatie-ritme verhoogd. Daardoor hebben nu bijna 2 miljoen inwoners van Spanje reeds een vaccin ontvangen en bijna 700.000 personen ook de tweede dosis. 

Op de speciale website van het Ministerie van Volksgezondheid is te zien dat Spanje op dit moment, en in lijn met andere EU-lidstaten, drie goedgekeurde corona-vaccins kan gebruiken waarvan twee merken reeds gebruikt worden. Het gaat om Pfizer/BioNTech waarvan Spanje circa 30 miljoen moet ontvangen en Moderna waarvan Spanje recht heeft op 16 miljoen vaccins.

Het derde vaccin is van AstraZeneca/Oxford dat recent door de EU is goedgekeurd terwijl men nog in afwachting is van de vaccins van Janssen, Sanofi Pasteur, Novavax en Curevac. Het Russische Sputnik vaccin is nog niet opgenomen in deze lijst waarop niet de data vermeld staan wanneer men deze vaccins in Spanje kan verwachten. Dat is allemaal afhankelijk van de EU.

LEESTIP:
Buitenlanders die in Spanje wonen kunnen ook gevaccineerd worden

AstraZeneca

De vaccins van AstraZeneca worden in Spanje alleen gebruikt voor personen tussen de 18 en 55 jaar want 55 plussers krijgen deze variant van het corona-vaccins niet toegediend. 

Daarmee zit Spanje op dezelfde lijn als België en Italië terwijl andere landen zoals Duitsland en Frankrijk die leeftijdsgrens hebben verhoogd naar 65 jaar en in Nederland dit vaccin gebruikt zal worden voor personen tussen de 60 en 65 jaar.

De eerste lading AstraZeneca vaccins zullen in Spanje gebruikt worden om actieve niet-eerstelijns gezondheidszorgverleners en maatschappelijk werkers te vaccineren die niet in de groepen 2 en 3 vallen van het corona-vaccinatieplan.

De prioriteit van vaccinatie is vastgesteld op basis van het risico op blootstelling aan het virus (ziekenhuis en zorg) zoals werknemers eerstelijnszorg; tandheelkundig personeel, mondhygiëne en ander gezondheidspersoneel dat patiënten zonder masker en gedurende een tijd van meer dan 15 minuten bijwoont).

Net als de vaccins van Pfizer en Moderna die in Spanje worden toegediend, heeft AstraZeneca’s twee doses die met een interval van 10 tot 12 weken worden geïnjecteerd.

Bevolkingsgroepen

Spanje heeft een nationaal Covid-vaccinatieplan waarbij de bevolking in 15 groepen is verdeeld. Spanje zal in totaal de beschikking krijgen over 140 miljoen corona-vaccins die geleidelijk aan geleverd worden. DIt zijn de 15 bevolkingsgroepen die in 4 fasen gevaccineerd worden.

 1. Bewoners van zorgcentra
 2. Gezondheidspersoneel van zorgcentra
 3. Personeel van centra voor afhankelijke personen
 4. De rest van het gezondheidspersoneel
 5. Afhankelijke personen die niet in zorgcentra wonen
 6. Personen van 64 jaar en ouder
 7. Personen met een hoog, medium of laag risico
 8. Personen die in gesloten gemeenschappen/omgevingen wonen of werken
 9. Kwetsbare personen door hun sociaaleconomische situatie
 10. Personen met essentiële banen
 11. Onderwijzende personen (leerkrachten)
 12. Kinderen, adolescenten en jongeren
 13. Personen die in gebieden wonen met grote of veel voorkomende corona-uitbraken
 14. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 15. Personen die al immuun zijn door een eerdere besmetting

Niet verplicht

Het vaccineren is niet verplicht in Spanje en het toedienen daarvan gebeurt dus op vrijwillige basis. Daarnaast is het vaccineren gratis voor alle inwoners van Spanje en gebeurt dat via de 15.000 medische centra verspreid door het land. De lokale medische centra laten weten wanneer iemand aan de beurt is voor vaccinatie.