Niet alle regio’s en provincies zullen naar Fase 1 gaan in Spanje

Niet alle regio’s en provincies zullen naar Fase 1 gaan in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zoals we elke keer melden in onze artikelen over het vier fasen-plan van de Spaanse regering om uit de corona-crisis en noodtoestand te geraken, zijn de data die genoemd worden bij de verschillende Fases slechts een oriëntatie. Het klopt dat Fase 0 is begonnen op 4 mei en het klopt dat Fase 1 zal beginnen op 11 mei maar dat zal niet voor elke regio, provincie of gezondheidsdistrict in Spanje gelden.

Fase 0 is voor praktisch heel Spanje op maandag 4 mei begonnen met verschillende versoepelende maatregelen waardoor men in Spanje langzaam en gecontroleerd uit de noodtoestand wil geraken. Zoals we HIER al hebben beschreven bestaat het vier fasen-plan uit Fase 0 (4 mei), Fase 1 (11 mei), Fase 2 (25 mei) en Fase 3 (8 juni).

Op maandag 4 mei begonnen alleen de eilanden El Hierro, La Gomera, La Graciosa (Canarische Eilanden) en Formentera (Balearen) direct met Fase 1 omdat deze eilanden aan de gezondheidscriteria van het Ministerie van Volksgezondheid voldeden wat betreft het aantal corona-gevallen.

Zoals het er nu naar uitziet zou dus de rest van Spanje op maandag 11 mei moeten overschakelen van Fase 0 naar Fase 1 gevolgd door Fase 2 op 25 mei en Fase 3 op 8 juni om daarna het vier fasen-plan te eindigen eind juni of begin juli. 

Maar zoals we altijd hebben aangegeven zijn de data een oriëntatie want elke Fase moet ongeveer twee weken duren maar dat wil niet zeggen dat alle regio’s en provincies elke keer automatisch overschakelen naar een nieuwe Fase.

LEESTIP: Het de-escalatieplan met versoepeling corona-maatregelen in Spanje

Noodtoestand

Overigens is het zo dat het vier fasen-plan ook afhankelijk is van de nieuwe noodtoestand die de Spaanse regering op woensdag wil aanvragen in het parlement. Voor de regering is het noodzakelijk dat er een nieuwe verlenging komt van de ‘estado de alarma’ tot tenminste 24 mei zodat het vier fasen-plan en alle economische en sociale maatregelen gewaarborgd zijn. Of deze verlenging van de noodtoestand doorgaat is afhankelijk van de PP-partij die op dit moment geen steun geeft maar eigenlijk ook geen goed alternatief heeft.

Aanvragen

De autonome regioregeringen in de 17 autonome regio’s en de 2 autonome steden Ceuta en Melilla moeten elke keer één week voordat een nieuwe Fase begint een formulier invullen met daarop informatie over de toestand in de autonome regio. 

In Fase 0 is dat versneld omdat deze Fase slechts een week duurt maar eenmaal in Fase 1 moet dit belangrijke formulier een week vantevoren naar het Ministerie van Volksgezondheid worden gestuurd.

Het is daarna het Ministerie van Volksgezondheid dat bepaalt welke regio’s of provincies over mogen gaan naar een nieuwe Fase. Daarbij wordt gekeken naar de evolutie van het aantal besmettingsgevallen en corona-doden, de intensive care capaciteit van 2 ic-bedden en 50 normale ziekenhuisbedden per 10.000 inwoners en diverse andere vereisten.

Regio, provincie of gezondheidsdistrict

De formulieren dienen ingevuld te worden door de regionale gezondheidsinstanties die elke autonome regio heeft waarna het Ministerie van Volksgezondheid in Madrid zal bepalen wat te doen en welke regio’s of provincies over mogen schakelen naar een andere Fase.

In principe wordt er gekeken naar provincies en of deze voldoen aan de gezondheidscriteria van het Ministerie van Volksgezondheid maar sommige regio’s zoals Catalonië, Valencia, Galicië, Andalusië en Castilië en León zien liever dat dit niet per provincie zal gaan maar per gezondheidsdistrict die anders is dan de provincies. 

Zo heeft Catalonië vier provincies maar zeven gezondheidsdistricten, heeft de Valencia regio 3 provincies maar 23 gezondheidsdistricten en zijn er 15 gezondheidsdistricten in de 8 provincies in Andalusië.

Het probleem is dat de meeste inwoners van een autonome regio wel weten wat de provinciegrenzen zijn maar dat men onbekend is met de grenzen van de diverse gezondheidsdistricten, een argument dat ook premier Sánchez aanhaalt om te kiezen voor provincies en niet voor de vaak onbekende gezondheidsdistricten (ken jij ze?).

Welke

Op het moment van schrijven is het nog onbekend welke regio’s, provincies of gezondheidsdistricten op maandag 11 mei zullen overschakelen naar Fase 1. De autonome regioregeringen hebben tot woensdag 6 mei de tijd om de formulieren in te leveren waarna men in Madrid zal beoordelen welke provincies over mogen schakelen.

In Andalusië heeft men in iedere geval al aangegeven dat de hele autonome regio klaar is voor de volgende Fase. Alleen in Granada en Jaén zijn de meeste corona-gevallen terwijl andere provincies zoals Almería en Huelva bijna geen corona-gevallen hebben.

In Extremadura wil men ook in de hele regio overschakelen naar Fase 1, iets dat ook geldt voor het Baskenland, Castilla-La Mancha, Murcia, Cantabrië, Navarra, de overige Balearen en Canarische Eilanden en de Valencia regio. Deze laatste regio wil echter het zoals Catalonië liever gebruik maken van de gezondheidsdistricten in plaats van naar de provincies te kijken.

In Catalonië heeft de Generalitat ook aangegeven dat men liever niet door wil gaan met de vier provincies (Gerona, Lerida, Tarragona en Barcelona) maar met de zeven gezondheidsdistricten (Girona. Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Lleida, Barcelona, Camp de Tarragona en Terres de l’Ebre). Wat betreft deze gezondheidsdistricten wil men overal doorgaan naar Fase 1 behalve in Barcelona, een provincie die ook nog eens onderverdeeld is in Barcelona Nord, Barcelona Sud en Barcelona ciudad.

Ook de Madrid regio heeft het lastig want daar zijn net zoals in Barcelona de meeste besmettingsgevallen en corona-doden en het is nog niet bekend of de hele autonome regio door kan gaan naar Fase 1 of slechts delen daarvan. De hoofdstad Madrid heeft het in dit geval het lastigste want ondanks dat er steeds minder corona-gevallen zijn, is de kans op een nieuwe besmettingsgolf in de hoofdstad van Spanje nog te groot. 

Kaart: beweeg met de muis/vinger over de onderstaande kaart van Spanje om de provincies te bekijken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.