menu: rubrieken, zoeken & meer

Catalonië begint met massale PCR-tests bevolking diverse steden

Catalonië begint met massale PCR-tests bevolking diverse steden
Beeld: Twitter

Catalonië begint met massale PCR-tests bevolking diverse steden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De autonome regio Catalonië, met name rond en in de stad Barcelona, de provincie Lerida en in de provincie Gerona, is samen met o.a. Aragón en Madrid de regio waar de meeste corona besmettingen plaatsvinden. Het gaat in het geval van Catalonië om de steden Ripollet, Sabadell en Terrassa in de Vallès Occidental waar de afgelopen dagen steeds meer corona-uitbraken hebben plaatsgevonden.

Het doel van deze massa tests in de Vallès Occidental is om zoveel mogelijk asymptomatische gevallen in de steden Ripollet, Sabadell en Terrassa te lokaliseren. Zo is men in de wijk Tiana-El Pont Vell in Ripollet begonnen met het uitvoeren van huis-aan-huis-tests. Dat wordt gedaan door diverse mobiele teams van CatSalut die naar de woningen van de personen gaan om hen te testen.

Naast het testen bij de mensen thuis door de mobiele teams staan er ook tenten opgesteld in Ripollet, Sabadell en Terrassa waar mensen naartoe kunnen gaan om gratis een PCR-test te laten uitvoeren. 

De maatregelen zijn door de inwoners van deze steden goed ontvangen maar men klaagt ook dat de Generalitat de Catalunya veel te laat en slecht heeft gereageerd op de nieuwe corona-uitbraken.

Aangezien ongeveer 50% van de besmettingsgevallen in Catalonië afkomstig is van asymptomatische personen (die dus het coronavirus hebben zonder de symptomen maar wel besmettelijk zijn) moet dat onder controle komen om verdere verspreiding en nieuwe brandhaarden te voorkomen.

Op woensdag kwamen er in Catalonië volgens de telmethode van de Catalaanse gezondheidsdiensten 955 nieuwe positief geteste personen bij en overleden er 10 personen in 24 uur tijd met of als gevolg van het coronavirus.