skip to Main Content
Toeristen op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera moeten sinds 1 juli toeristenbelasting betalen
Foto ter illustratie

Toeristen op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera moeten sinds 1 juli toeristenbelasting betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MALLORCA – Vanaf 1 juli moeten toeristen die de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza, en Formentera bezoeken een speciale extra toeristenbelasting gaan betalen, iets wat wij al eerder wisten te melden op SpanjeVandaag. Om het wat zoeter te laten klinken wordt de belasting echter niet toeristentaks genoemd maar “ecotaks” wat uiteindelijk beter zal klinken meent de regionale regering. De nieuwe toeristen- of milieubelasting is afgelopen 1 juli van start gegaan.

Met de nieuwe belasting voor bezoekers van de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera wil de regionale overheid in 2016 minstens 40 miljoen euro ophalen en moet dat bedrag in 2017 oplopen tot 70 of 80 miljoen euro. Dat geld zal dan in principe besteed gaan worden aan het toerisme en de bescherming van het milieu maar de vraag is of dat ook echt zal gaan gebeuren.

Kosten

Elke vakantieganger vanaf 16 jaar oud die in een toeristisch verblijf gaat overnachten deze zomer zal naargelang de periode van het jaar en de verblijfscategorie tussen de 0,25 en 2 euro per nacht moeten gaan betalen. In principe geldt dit dan voor het gehele verblijf op het eiland maar vanaf de achtste overnachting wordt de bijdrage gehalveerd. Deze nieuwe belasting zal vanaf deze maand juli van kracht worden.

Tweede poging

Het is niet de eerste keer dat de regering van de Balearen een toeristenbelasting invoert. Op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera moesten de toeristen van mei 2002 tot oktober 2003 ook al een “ecotaks” betalen van gemiddeld 1 euro per dag. De reisbranche ging hier toen fel en succesvol tegenin, omdat zij dit als reden zagen dat het toerisme minder werd. De huidige linkse regering van de Balearen zegt hiervan te hebben geleerd en gaat nu met de reisbranche samenwerken. De politici zeggen dat de toeristenbelasting niet iets tegen de toeristen is, maar vooral iets is voor de toeristen.

Klachten

De reisbranche, hoteliers en gemeentes van toeristenplaatsen op de eilanden zijn het daar echter niet mee eens en hebben inmiddels al meer dan honderden officiële bezwaarschriften ingediend. Daarnaast wil men, zodra de ecotaks van kracht wordt, klachtenprocedures beginnen om een eventuele annulering zoals in 2003 in werking te zetten.

Catalonië als voorbeeld

Feit is dat ook in Catalonië met succes sinds november 2012 toeristenbelastingen worden geheven. Er zijn daardoor echt niet minder toeristen naar de regio gekomen en ook wordt er door de buitenlandse vakantiegangers in principe niet geklaagd. Diegene die wel hun beklag doen zijn de Spaanse toeristen zelf die het onterecht vinden dat men in Catalonië een extra belasting moet betalen terwijl als men op vakantie gaat in Valencia, Murcia of Andalusië dat niet het geval is. Het is niet bekend of door de belastingen er minder Spanjaarden naar Catalonië zijn gereisd de afgelopen jaren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken