skip to Main Content

Spaanse deelstaat Castilla-La Mancha ‘failliet’

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TOLEDO – (Else Beekman) Volgens een artikel van Victor Mallet in de Financial Times van zondag 5 juni, vergroot het bericht over het faillissement van de Spaanse centraal gelegen deelstaat Castilla-La Mancha de zorgen over de schuldenlast van het land op de internationale financiële markt

Vicente Tirado, lid van de Partido Popular in de deelstaat zei dat deze ‘volledig failliet’ zou zijn. Deze partij won 2 weken geleden de verkiezingen en zou de huidige socialistische deelregering gaan vervangen.

Volgens Tirado zou er alleen al aan toeleveranciers van de publieke ziekenhuizen in de deelstaat een geldbedrag van 2 miljard euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan. Tevens zouden er problemen bestaan rond de uitbetaling van de volgende maandsalarissen van de 76.000 ambtenaren.

Onlangs kwamen gegevens vrij over de status van de schulden in alle 17 Spaanse deelstaten en het totaalbedrag dat de deelstaten tekortkomen is 150 miljard euro. Cijfers hierover vormen inmiddels de voornaamste zorgen van investeerders in Spanje.

Alle deelstaten overschreden ruimschoots hun officieel toegestane begrotingstekorten in 2010 en lijken dat in 2011 eveneens te gaan doen, ondanks de hervormingsmaatregelen om de tekorten te beperken van de centrale overheid eind 2010 en de eerste helft van 2011.

Volgens Marcial Marín, economisch coordinator van de PP in de regio, beschuldigd de vertrekkende socialistische deelregering ervan onbetaalde rekeningen, dus ook het bewijs van de achterstallige betalingen vernietigd te hebben.

Marín voegde nog toe dat ‘Castilla-La Mancha het Griekenland is van de Spaanse deelstaten’, waarmee hij refereerde naar de noodhulp van de EU aan het in zware financiële crisis verkerende land.

De centrale overheid ontkent met klem dat de situatie zo ernstig is. José Bono, president van het Congres van Afgevaardigden en lid van de PSOE, benadrukt dat er wel geld is voor de salarissen in de regio.

De PP zou volgens de socialisten Spanje’s geloofwaardigheid op de financiële markten aan het ondermijnen zijn voor binnenlandse politieke doeleinden. Daarbij wordt benadrukt dat ook deelstaten onder PP-bewind grote schulden hebben. Zie voor meer gegevens hierover het artikel dat hierover eerder op deze site werd geplaatst.

Volgens deelstaat-president José Maria Barreda, sloot zijn socialistische regering al de helft van alle overheidsbedrijven in het gebied. Het zou niet gaan om 95 publieke bedrijvan maar om slechts 24.

Hiervan zullen er binnenkort nog maar 13 overblijven, omdat bijna de helft uit bezuinigingsoverwegingen gesloten gaat worden, zo meldde Barreda aan de krant El Pais.

Peilingen

Twee opiniepeiligen die zondag werden gehouden, voorspellen een ruime winst voor de PP geleid door Mariano Rajoy tijdens de volgende landelijke verkiezingen. Zijn partij zou 13,8 procentpunten meer kiezers behalen dan de socialisten onder leiding van Alfredo Pérez Rubalcaba.

Vandaag zal in Castilla-La Mancha worden besloten of de vergadering over de overdracht van lopende zaken tussen de vertrekkende PSOE-regering en het nieuwe PP-bestuur na deze beschuldigingen nog gewoon doorgang zal vinden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend