skip to Main Content

Dorp in Galicië voert de Peseta weer in als wettig betaalmiddel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – (Redactie) Het kleine vissersdorp Mugardos, niet ver van de stad A Coruña in Galicië, heeft beslist de peseta weer in te voeren. De oude Spaanse munt wordt, naast de euro, een wettig betaalmiddel. De lokale autoriteiten nemen de beslissing om ‘de lokale economie een duwtje in de rug te geven’.

De Spaanse peseta verdween negen jaar geleden als officieel betaalmiddel in Spanje. Maar heel wat Spanjaarden hebben nog heel wat peseta’s thuis liggen. De Spaanse centrale bank schat dat nog steeds voor zowat 1,7 miljard euro aan peseta’s niet ingeleverd is.

Winkeliers in het vissersdorp Mugardos proberen daar nu op in te spelen. Ze roepen de inwoners van de stad op met die vergeten peseta’s hun aankopen te doen en de kassa te doen rinkelen in het dorpje dat zwaar te lijden heeft onder de gevolgen van de economische crisis.

Succes

De actie lijkt een groot succes te worden. ‘Nu komen al mensen van buiten Mugardos naar hier om met hun oude peseta’s hun aankopen te doen’, luidt het bij de zowat 60 winkeliers. De kans dat de winkeliers in Mugardos alle nog ‘vermiste’ peseta’s weten in te zamelen met hun opvallende actie, lijkt evenwel klein.

De Spaanse centrale bank houdt er immers rekening mee dat de helft van de ‘vermiste’ peseta’s nooit zal opduiken. ‘Miljoenen peseta’s verdwenen jaren geleden uit het land via de zakken en portefeuilles van toeristen’, klink het.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend