skip to Main Content
Aantal (echt)scheidingen in Spanje in 2016 weer gedaald

Aantal (echt)scheidingen in Spanje in 2016 weer gedaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Gedurende het jaar 2016 zijn er opnieuw minder echtparen geweest die besloten hebben een einde aan hun huwelijk te maken. Het aantal (echt)scheidingen in 2016 daalde met 7,8% naar een aantal van 67,189 waarbij drie van de vier met overeenstemming van beide partijen gebeurde. De Spanjaarden zijn echter nog steeds gemiddeld 16,2 jaar met elkaar getrouwd.

Het aantal (echt)scheidingen in Spanje stijgt soms een jaar waarna het weer daalt, dat is vrij normaal. Gedurende de zware crisisjaren was er echter al een daling merkbaar want een scheiding kost geld en dat konden vele echtparen in crisis zich niet veroorloven. Nu lijkt het erop dat er weer wat geld is en dus kan men weer gaan scheiden al is het aantal (echt)scheidingen in 2016 met 7,8% gedaald volgens de cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek (INE).

Per 1.000 inwoners zijn er 2,6 personen die een (echt)scheiding hebben meegemaakt in 2016. In totaal waren er 114.019 gevallen van echtscheiding (divorcio) en scheiding van tafel en bed (separación) waarbij het merendeel van de mensen te maken had met een divorcio, een echtscheiding dus. Het verschil tussen beide is kort gezegd dat bij een divorcio het wettelijke huwelijk ontbonden wordt terwijl dat bij separación niet het geval is.

Volgens de INE waren drie van de vier (echt)scheidingen na een gemeenschappelijke overeenkomst terwijl bij een op de vier de rechter er bij aan te pas moest komen om een geschil op te lossen tussen beide partners. In 75,2% van de gevallen echter werd een (echt)scheiding binnen zes maanden opgelost terwijl bij 7,7% van de gevallen het proces meer dan een jaar duurde.

De meeste (echt)scheidingen vonden plaats in de deelstaten Comunidad Valenciana en de Canarische Eilanden gevolgd door Catalonië en Balearen. Daarna staan de regio’s Andalusië, Asturië, Murcia, Cantabrië, Castilla/La Mancha, Galicië, Madrid, Extremadura, La Rioja, Aragón, Navarra, Baskenland en Castilla y León op de lijst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken